fbpx

Дачић: Москва подржава нашу велеиздајничку политику

0
(0)

Србија има пуну подршку Русије у решавању коначног статуса Косова, а споразум парафиран у Бриселу је бајпас до тог коначног решења, изјавио је синоћ премијер Србије Ивица Дачић.

Русија подржава српски став када је реч о коначном решењу и ту подршку не условаљава, рекао је Дачић за Радио телевизију Србије (РТС), а поводом разговора које је пре последње рунде дијалога водио у Москви.

Дачић је додао да има обећање руског председника Владимира Путина да ће о томе разговарати са председницима САД и Немачке и других утицајних европских земаља. Он је оценио да је споразум који је парафиран у Бриселу бајпас до каначног решења Косова и да је требало да се две реалности на терену уведу у назнаке правног оквира.

„У Русији смо причали о стратешкој подршци Русије коначном статусу Косова, а о тој најважнијој ствари о коначном решењу у Бриселу још није било речи. Ова подршка Москве се не односи на питања која су била у току, а која су се тицала привремених решења, која немају везу са коначним решењима“, казао је Дачић и поновио да је Београд био спреман да прича о том главном питању али да је то Пришитна одбијала јер је за њу то завршено питање.

„Када говоримо о коначном решењу, јасно је да оно не мозе бити без УН, то је наш једини адут, све остало су организације које не зависе од нас…. и зато су нам потребне политичке консултације на високом нивоу (са Русијом)“, казао је Дачић и подсетио да Русија никада није успорила европски пут Србије, али је против уцена које долазе из ЕУ.

Нисмо у стајну сами да блокирамо пут Косова ка УН, али можемо уз помоћ наших пријатеља Русије и Кине, понвио је Дачић и додао да је то једини адут Србије.

Дачић: Прича да ће Русија да интервенише на Косову је фантазија

„Приче о томе да је Русија могла војно да интервенише на Косову је само фантазија у нечијим главама, рекао је Дачић и додао да у Москви није било речи о томе да се војни контигент упути на Косово јер је то за њих неприхватљиво због НАТО команде“.

Према његовим речима у Русији је било речи о војној сарадњи, модернизацији војске или што је још важније о стратешком партнерству, политичким консултацијама и економској сарадњи.

Дачић је додао и да је боље да спречимо неку будућу косовску „олују“ него да касније држимо парастосе.

„Ова Влада преузима одговорност, свако може лично да се жртвује, али нико нема право да жртвује цео народ. Цео српски народ је жртвован протеклих сто година“, подсетио је он и додао да смо водили битке за које смо унапред знали да не можемо да их добијемо. Можда ће нас мрзети, али касније генерације ће нас поштовати“, рекао је Дачић и додао да је важно да идемо правим путем.

Дачић је поновио да је Београд у Бриселу добио гаранције од оних који командују, а то је да косовска војска не сме да дође на север. Како је навео будућа косовска војска „или било која друга формација“ неће моци да уђе на север и да су гаранције дали генерални секретар НАТО-а Андерс Фог Расмусен, у присуству високе представница ЕУ Кетрин Ештон.

„Може да дође на север само уз пристанак Кфора, односно НАТО и то у случају катастрофа, и то само уз пристанак Срба. Већу гаранцију нисмо могли да измислимо“, рекао је Дачић.

 

Бета

фото: АП

 

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Коха: Технички тимови Београда и Приштине у четвртак у Бриселу састављају текст споразума Србије и Косова

3.4 (5) Очекује се да ће коначни споразум између Косова и Србије бити састављен на …

Зоран Чворовић: Генерал под маском или Један доказ континуитета издајничке политике

4.4 (7) Особа од посебног Вучићевог поверења  BBC на српском језику је забележио, између осталог, како током последњих …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *