fbpx

Данас славимо празник Велике Госпојине

0
(0)

Данашњи празник, када се завршава и двонедељни пост, успомена је на смрт Богородице и дан када се она винула на небо. Велика Госпојина или Успење Пресвете Богородице један је од највећих хришћанских празника.

Овај празник успомена је на смрт Богородице и српска православна црква и верници га славе 28. августа када се завршава и пост који траје 14 дана.

Успење Пресвете Богородице или Међудневница је дан када се она вазнела на небо и предала свој дух у руке Спаситеља. Предање каже да је Богородица живела 60 година, према неким изворима 72, да је наџивела сина свога и као сведок многих славних догађања, наставила његову мисију.

Ово не сме да се ради

За празнике Велику и Малу Госпојину обичај је да, нарочито жене, поштују велики број забрана, које се односе на обављање послова у кући и око ње. Дакле, верницима се препоручује да не обављају кућне послове, а ово нарочито важи за жене. За празник Успења Пресвете Богородице, исто тако, није добро ишта радити рукама, или започињати нов посао.

Како празнику претходи двонедељни пост, 28. августа посебно жене иду на причест јер се овај дан сматра празником жена и мајки. У неким крајевима сматрају да је у периоду између две Госпојине, Велике и Мале најбоље брати лековито биље којим се лече заразне болести. По целој Србији се одржавају вашари и народни сабори. Велики број цркава и манастира Српске православе цркве слави овај празник као своју славу.

Ало.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Данас је Сабор Пресвете Богородице

0 (0) Православни верници славе други дан Божића, који је посвећен Сабору Пресвете Богородице. Дан …

Данас славимо Ваведење Пресвете Богородице

0 (0) Када се Пресветој Дјеви Марији навршише три године од рођења, свети праведни родитељи …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *