Добре бре Табаковић а ко је крив што државна дуговања у доларима нису конвертована у евро? ПРОГОВОРИ!!!

0
(0)

Народна банка Србије има мере за три сценарија везано за евентуалне проблеме због грчке кризе, а улози штедиша у све четири грчке банке које послују у Србији су сигурни, изјавила је данас гувернер НБС Јоргованка Табаковић.

„Имамо мере за три сценарија, а тек је први. И за ове друге постоје регуларне мере које сваки дан разрађујемо у комуникацији са Европском централном банком и ММФ“, рекла је она гостујући на Б92.

Она је истакла да та комуникација омогућава да се примењују најбоља искуства и ради тако да ниједно финансијско тржиште нема проблем.

Један од инструмената је, како је навела и обезбеђење допунске ликвидноси за све четири грчке банке ако затреба. „Сви сценарији су потпуно регуларни и требало би да обезбеде највећу корист уз најмање трошкове“, поручила је она.

Табаковић је навела да је НБС, због ситуације у Грчкој и осцилација односа евра и долара, али је централна банка интервенисала куповином евра, како не би одржала стабилност динара, за који су се многи „бојали да ће сада да слаби“.

„Ја волим кад интервенишемо попуњавајући девизне резерве, а с друге стране испоручујући стабилност курса. И надаље ћемо тако реаговати“, рекла је Табаковић.

ЈАЧАЊЕ ДОЛАРА ГУРА ДУГ ЗА 80 МИЛИОНА ЕВРА

Јачање долара у односу на евро само за један процентни поен, могло би да повећа јавни дуг Србије изражен у европској валути у једном дану за 80 милиона евра, изјавила је данас гувернер НБС Јоргованка Табаковић.

„Јачање долара у односу на евро у једном проценту повећава дуг опште државе изражен у еврима за 0,33 одсто. Односно, ако је укупан јавни дуг државе на свим нивоима 24 милијарде евра, то значи да због курсних разлика повећање од 80 милиона евра у једном дану“, рекла је Табаковић гостујући у Кажипрсту на Б92.

Према њеним речима, структура јавног дуга Србије је таква да евро учествује са 40 одсто, долар са 32, а динари са 21 одсто.

Она је поручила да грађани ипак немају разлога за бригу.

Упитана како се криза у Грчкој може одразити на Србију, гувернерка је рекла да криза не сме да се одрази на нас и да је основна реч која би требало да нас све карактерише – одговорност.

„Кад преузимате обавезе у име грађана, што подразумева да не тражите подршку народа само кад дугови дођу на наплату, већ и у тренутку кад се задужујете, морате да имате одговорност према људима и њхово поверење да те кредите финализујете кроз путеве, фабрике, нову инфраструктуру“, рекла је Табаковић.

Гувернер НБС Јоргованка Табаковић поручила је данас да су улози грађана који штеде у некој од четири грчке банке у Србији сигурни, као и да „последњи сценарио уопште и није на столу“.

„Кад кажемо да су те банке добро капитализоване и ликвидне то значи да су сви штедни улози сигурни“, рекла је Табаковић гостујући на Б92.

Према њеним речима, овакав развој ситуације није неочекиван.

„Ми смо чак пре две недеље предузели мере да нема проблема у дотоку новца и готовине“, рекла је она.

До сада, како додаје, „ниједан једини штедиша није чекао за исплату своје штедње из неке од грчких банака“.

„Чак смо имали случај где су грађани инсистирали да повуку штедњу у фунтама. Иако не послујемо довољно у тој валути, успели смо да обезедимо да и та штедња буде исплаћена без икакве прашине или нереда“, рекла је Табаковић.

Она је рекла да је један део штедиша био уплашен, везано за могућност да подигне своју штедњу, али није било „узнемиравајућих случајева“, нити превише оних који би да подигну штедњу што би довело до потребе да НБС реагује другачије или да се ограничи подизање штедње.

„Уз то, држава гарантује штедне улоге до износа од 50.000 евра, а тај крајњи сценарио уопште није на столу у овим околностима“, истакла је она.

Грађани су, додала је, имали прилике да се увере, док су се дешавали потреси због психолошког фактора, да у Србији није било проблема.

„Грчке банке су поуздане. То су правна лица која овде послују по законима Србије, добро су капитализоване а депозити су им извори за пласмане“, рекла је гувернер.

Гувернер је подсетила да су отворени посебни рачуни за грчке банке код НБС, те да централна банка надзире токове и трансакције тих банака.

„Не заустављамо, али пратимо трансакције, да се не би случајно десила плаћања према матицама које нису основана или која би могла да доведу у сумњу“, поручила је она.

Табаковић је подвукла да је НБС и у много турбулентнијим околностима задржала стабилност и поновила да су све исплате грчких банака према иностранству под строгим надзором НБС.

„То је већ довољан разлог за сигурност грађана“, закључила је Табаковић.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Новим законом који усвајају за две недеље за НЕНОШЕЊЕ МАСКЕ могућа и ЗАТВОРСКА КАЗНА од пет дана

4.2 (5) Измене Закона о заштити становништва од заразних болести и Закона о прекршајима којима …

Полицајац узбуњивач: Брано Мићуновић прелази у Београд, Вучић му чисти простор – зато хапси (видео)

5 (9) Гост нове епизоде емисије ’’Наши дани’’ Војина Радовановића је полицајац узбуњивач и један …

Један коментар

  1. Ne brinite dragi nasi naivni gradjani, stedite sto vise u Grckim bankama i tako pomozite da Grcka prebrodi krizu, a kada vam stedni ulozi propadnu nasa vajana Drzava ce vam garantovati za njih tako sto ce vam to pretvoriti u javni dug pa ce te svoj novac dobijati na kasicisu u narednih deset godina, kao staru deviznu stednju.Nasa Drzava se zaduzuje kod stranih banaka i ko zna koliko su do sada uzeli para prodajuci hartije od vrednosti Drzave Srbije sa velikim kamatnim stopama.Nasa zemlja je u vlasnistvu sdtranih bfankara i lobija, nema nama pomoci, jedino novi izbori i nova vlada koja nije politicka vec od ljudi strucnjaka koja ce da proglasi bankrot i oslobodi nas ovih zelenasa.Island je najsvetliji primer.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend