Десетине хиљада миграната заглављени на Балкану

Десетине хиљада миграната заглављени на Балкану

ДОК су лидери чланица ЕУ у Бриселу у петак стављали парафе на договор о мигрантима, стотине миграната буквално се заглавило на граници између Македоније и Грчке, а у прихватном центру за мигранте у Рескеу, пограничном насељу код Сегедина, у близини српско-мађарске границе, група од око 40 миграната је протестовала. Захтевали су слободу и европску визу.

Упорно су се противили узимању отисака прстију и фотографисању у складу са Даблинским споразумом, па је реаговала полиција. У инциденту није било ни сукоба ни повређених.

У мађарској пограничној жупанији Чонград, у којој се налази ово насеље, гранична полиција је, уз помоћ грађанских патрола, ухватила 814 илегалних миграната, од којих су 85 деца. Највећа група ухваћена је у пограничном селу Ашотхалом, а у њој је био 71 држављанин Авганистана и деветоро Сиријаца, који су илегално прешли “зелену” границу. На територији целе Мађарске ухваћено је укупно 1.090 миграната, нешто мање него дан раније, кад је потучен месечни рекорд – приведено је 1.314 миграната. Границу на Тиси код Сегедина контролише и коњица.

Јужније од Србије, македонска полиција мигранти из Грчке враћа на Егеј, тврде невладине организације које прате ситуацију на терену. Мигранти уопште не могу да уђу преко граничног прелаза Богородица, где би се изјаснили о азилу, већ се враћају у међузону где их, према сведочењима има око пет до шест стотина. Чувају их, како се наводи, специјалне полицијске снаге и не дозвољава им се да крену пут Ђевђелије.

Ти људи се крећу на отвореном, изнемогли су и у тешкој материјалној ситуацији. Потребна им је заштита током пута, будући да су у врло рањивом стању. Собрање је недавно усвојило измене закона о азилу којим се између осталог дозвољава да у Македонији остану 72 сата. То време могу да искористе за транзит, или за тражење азила.

Македонски органи су, током последња три дана, спречили улазак око 2.000 миграната у ту земљу из Грчке, изјавио је портпарол Министарства унутрашњих послова Иво Котески. Он је рекао да је, после најаве Мађарске да неће прихватити мигранте и вести да је Србија неке вратила са границе у Македонију, македонски МУП појачао безбедносне мере.

– У сталној смо вези са српском, а у зависности од случаја, и са грчком полицијом – рекао је Котески.

МАЂАРСКА И БУГАРСКА ПОШТЕЂЕНЕ

ЛИДЕРИ чланица ЕУ договорили су се да, у наредне две године, прерасподеле између себе око 60.000 миграната и подносилаца захтева за азил, који се налазе у Италији и Грчкој. Али, на добровољној бази. Нису могли да се договоре о обавезним квотама за расподелу по земљама. Мађарска и Бугарска, изузете су од договора према којем ће земље чланице распоредити мигранте. Премијер Мађарске Виктор Орбан поздравио је договор речима да “оно што је у тексту, служи интересима Мађара”. Више од 100.000 миграната прешло је Медитеран ове године, а већина се искрцала у Италији, Грчкој и на Малти, које сматрају да друге чланице ЕУ треба да сносе већи део терета на пољу илегалне миграције.

 

И. СТАНОЈЕВИЋ, Новости

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

До сада невиђен услов Европске Уније, Србији и Балкану

До сада невиђен услов Европске Уније, Србији и Балкану

Свакаквих смо се чуда нагледали током последње две деценије европских интеграција Србије и региона, али …

Велт: Проширење ЕУ мора да се заустави, Европа да престане да лаже балканске земље

Велт: Проширење ЕУ мора да се заустави, Европа да престане да лаже балканске земље

Оно што је сигурно јесте да су Европљани темељито зезнули проширење ЕУ на Западни Балкан, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *