МАТ: Раст БДП у целој 2017. години испод очекиваног, неће бити 1,9 већ 1,8 одсто, а можда и 1,75 одсто

Привредна кретања у децембру прошле године нису у складу са очекиванима и ако се покаже тачном процена о расту бруто домаћег производа (БДП) у четвртом кварталу од 2,5 одсто, раст БДП у 2017. години неће бити 1,9 одсто већ 1,8 одсто, а можда и 1,75 одсто, рекао је сарадник часописа Макроекономске анализе и трендови (МАТ) Стојан Стаменковић.

Он је на конференцији за новинаре рекао је раст прерађивачке индустрије у децембру био свега 0,4 одсто, па је та производња у прошлој, уместо 6,9 одсто, како је процењено три месеца раније, достигала 6,4 одсто.

„То је условило да раст индустријске производње у целој 2017. години буде 3,5 одсто, уместо 3,9, колико је само месец дана раније проценио Републички завод за статистику“, рекао је Стаменковић.

У спољнотрговинској размени у четвртом тромесечју је, према његовим речима, дошло до заокрета јер је међугодишњи раст вредности увоза, израженог у еврима, био увећан на 13,8 одсто, док је раст извоза био 12 одсто.

Додао је да у децембру није било текућег раста извоза, а међугодишњи раст је у том месецу био симболичних 0,6 одсто, а увоз је повећан за шест одсто или десет пута више.

„Увоз је у целој 2017. години био покривен извозом 77,5 одсто, у октобру прошле године та покривеност је износила 73,8 одсто, а у децембру је пала на 68,4 одсто“, рекао је Стаменковић.

Највећи раст извоза у 2017. години је, како је рекао, раст енергије по стопи од 15 одсто, капиталних производа по стопи 8,4 одсто, трајних производа за широку потрошњу 9,7 одсто и нетрајних производа за широку потрошњу пет одсто.

У децембру је, према његовим речима, значајно порастао увоз некласификоване робе по намени, па је учешће те робе у целом прошлогодишњем увозу чинило 15,9 одсто и узрок је скоро половине (47 одсто) трговинског дефицита.

„Заустављање раста извоза последица је смањења извоза пољопривредних производа, у децембру за осам одсто, а у целој 2017. години вредност извоза пољопривредних производа пала је за 70 одсто“, рекао је Стаменковић.

Сарадник МАТ-а и директор Републичког завода за статистику Миладин Ковачевић рекао је да подаци последњих година показују да је сектор услуга све конкурентнији.

Он је рекао да, према анализи платног биланса у првих 11 месеци од 2014. до 2017. године, просечна годишња стопа раста извоза услуга износи 11,7 одсто и премашује стопу раста извоза роба од 10,1 одсто.

„Расту стопе извоза услуга највише су допринеле услуге телекомуникација, компјутерске и информационе услуге (ИКТ) и остале пословне услуге у које спада истраживање, менаџерско саветовање и техничке услуге, повезане са трговином и остале пословне услуге“, рекао је Ковачевић.

Додао је да све боље резултате показује сектор туризма који у последњих десет година учествуује од 0,4 до 0,5 одсто у БДП, али ако се рачуна његов индиректни утицај на друге делатности до пет одсто.

Бета

Актуелно

Гинисов рекордер због јавашлука одлази из Војске Србије!

Десетар Војске Србије (ВС) Срђан Ристић, који је Гинисов рекордер по броју урађених склекова и …

Зашто се Републички јавни тужиоц Загорка Доловац „прави мртва“?

Изјава Републичког јавног тужиоца у медијима требало би да је нешто уобичајено. А опет, појављивање …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons