fbpx

Дачић на кафици са Тачијем а од државне стратегије ни трага

0
(0)

ВРБАС – Премијер Србије Ивица Дачић најавио је данас да ће током наредне седмице бити одржан састанак државног врха у организацији Кабинета председника Републике Томислава Николића на коме би требало да се договори платформа за преговоре са Приштином.

Дачић је новинарима у Врбасу рекао да то није први такав састанак и да ће наредне седмице заправо бити само настављени разговори о приступу и платформи Србије у дијалогу који следи.

„Израда платформе је у току. На тим састанцима је више пута разговарано о елементима нашег приступа у наставку дијалога и ту није реч само о томе како видимо коначно решење за Косово, већ и о другим стварима које треба решавати, а које се тичу закључака Европског савета из децембра прошле године, односно потребе нормализације односа са Приштином“, навео је премијер.

Дачић је поновио и да ће разговори бити настављени у новембру и да ће платформа до тада бити уобличена.

На питање ко ће све учествовати у изради платформе, Дачић је рекао да то свакако подразумева најближу сарадњу председника владе, скупштине али и читавог низа других политичких фактора укључујући и опозицију и разне научне, културне и политичке инситуције које могу да дају помоћ.

Говорећи о почетним позицијама две стране, премијер је рекао да је у Бриселу нагласио да Србија никада неће признати Косово и Метохију, а да је са друге стране (косвски премијер Хашим) Тачи рекао да је питање статуса за њих решено.

„То су наше полазне позиције, али нормално је да се разликују, иначе не би било потребе ни да разговарамо. Сигуран сам, међутим, да постоји спремност Приштине да разговарамо о свим темема“, додао је Дачић.

Он је подсетио да је Тачи учествовао и у преговорима у Рамбујеу и у Бечу, као и да се са њим руковоао и бивши председник Србије и лидер ДС Борис Тадић.

„За њега ово није био први пут, а мени је био први пут да разговорам са представницима привремених иснитуција у Приштини. Сигурно да неће бити лако, али ја нисам овде да идем само где је лако. Влада мора да води ову државу, због народа ми морамо да будемо спремни на разговоре. Ја сам ратовао против Тачија, па што не бих преговарао с њим и што се не бих руковао с њим“, навео је Дачић.

Дачић је изјавио да се на почетку тројног састанка у Бриселу није руковао са косовским премијером Хашимом Тачијем, већ на крају, али то, према његовим речима, није било ни ритуално, нити историјско руковање.

Дачић је новинарима у Врбасу рекао да је протоколом било предвиђено да не буде ни ритуалног руковања, ни државних симбола на састанку, управо зато да руковање не би било главна тема.

„Руковали смо се на крају састанка, али то није било историјско руковање. Историјско руковање ће бити на крају, ако до тога дође“, рекао је Дачић новинарима у Врбасу.

Дачић је рекао да ће данас бити објављена фотографија са тог сусрета, за шта је дао одобрење ЕУ.

Премијер је навео да је првобитно било планирано да састанак буде одржан изван очију јавности, али да је он то одбио и истакао да ће сви састанци убудуће бити јавни.

„Али, нема ритуалног руковања, нити државних симбола. Нормално је да постоји нормална комуникација и у даљем току састанка је таква и била“, рекао је премијер.

Дачић је рекао и да је Србија направила стратешки и тактички добар потез учешћем на тројном састанку у Бриселу, јер се без ЕУ не може борити за Косово.

 

Новости

 

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Мађарски ултиматум Вучићу: Имаш 10 дана да се изјасниш о мигрантима!

4.9 (13) Политици мудрог ћутања Александра Вучића на насиље које врше економски мигранти, полако долази …

Хрватска, БиХ и Мађарска „гурају“ мигранте назад у Србију

5 (1) У Србији је ове зиме од 6.500 до 7.000 миграната, што је највише …

Један коментар

  1. Pa viš' da ne pije ništa, šta lupate! Mogli ste bar sliku drugu da uturite, kad već volite senzaciju naslovom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *