Демократска странка са Пајтићем на челу основала Војвођанску академија наука, уметности и културе?!

0
(0)

Скупштине Војводине усвојила је данас одлуку о оснивању Јавне установе Војвођанска академија наука, уметности и културе (ВАНУК) која ће се бавити, како је навео предлагач, унапређивањем тих области на територији покрајине.

Подршку том предлогу Покрајинске владе дало је 58 посланика, њих 14 је било против а осам посланика није гласало.

Радом ВАНУК-а биће створени услови за „обезбеђење равноправности, очување и поштовање различитости култура националних мањина – националних заједница које постоје у Војводини“, навео је предлагач одлуке.

Покрајински секретар за науку и технолошки развој Владимир Павлов рекао је да је предлог о оснивању ВАНУК урађен у складу са одлуком Уставног суда Србије из 2012. године, после укидања дотадашњих ингеренција Војвођанске академије наука и уметности – ВАНУ.

Павлов је истакао да се ВАНУК оснива као јавна установа, у складу са Уставом, одговарајућим законима и Статутом АП Војводине.

Представници опозиције у покрајинској скупштини, углавном из СНС, критиковали су тај предлог истичући да је реч о „политичком пројекту Покрајинске владе“, који је уз то, како су додали, у суптротности са Уставом.

Посланик СНС Владимир Галић истакао је да је оснивање ВАНУК неприхватљиво пре свега из политичких разлога јер је, како је навео, академија наука и уметности „темељ развоја одређеног друштва и нације“.

У Војводини постоји и делује Огранак САНУ у Новом Саду и стога нема разлога за стварање ВАНУК, рекао је Галић и додао да оснивање такве јавне установе није могуће ни формално правно, пошто се то коси за законским одредбама.

Према одредбама Закона о јавним службама могуће је оснивање такве јавне установе само „ако постоји законом утврђено право и интерес за то, а тога нема“, нагласио је он у расправи.

Потпредседник Скупштине Војводине из редова СНС Ђорђе Милићевић изјавио је новинарима да ће одлука о оснивању ВАНУК бити „предмет оцењивања у Уставном суду“.

Шеф посланичке групе ДС у покрајинској скупштини Борислав Новаковић изјавио је новинарима да верује у то да се Уставни суд Србије неће бавити питањем оснивања ВАНУК-а.

„ВАНУК је институционални израз онога по чему је Војводина оригинална и специфична, као и онога што је у Војводини најдрагоценије и најважније, а то је култура различитости и различитост култура“, рекао је Новаковић.

И Посланик Лиге социјалдемократа Војводине Александар Мартон сматра да се оснивањем ВАНУК стварају додатни услови за очување равноправности и различитости у Војводини, посебно у областима науке, културе и уметности.

На следећој седници покрајинске Скупштине, заказаној за 9. јул, посланици би требало да разматрају извештаје о пословању јавних предузећа „Војводинашуме“ и „Воде Војводине“ као и Туристичке организације Војводине.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Почетак изграње ауто-пута Ниш-Мердаре најављен за март

0 (0) Тендер за изградњу ауто-пута Ниш- Мердаре биће објављен у октобру, а почетак радова …

Шта си ти ПРЕВАРО радио осам година на власти осим што си улупао преко 20 милијарди евра?

5 (1) БЕОГРАД – Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да очекује изненађења на састанку …

2 Коментара

  1. Julijana Cvijovic

    Ne vidim razloga da trećina zemlje, koja ma i kulturne osobenosti, ima vrhunske kulturne institucije. Zar bi za kulturu i drugo trebalo da naš novac stiže posredno za Novi Sad preko Beograda. Zar smo mi debili na ovom prostoru. Pitam se gde je kritična masa ljudi da kađe „dosta je bilo“. Šta ne radi dobro Vojvodina da ovaj narod shvati da ćemo sa ostatkom zemlje u ambis…

  2. Julijana Cvijovic

    Donošenje zakona je sprdnja sa gradjanima. Čomićka i Pavićević su medju prvima koji uspešno iznose, bez vredjanja sve ono što treba narod da zna! i mnogo toga…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend