Европска порука Грцима: Узми или остави

Европска порука Грцима: Узми или остави

ГРЧКА криза се продубљује. Премијер Ципрас је у петак одбио предлог кредитора, истичући да се ради о уцени и ултиматуму. Све би требало да се разреши на данашњем састанку министара финансија Еврогрупе у Бриселу, петом по реду за 10 дана. Преостало време мери се сатима, јер у уторак Атина мора да исплати нову дужничку траншу.

Европска комисија, Европска централна банка и ММФ су Грчкој у петак су понудили пакет од 15,5 милијарди евра до новембра. Занимљиво је да би највећи део овог новца одмах завршио код оних који су га и дали, као отплата главнице дуга и камате, осим 3 милијарде, којима би се докапитализовале банке да би сачувале ликвидност. Међу понуђеним новцем, иначе, налазе се и 3,3 милијарде које је Европска централна банка зарадила на грчким облигацијама ове и прошле године! Све се врти у круг…

Заузврат, кредитори од Атине траже опсежне реформе, и то тамо где Грке највише боли, у домену пензија. Траже и повећање хотелског ПДВ-а с 13 на 23 одсто, укидање пореских олашкица од 30 одсто за острва…

Шефови држава или влада ЕУ су у четвртак и петак закључили су да Грчка треба да настави да сарађује с “тројком”. Нема~ка канцеларка Ангела Меркел и француски шеф државе Оланд јуче су се само накратко срели с Ципрасом, и за двадесетак минута му саопштили да практично све зависи од данашњег састанка, истичући да се ради о “великодушној понуди”. Ципрас није био импресиониран, и узвратио им је да не разуме толико инсистирање кредитора на тешким одлукама.

Грци, међутим, немају куд. Или ће прихватити услове, или ће ући у банкрот. Синоћ је одржана и ванредна седница грчке владе, док је министар финансија Јанис Варуфакис био мало већи оптимиста од свог председника владе, истичући да нема разлога да се данас не постигне договор. Овај састанак Еврогрупе има одлучујућу важност, јер време цури, пошто би до уторка евентуални договор морали још да “овере” и посланици грчког парламента, као и неких од земаља чланица.

Атина је притиснута уз зид, јер и ако се извуче 30. јуна, нова дужничка замка прети јој већ 20. јула.

ШОЈБЛЕ ТВРЂИ ОД МЕРКЕЛОВЕ

ГРЧКА криза све више избацује на површину неслагање између немачког канцелара Ангеле Меркел и њеног министра финансија Волфганта Шојблеа. Док канцеларка мисли да се још нешто може учинити, убеђујући Ципраса да прихвати понуђене услове, дотле је Шојбле у својим ставовима много тврђи према Атини.

Горан ЧВОРОВИЋ, Новости

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Жестоки сукоби с полицијом и хапшења на протесту у Немачкој против корона мера (видео)

Жестоки сукоби с полицијом и хапшења на протесту у Немачкој против корона мера (видео)

Стотине људи изашло је на улице немачког града Лајпцига да би протестовало због владиних мера …

Масовни протести у Холандији због нових корона мера владе (видео)

Масовни протести у Холандији због нових корона мера владе (видео)

Више од 20.000 људи окупило се на протестима у Хагу због увођења нових корона мера …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *