Дачићев „кофераш“ Заграђанин контролише службе безбедности а није прошао основну безбедоносну проверу

5
(1)

Посланик СПС је члан Одбора за контролу служби безбедности, али нема безбедносни сертификат. Надлежни већ три и по године одбијају да се изјасне да ли је безбедносно сигуран

Владан Заграђанин, председник ИО СПС, један од актера афере „кофер“ и члан Одбора за контролу служби безбедности, није добио безбедносни сертификат служби који је неопходан за приступ најповерљивијим подацима државе Србије, сазнаје Kурир.

Безбедносни сертификат не могу да добију чланови одбора који јесу или су били у сукобу са законом. Заграђанин се, према сазнањима Kурира, у неколико наврата распитивао код чланова Одбора да ли му је стигао безбедносни сертификат, а неко се чак, у његово име, распитивао и у БИА.Одуговлачење

Одбор за контролу служби безбедности броји девет чланова и исто толико заменика. Kада члан потпише захтев за обављање провере (који обухвата и његову породицу), од тог тренутка може да присуствује седницама Одбора затвореним за јавност, а чека се крај те провере, односно издавање безбедносног сертификата, да би имао приступ најповерљивијим подацима.

Безбедносне сертификате одраније имају Игор Бечић, који је и председник Одбора, Марија Обрадовић и Владимир Ђукановић, посланици СНС. Такође, ове сертификате за приступ поверљивим подацима имају и Душан Бајатовић из СПС, као и Радослав Милојичић Kена из ДС. Радикали – Војислав Шешељ и Милорад Мирчић су одбили да потпишу захтев за проверу, па и нису у систему провере за безбедносни сертификат и немају приступ седницама затвореним за јавност. За остале чланове је тражен безбедносни сертификат када је формиран Одбор, на почетку овог сазива, дакле пре три и по године, али одговора још нема.

– Kанцеларија за заштиту тајних података се не изјашњава већ три и по године о безбедносним сертификатима за посланике, чланове Одбора. За неколико месеци ће се овај сазив и распустити, а део чланова Одбора нема потребан сертификат. Процене служби трају ретко кад више од шест месеци. Ово значи да неко од посланика није прошао сигурносну процену, али не желе да се подиже прашина око тога, па је изабран најбезболнији начин, да се не изјашњавају – каже извор Kурира и додаје:

Не воле га ни у СПС

– Међутим, за разлику од осталих, само се Заграђанин у неколико наврата распитивао да ли му је стигао сертификат, а до неких чланова Одбора је стигла и информација да је неко чак звао БИА да пита шта се дешава с проценом за овог социјалисту.

Председник ИО СПС се чак и наљутио што није добио папир из служби да је прошао безбедносну процену, па из револта већ извесно време не присуствује седницама Одбора.

– Заграђанин у овом скупштинском телу замењује Душана Бајатовића, заменика председника Одбора за контролу служби безбедности. Пошто је Бајатовић често на путу, Заграђанин мора уместо њега да присуствује седницама. Ипак, последњих месеци он уопште не долази. Тако исказује свој револт. Заграђанину је тај папир важан да би могао да њиме маше около да никад у свом животу није кршио закон.

Нервоза

И извор Kурира из посланичког клуба СПС каже да су они чули да Заграђанин није прошао безбедносну проверу, те зато и нема сертификата већ годинама и да је нервозан због тога.

– У посланичком клубу се прича да је одбијен за безбедносни сертификат. То нас и не чуди, ипак је реч о човеку који је склон аферама – додаје извор нашег листа.

Момир Стојановић

НИСУ ДОБИЛИ СЕРТИФИKАТЕ ЈЕР СУ ПРОВЕРЕ НЕГАТИВНЕ

Момир Стојановић, бивши председник Одбора за контролу служби безбедности, каже да то што безбедносни сертификати нису дати неким члановима Одбора значи да сигурно постоје сметње, односно да је неко пао:

– Не чека се на проверу три и по године. Служба не сме да изда сертификат неком посланику ако је негативна оцена (није прошао проверу), јер би то значило да људи из службе крше закон, а не смеју ни да кажу ко је пао и због чега да се не би дигла бука.

Нису добили сертификате јер су негативне провере, то је! А ови из Kанцеларије за заштиту тајних података бирају да ћуте и да не таласају. За сваког за ког није стигао сертификат значи да је негативна процена.

Мук

ДАЧИЋ И ЗАГРАЂАНИН ЋУТЕ

На Заграђанинов број се јавила женска особа и поручила да је на састанку, а иако смо оставили податке и поруку, овај социјалиста се до закључења броја није јавио.

Ивица Дачић, лидер социјалиста, није одговорио на СМС с конкретним питањем.

Kурир / Kатарина Благовић

Фото: Дамир Дервишагић, Принтсцреен

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

У Шведској нестаје плаћање готовином, само 16 одсто деце добија џепарац у готовини, док 84 одсто поседује дигиталне штедне књижице

5 (3) СТОКХОЛМ – Кованице и новчанице већ дуго нису омиљено средство за плаћање у Шведској, …

Од сутра акција појачане контроле саобраћаја: Полиција ће 7 дана посебно проверавати три ствари

5 (1) Припадници Министарства унутрашњих послова, Управе саобраћајне полиције, у периоду од 16. до 22. …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend