fbpx

Деоница кроз Грделицу у Србији двоструко скупља него у Македонији?

0
(0)

Србија је километар аутопута кроз Грделичку клисуру платила скоро двоструко више него што је Северну Македонију коштала готово иста деоница, у пуном профилу аутопута, пред улазак у Грчку.

То за Н1 тврди Данијел Дашић из Националне коалиције за децентрализацију, уз напомену да је његова организација ову анализу урадила упоређујући и специфичности терена, па је поређење, кажу, релевантно јер се и нови део аутопута наших јужних суседа такође налази у брдско-планинском пределу. Екипа Н1 провезла се преко 27 километара новог пута у Грделици, којег је највише државно руководство недавно пустило у саобраћај.

Још се не зна колико ће „у пару“ коштати од милоште названо „градитељско чудо“, односно, 27 километара аутопута кроз Грделичку клисуру на југу земље. Зна се, изричити су у Националној коалицији за децентрализацију у Нишу, да ће грађани Србије овај понос Владе и председника – преплатити.

„Имамо 28,8 км кроз Македонију и 26,3 км кроз Србију. Ако знамо да су Македонци платили 218 милиона и то је завршна цифра коју је „избацила“ Европска инвестициона банка, а да наша министарка још увек не зна колико ће тачно нас да кошта, али мисли да неће мање од 350 милиона евра, добијамо резултат да смо ми двоструко скупље платили километар нашег ужег пута“, каже Данијел Дашић из НKД.

До тог дела, између Грделице и Владичиног Хана, долази се сада новим аутопутем који од Ниша долази до Грделице, где почиње „незгодна“ деоница због које је више пута отказивано пуштање у саобраћај јужног крака Kоридора 10 кроз Србију.

Једно од места које је највише коришћено у пропагандне сврхе још током изградње аутопута је управо – код „чувених“ косина од којих се једна и урушила пре отварања аутопута. Стручњаци се нису много оглашавали по овом питању, али има и оних који и сада доводе у питање сигурност и прве косине, на самом улазу у Грделичку клисуру.

Проблеми на такозваној Kосини 2, односно обрушавање земље, није имало везе са ЦИП зато што је ту, како преноси Данас, рађено по „некој другој документацији“, а да тај институт нико није обавестио. Оно што струку брине су баш ове стрме косине.

„Очигледно је да струка није била консултована. Санација косина је врло озбиљан задатак који се на факултету изучава толико година колико наши министри нису укупно студирали. Ми овде имамо шест или седам различитих метода по којима су рађене косине, ја не знам зашто није изабран један начин, односно – зашто нису погледали како су то Македонци урадили“, каже Дашић.

Посебан опрез возачима саветује се на деоници између косина, недалеко од тунела Предејане, јер је коловоз нешто ужи, брзина ограничена на 100 км на сат, а на многим деловима оградних зидова – нема, попут ситуације код саме „петље“ на излазу за Предејане.

Тунел Манајле, испред Владичиног Хана. Има сигнала мобилне телефоније, СОС линија и простора за преусмеравање. Ограничење је 80 километара на сат. Посебан понос градитеља.

Да ли је заиста било возача који су се у тунелу заустављали и правили селфи фотографије – доказе немамо, имамо упозорење Kоридора Србије да је заустављање у тунелу крајње ризично и забрањено. Имамо и једну националну телевизију која је покушала да ову појаву „докаже“, али је, на крају, свог сниматеља уснимила као возача.

Н1

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

„Слика показује повезаност Андреја Вучића и фарме марихуане Јовањица“

4.5 (8) Потпредседник Народне странке Мирослав Алексић изјавио је данас да је пред судом изнео …

Жртвујеш ли Kосово, Вучићу?!

5 (3) Београдски глас – Чини се да ништа није наговештавало да ће крај фебруара …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *