Насловна / Србија / Данас почиње шеста Београдска НАТО недеља

Данас почиње шеста Београдска НАТО недеља

На овогодишњој, 6.Београдској НАТО недељи, која ће данас и сутра бити одржана у Палати Србија у Београду у организацији Центра за евроатланске студије (ЦЕАС), окупиће се велики број домаћих и страних званичника, амбасадора, стручњака и представника медија.

Како се наводи у саопштењу организатора, један од кључних циљева овогодишње Београдске НАТО недеље је да омогући што тачнију и актуелнију процену безбедносне ситуације у региону, анализирајући различите могуће сценарије.

На појединима панелима ЦЕАС ће представити налазе истраживања јавног мњења о евроатланским интеграцијама, појединим опцијама решења односа Београда и Приштине, прецепције НАТО-а, односима Србије и САД и неким другим релевантним темама, које је наручио посебно за овогодишњу конференцију.

Конференцију ће првог дана отворити први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић, а најављено је и специјално обраћање путем видео линка председника Србије Александра Вучића.

Међу главним темама о којима ће се разговарати на овогодишњој конференцији биће прилике и будући планови за сарадњу Србије и НАТО, главни закључи са НАТО Самита уз посебан осврт на Западни Балкан, процена стабилности и безбедносне ситуације на Западном Балкану, укључујући постигнуца и шансе политика Европске уније и евроатлантских интеграција.

Дискусија ће се водити и о изазовима који прате преговоре Београда и Приштине и утицајима на регионалну стабилност потенцијалног свеобухватног мултидимензионалног споразума, сарадњи у области безбедности и одбране из глобалне перспективе, регионалној безбедности и сарадњи у области одбране на Западном Балкану, скандинавском моделу војне неутралности, главним изазовима НАТО и процени стабилности и безбедносне ситуације на Западном Балкану…

Међу учесницима првог дана конференције су и виши званичник НАТО задужен за Западни Балкан и Русију НАТО Одељења за јавну дипломатију (НАТО ПДД) Роберт Пшчел, директорка ЦЕАС Јелена Милић, као и виши сарадник Школе спољних послова Универзитета Џорџтаун и гостујући виши сарадник за Иницијативу будуће Европе при Атлантском савету САД Џефри Гедмин.

Предвиђено је и учешће потпредседника Народне скупштине Владимира Маринковића, директора Међународног центра за одбрану и безбедност из Талина, из Естоније Свена Сакова, као и амбасадора САД, Норвешке, Немачке и ЕУ – Кајла Скота, Арне Санеса Бјорнстада, Томас Шиба и Сема Фабриција.

Другог дана конференције очекује се специјално обраћање заменика помоћника генералног секретара НАТО за политичка питања и безбедносну политику Џејмса Апатураија који ће говорити о сарадњи у области безбедности и одбране из глобалне перспективе.

Учествоваће и директор Европског пројекта и стални сарадник Института за хумане науке Иван Вејвода, шеф Преговарачког тима за вођење преговора о приступању Србије Европској унији Тања Мишчевић и многи други.

Овогодишњи догађај организује се с подршком Одељења за јавну дипломатију НАТО-а (НАТО ПДД) и Амбасаде Сједињених Америцких Држава у Србији, додаје се у саопштењу.

Вестионлине, Танјуг

Актуелно

Горан Весић на два сумњива тендера донео одлуку о куповини турских аутобуса, уместо оних домаће фирме „Икарбус“

Одборничка група „Савез за Србију“ саопштила је да је напредњачка власт у Београду „на два …

Ања Филимонова: Вучић ће на дно са собом повући и Русију

Тренутно нико нема одговор на питање шта тачно представљају вишемесечни српски антивладини протести. Овакво мишљење …

5 Коментара

  1. Pricace im opsirno sta su gadjali, koliko su beba, dece, zena, ljudi pobili, pokazace kako su izgledae pijace, bolnice, hitne pomoci, parkovi, vozovi i mostovi nakon njihovog divljackog bombardovanja zemlje u srcu evrope!
    Pricace im da su im „pomagali“ pa su ih zato sve zesce i divljackoje bombardovali iz dana u dan, ubijali neduzne po vozovima, autobusima, trudnice sa nerodjenom decom ispred ambulabnti i jos mnogo toga.
    Mnogo vremena treba da se sve to isprica, najgori sadisti i nacisti, najgora primitivna maso na planeti.

  2. necu zlikovcima ni velikim slovom ni zapetom ni tackom a kamo li odabranim rercima za nihov praznik jednostranu cestitku uputiti vec onako kako mogu dobro razumeti i na njihovu prosavu se im samo posrati a majku izdajnicku spomenuti. PU

  3. prokleti da ste zlikovci iz pakla, zmije i azdaje dogmizale, brzo ce te natrag sa svojim isprdcima jer mi Svetog Gavrla, Mihaila i mnogo slicnih imamo.

  4. Nato pakt from Serbia get fuck!!!

  5. Nato pakt from Serbia get fuck!!!, vraca se na mesto zlocina

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *