fbpx

Демостат: Србија међу 10 земаља у свету које бележе највећи пад становништва; До 2050. године број становника у Србији мањи за 16,62 %

0
(0)

Србија се налази међу 10 земаља у свету које бележе највећи пад становништва, показују подаци више релевантних међународних и америчких институција до којих је дошао Истраживачко-издавачки центар Демостат.

Како је навео Демостат, свих десет земаља са највећом стопом смањења становништва географски припада источној Европи. Процењује се да ће популација тих земаља до 2050. године бити смањена за више од 15 одсто, док ће се у том периоду број становника у Србији смањити за 16,62 одсто.

Министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић рекла је за Демостат да је чињеница да се Србија, сада већ деценијама уназад, суочава са лошим демографским параметрима.

„Влада Србије је још 2008. године усвојила документ, Стратегију за подстицање рађања, али се ни по њој није поступало све до 2016. године, када је на иницијативу тадашњег председника Владе формиран кабинет који се посебно бави демографијом и популационом политиком“, рекла је Славица Ђукић Дејановић.

Она је рекла да је тренутно у процедури усвајање ревидиране Стратегије за подстицање рађања, која обухвата широк спектар мера, од подизања нивоа знања о здрављу и репродуктивном здрављу, преко подршке породици кроз увођење нових сервиса, јачање позиције жене и улоге оца у нези, одгајању и васпитању детета, преко усклађивања рада и родитељства, активног старења и управљања миграцијама.

„Само синхронизована примена читавог сета мера и мултисекторска сарадња, може довести до побољшања у овој комплексној области. А да ли ћемо успети, гаранције не постоје. Мерна јединица за помаке у демографији је деценија и то ако све што сада предузимамо буде успешно“, рекла је министарка.

Социолог Милица Весковић Анђелковић рекла је за Демостат да су три основна разлога за смањење популације у Србији: чињеница да се рађа мање беба, масовна емиграција и висока стопа смртности.

Она је рекла да држава мора форсирано да предузме низ мера које поред економских давања и олакшица у циљу подстицања рађања, подразумевају и побољшање здравствених услуга, проширивање мреже вртића као и још много тога у материјалној сфери, али и, што је можда још важније, систематско стварање друштвене климе која погодује већем рађању.

Демостат

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ЕКОНОМСКA КАТАСТРОФА! Примарни фискални дефицит у априлу износи 55 милијарди динара

5 (2) У прва четири месеца 2020. године остварен је дефицит републичког буџета у износу …

Највећи пад индустрије у Србији још од глобалне кризе

5 (1) Ако се индустријска производња и одржала у марту упркос увођењу ванредног стања половином …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *