Данас је Свети Јован Претеча – Ивањдан

0
(0)

„Мени не треба злато, браћо моја, моје злато сте ви. Јер не живим и не говорим ја за ваше злато, него за вас. Ваша праведност је злато, којом ви плаћате речи моје“.

Свети Јован Крститељ

 Српска православна црква и верници данас слави рођење светог Јована Претече и крститеља Исуса Христа – Ивањдан.

Уз Христово и Богородичино, то је једно од три света рођења које празнује Црква. Свети Јован Претеча био је један од пророка јеврејских Назарећана.
У календару СПЦ Светом Јовану се чини помен три пута годишње и то, осим Ивањдана, још и 20. јануара – Сабор Светог Јована Крститеља – Јовањдан, као и 11. септембра – Усековање главе Светог Јована Крститеља.

Свети Јован Крститељ рођен је шест месеци пре Христа – 7. јула – и зато је назван Претеча, јер је људе припремао за долазак Спаситеља

Јован Крститељ је на дан Богојављења у реци Јордан крстио Господа Исуса Христа и зато је црква дан по Богојављењу посветила његовом спомену. Шест месеци пре свог јављања у Назарету Песветој Богородици, првосвештенику Захарији у јерусалимски храм се јавио арханђео Гаврило.

Пре него што је објавио чудесно зачеће Богородице, анђео је објавио зачеће већ старе и бездетне Јелисавете, жене Захаријеве, који није одмах поверовао речи анђела Гаврила. Он је зато остао нем све до осмога дана по рођењу детета. Тада је при обрезивању и давању имена, Захарије на дашчицу написао: „Јован му је име“. И тада се Захарију отворише уста, језик му се разреши и поче говорити благосиљајући Бога.

Попут многих хришћана који су страдали на путу Господњем и Свети Јован је посечен у време цара Ирода.
Према предању, јеванђелист Лука је желео да пренесе Јованово тело из Севестије у Антиохију, али је успео да пренесе само леву руку. Рука је у Антиохији чувана до 10. века, а после је пренета у Цариград, одакле је нестала у време Отоманске империје. Десна рука Јована Крститеља, којом је крстио Господа, чува се као највећа реликвија (уз део Часног крста и мошти светог Петра Цетињског) у Цетињском манастиру.

Свети Јован Претеча и Крститељ једна је од најчешћих крсних слава у Срба. Данашњи велики празник слави се и као дан кумстава и побратимстава.

У црквеном календару данашњи празник обележен је црвеним словом, што значи да спада у ред заповедних празника.
На фрескама и иконама свети Јован је представљен у одори од камиље длаке, са штапом на чијем је епитрафиљу написано: „Покајте се, јер се приближи царство небеско“.

Веома честа икона у нашим црквама и манастирима је и Богојављење на којој је приказано крштење Господње, као и свети Јован како у левој руци држи своју посечену главу.

У календару СПЦ Светом Јовану се чини помен три пута годишње и то, осим Ивањдана, још и 20. јануара – Сабор Светог Јована Крститеља – Јовањдан, као и 11. септембра – Усековање главе Светог Јована Крститеља.

 

срби.орг.мк

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend