Данас славимо празник Велике Госпојине

Данас славимо празник Велике Госпојине

Данашњи празник, када се завршава и двонедељни пост, успомена је на смрт Богородице и дан када се она винула на небо. Велика Госпојина или Успење Пресвете Богородице један је од највећих хришћанских празника.

Овај празник успомена је на смрт Богородице и српска православна црква и верници га славе 28. августа када се завршава и пост који траје 14 дана.

Успење Пресвете Богородице или Међудневница је дан када се она вазнела на небо и предала свој дух у руке Спаситеља. Предање каже да је Богородица живела 60 година, према неким изворима 72, да је наџивела сина свога и као сведок многих славних догађања, наставила његову мисију.

Ово не сме да се ради

За празнике Велику и Малу Госпојину обичај је да, нарочито жене, поштују велики број забрана, које се односе на обављање послова у кући и око ње. Дакле, верницима се препоручује да не обављају кућне послове, а ово нарочито важи за жене. За празник Успења Пресвете Богородице, исто тако, није добро ишта радити рукама, или започињати нов посао.

Како празнику претходи двонедељни пост, 28. августа посебно жене иду на причест јер се овај дан сматра празником жена и мајки. У неким крајевима сматрају да је у периоду између две Госпојине, Велике и Мале најбоље брати лековито биље којим се лече заразне болести. По целој Србији се одржавају вашари и народни сабори. Велики број цркава и манастира Српске православе цркве слави овај празник као своју славу.

Ало.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Празник Успења Пресвете Богородице у Дивјеву (видео)

Празник Успења Пресвете Богородице у Дивјеву (видео)

Погледајте како су Руси прославили празник Успења Пресвете Богородице у једној од највећих светиња Русије …

Данас је Велика Госпојина

Данас је Велика Госпојина

Након Христове смрти, Пресвета Богородица остатак живота провела је у дому апостола светог Јована. Српска …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *