четвртак , април 26 2018

Die Welt: Русија и Кина гомилају злато, а и то је знак да се моћ помера од Америке на Исток

АНТИПАТИЈА Владимира Путина према Хилари Клинтон (Hillary Clinton) добро је позната. Међутим, изгледа да председник Русије не верује ни Доналду Трампу.

Јер, Централна банка Русије је у фебруару повећала резерве злата за нових 9,3 тоне. Сада су те руске резерве премашиле 1.650 тона и веће су него икад од времена краха Совјетског Савеза.

Ово наводи на само један закључак. Кремљ жели да сломи економску доминацију Америке и Европе.

За разлику од долара или евра, злато је валута без државе. Над њим ни једна влада нема право гласа и зато тај племенити метал користе ауторитарни владари.

Многи експерти су већ отворили питање: хоће ли Путин и после победе Трампа наставити да смањује своју економску зависност од Америке. Последњи подаци сведоче – да хоће.

Јер, Путин је од новембра 2016-те резерве злата Русије повећао за 72 тоне.

Политички саветник и аутор више књига Џејмс Рикардс (James Rickards) тим поводом наглашава:

„Путин купује злато зато што рачуна да ће у дугорочнијој перспективи поверење у долара опадати или да ће долар бити коришћен као оружје против његове земље. Зато је улагање у злато идеална заштита од тога. Код Путина нема емоција. Он – у свом односу према Трампу и долару – води рачуна о својим и интересима своје земље“.

Кремљ свих последњих 15 година тихо, али срачунато повећава своје резерве злата. Тај програм је стартовао још у време владавине Џорџа Буша-млађег, а све се наставило за Обамине ере.

Иако је сада у Белој кући Трамп, нема знакова да ће Кремљ престати да купује злато. Од тога га није одвратила ни ситуација са рубљом и ценом нафте.

На куповину злата није утицала ни украјинска криза. Чак су куповине у једном моменту биле нагло повећане. Не ради се о о идеологији већ о стратешком плану. На овај закључак наводи и чињеница да је Москва, паралелно са гомилањем злата, знатно смањила своје резерве у америчким државним обвезницама. Од 2014, Путин се ослободио тих папира у вредности 60 милијарди долара.

Сада Русија у америчким обвезницама држи само 86 милијарди долара, а то је – 100 милијарди мање него у најбољим временима.

Москва више није ни међу десет највећих кредитора Америке. Тренутно, чак Ирска, Швајцарска или Бразил дају САД више новца него Русија. А у турбулентним временима је слаб онај ко даје кредите, а не онај ко их узима.

Злато је за Путина својеврсна полиса осигурања. Тај метал се котира у целом свету, а његова количина се не може бесконачно повећавати.

Државе које купују злато с једне стране губе део властите гипкости са златним полугама. На њих не иде ни камата. Али, злато штити од узлета и падова на валутним тржиштима.

Куповина злата показује до какве владавине је стало Путину. Због чега би она ко верује у мир и детант повећавао резетве кризне валуте?

Међутим, и неке друге земље су изгубиле поверење у долар и политику САД и траже своју независност у злату.

Кина је такође значајно смањила свој сток америчких државних обвезница и повећала резерве злата.

Пекинг са своје 1.842 тоне злата држи шесто место у свету по резервама тог племенитог метала. А део тог злата је купио продајом америчких обвезница.

Од 2014. до данас се Комунистичка партија Кине ослободила се од US Treasuries у вредности 300 милијарди долара, а купила 775 тона злата.

Русија и Кина заједно располажу са 3.500 тона злата – што је 1.500 тона више него што су имале 2013. године.

Заједно су се ратосиљале америчких обвезница у вредности 400 милијарди долара.

Са финансијске тачке гледишта, то представља померање пола власти од Америке према истоку.

Чак је и бивши шеф америчког Система федералних резерви Алан Гринспен (Alan Greenspan) недавно признао да је у току „моћно померање“ у односима међу великим државама.

У интервјуу магазину Goldinvestor, рекао је: „Злато је ултимативна политичка полиса осигурања“.

Пише: Холгер ЦШЕПИЦ (Holger Zschäpitz), Die Welt

Факти

Актуелно

Филимонова: Александар Вучић ургентно предаје Косово заклањајући се иза Русије

Подршка антисрпским и антиуставним деловањима Александра Вучића у српском националном корпусу схвата се као подршка …

Тресе се поредак: Коју опасност слути повлачење злата из Америке

Изгубили су поверење и повлаче злато из САД. То може да буде и увод у …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons