Економија

Десет дана до Нове године привреда не зна цену струје

Више од половине привредника у Србији, они којима уговори о снабдевању струјом истичу за мање од десет дана, брине због цена које ће за наредну годину да им понуди Електропривреда а велики број њих боји се да неће моћи да одрже свој бизнис због нових увећаних трошкова. У прилог им не иде ни стање на берзама електричне енергије где вредност киловата вртоглаво расте.

Из ЕПС-а још не могу да понуде ни оквирне услове, па као једина нада остаје да Влада Србије направи смернице за цене које могу да користе код испорука за фирме, али та одлука још се чека.

Слободан Ђиновић, директор Орион телекома и члан председништва Уније послодаваца Србије, каже за Данас да је о томе било речи и на последњој седници Социјално-економског савета, а та тачка остаће стална све док се питање не реши.

– Влада се још није изјаснила о цени струје за привреду, могуће је да то уради на сутрашњој седници или наредног четвртка, а из ЕПС-а такође нема нових најава. Ми смо сви добили у једном моменту стандардне комерцијалне понуде које су свима ишле, они којима је уговор истекао су потписали. Да ли ће од Нове године бити гарантована цена резервног напајања, која се примењује када вам истекне уговор, или нека друга, не зна се – каже Ђиновић.

Наглашава да је за привреднике најтежи терет неизвесност и да се због тога залажу да се цена одреди што пре, најбоље високо субвенционисана.

– Чињеница је да на берзама енергија стравично расте због великих проблема у Француској са нуклеаркама, због зиме и сличних проблема. Ипак, мислим да ћемо неки одговор добити у последњем моменту – истиче Ђиновић.

И Предраг Пантовић, власник конфекције П. С. Фасхион десигн, каже да је велики проблем то што уговори истичу а још се не знају цене које ће за привреду да се примењују од 1. јануара. Ипак, верује да дугорочно посматрамо, домаћи бизнис може да нађе решење.

– Добра вест, бар за мене, јесте нови закон који ће омогућити свима нама у привреди да направимо своје мини соларне паркове, величине која је адекватна производњи. Тако ћу моћи да сам производим за себе струју и да евентуални вишак продам по истој цени ЕПС-у. Раније је то био проблем, јер је ЕПС откупљивао по четири евроцента када се појави вишак соларне енергије, а када ми узимамо струју из мреже, плаћали смо пуну цену. То би могло да нас спаси, дугорочни кредит, сопствена производња енергије. Тиме можемо да смањимо трошкове који ће очигледно бити високи и угрозиће сасвим сигурно велики број фирми – каже Пантовић.

Он не очекује да ће држава обезбедити неку повољнију цену.

– Биће до избора нешто боље, али касније не верујем. Kао и увек у овој држави, све зависи од политике, а сада још и више јер је енергија постала глобални проблем. Али, оно што је и у оваквој ситуацији добро је да смо ми који се бавимо правим послом, научили да се снађемо. Никада нисмо знали какав ће пропис да нас задеси у овом окрутном окружењу, тако смо сада у бољој позицији од оних који су израстали у повољнијим условима – каже Пантовић и додаје да ће и поред те виталности српских привредника, велики број њих имати озбиљне проблеме због високе цене струје.

Према речима Бојана Радуна, директора Имлека, српски привредници нису једини који ових дана стрепе од нових цена енергената.

– Ми послујемо у четири земље региона и ни у једној још немамо званичну информацију о цени електричне енергије за наредну годину. То се не зна ни у Србији, ни у Македонији, ни у Босни и Црној Гори. Верујем да ће се у све четири земље прећи на резервно снабдевање у првом кварталу и онда ћемо видети шта ће даље да се дешава – закључује Радун.

Из ЕПС-а нисмо добили информацију о ценама по којим ће електричну енергију да наплаћују правним лицима у наредној години, а ни од Привредне коморе Србије нисмо добили одговор да ли имају најаве када би се могао очекивати нови ценовник.

Данас.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Један коментар

 1. Срећно уз доброг здравња, весеља, добре намере и разумевања, и испуњење свих жеља у Новој 2022. години, боље од ове недођије желим са следећом песмом:.

  СРЕЋНА НОВА 2022. ГОДИНА

  Прође онако грозна година без снова,
  Са нашим нестрпљењем једва чекамо
  Да нам дође што боља година Нова
  Најзад са осмехом на лицу је дочекамо.

  Да у срцима радост и добра песма
  Завладају с нама, око нас и свуда,
  Корона напусти као зло тако бесна,
  Буде изгубљена са земље као луда.

  Да стигну послови свима, на длану
  Оставимо непоновљиву годину ову,
  А да осећамо и слушамо, по плану
  Песме, музике, игре и годину Нову.

  Песме и игре да се чују и то свуда,
  Без страха да певају радо наши људи,
  Друг до другарице, другарица до друга
  Поспаних, песма и музика, да буди.

  Заборавити силне стране вакцине,
  Разнобојне маске што пре избавити,
  Досадна корона да што пре нас мине,
  Са добрим друштвом наздравити.

  Добро здравље и песме највеселије
  Да се врати свима у години Новој,
  Обданишта, школе и фабрике смелије
  Да уче и раде боље него у години овој.
  (Бор, 22. децембра 2021.)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!