понедељак , 28 септембра 2020

Дачић већ данима најављује признавање независности Косова и пријем те НАТО Франкештајн државе у УН одмах после избора у Србији!

0
(0)

Дачић је прецизирао да је Србија спремна за дијалог, чији је циљ проналажење свеобухватног решења, али није, нити ће бити спремна да прихвати једнострано проглашену независност Косова. „Упозоравамо Приштину да спремност Србије за дијалог и компромис не тумачи као нашу слабост и да то користи за афирмацију самопроглашене независности“, поручио је Дачић на седници посвећеној ситуацији на Косову.

Премијер Дачић је поручио да ће избори у северној Митровици бити одржани и градоначленик изабран, иако убиство, односно хапшење кандидата за градоначелнике доприносе атмосфери страха и несигурности. Како је додао, после избора градоначелника ће се приступити формирању Заједнице српских општина, чији је статут у припреми.

Подстивши на неопходност поштовања слова Бриселског споразума и много већег поверења јер без тога не може постојати здрав основ за било какве договоре, Дачић је упозорио да Приштина није обавила припрему правног оквира за ефективно остваривање надлежности будуће ЗСО предвиђених Бриселским споразумом и не показује политичку вољу за реализацију тог дела договора.

„Потребно је да се постигне темељни договор о одговарајућим дугорочном представљању српске заједнице у централним приштинским институцијама, уз јасну слику о њиховој заступљености у органимама, кроз, између осталог, детаљно регулисање начина за финансирање ЗСО, њену комуникацију са Приштином и утврђивање модалитета за спровођење централних избора“, рекао је премијер.

Према његовим речима, убиство кандидата за градоначелника Димитрија Јанићијевића допринопси атмосфери страха и несигурности, што свакако неће помоћи при стварању услова да Срби изађу на изборе. „Понавља се управо оно на шта сам са овог места упорно упозоравао – изостанак санкција за починитеље злочина над Србима само ствара повољну климу за нове злочине који не смеју проћи некажњено и чије починитеље очекујемо да ускоро видимо пред лицем правде“, рекао је председник Владе.

Дачић се осврнуо и на хапшење Оливера Ивановића, истакавши да Србија најоштрије протестује пред СБ УН због тога и тражи његово пуштање из притвора као и објашњење зашто је ухапшен и зашто баш у моменту пред одржавање избора за градоначленика северне Митровице на којима је он један од кандидата. „Такви непромишљени потези могу дестабилизовати и онако крхки мир и стабилност на Косову“, упозорио је Дачић.

На седници се разматра редован тромесечни извештај генералног секретара светске организације Бан Кимуна. Бан је оценио да је протеклу годину обележио значајан напредак на политичком плану који је кулминирао бриселским споразумом Београда и Приштине, а да у 2014. години треба консолидовати постигнуто из дијалога на путу регионалног помирења, стабилности и напретка. Он је истакао успех избора који су одржани на Косову, укључујући и север, што отвара нову политичку динамику на том простору и води ка пуној имплементацији договора из Брисела и стварању ЗСО.

Објављен је и извештај шефа Еулекса Бернда Борхарта који се тиче истраге у вези са трговином органима на Косову. „Постигнут је добар напредак у истрази око трговине органима на Косову и тим који води тужилац Клинт Вилијамсон ради са властима ЕУ и правосудним властима државама региона на решавању тог случаја“, оценио је Борхарт.

У извештају који је придодат тромесечној анализи стања на Косову и Метохији генералног секретара УН наводи се да је остварена сарадња с жртвама, групама које заступају оштећене и појединцима који би могли да дају информације од значаја за истрагу која је у току. „Направљен је напредак у истрази и оперативним активностима, при чему сарадња са правосудним и полицијским властима у региону и шире остаје јака“, додаје се у извештају.

Борхарт наводи и да тужилац Клинт Вилијамсон наставља да сарађује с владама у ЕУ да би осигурао да његов тим буде у могућности да заврши независну и професионалну истрагу.

Шеф УНМИК Фарид Зариф оценио је да је 2013. година била година великог напретка, посебно у постизању историјског споразума Београда и Приштине и на томе честитао двојици премијера, Ивици Дачићу и Хашиму Тачију. Зариф је оценио да је споразум допринео повећању поверење и комуникације страна на терену. Указао је да није до краја постигнут договор о правосуђу, али је напоменуо да ће то бити тема наредних разговора Београда и Приштине у среду. „Обе стране треба да покажу флексибилност да би осигиурале максимални приступ грађана правосуђу и поверењу у систем“, додао је Зариф.

Нагласио је да је један од великих изазова „ситуација“ хапшења угледног српског политичара Оливера Ивановића, који је оптужен за ратне злочине и убиства. „То је довело до протеста и захтева за његовим ослобађањем. То је показатељ изазова који чекају примену Бриселског споразума“, рекао је Зариф. На седници учествује и косовски премијер Хашим Тачи.

Студио Б

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

СЛУШАЈ БУДАЛЕТИНО ПИЈАНА! Србима у Црној Гори је ЗАБРАЊЕНО да истакну српску заставу, хапсе их због тога

3.7 (3) „Не улазећи у коментаре различитих изјава из Црне Горе у којима се покушава …

МИРОВИЋ: Срамота Вучића и Дачића да не упуте ни протестну ноту Подгорици

5 (5) Деценијско упражњавање шверцерске политике, о чему ових дана пишу и немачки медији, је …

4 Коментара

  1. Само да га нађем на карти…

  2. Zestoka predixborna kampanja izdajnika Dacica

  3. Jaja mu stavili u procep i pre i za vreme i posle molibdenog dorucka

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *