Диковић најављује модернизацију наоружања Војске Србије

Диковић најављује модернизацију наоружања Војске Србије

Начелник Генералштаба Војске Србије Љубиша Диковић најавио је модернизацију оружаних снага, укључјући набавку два вишенаменска хеликоптера, хаубица „нора”, оклопног возила „лазар” и истакао да је војска спремна да реагује на било какву терористицку претњу.

„Право је сваке земље да се наоружава у складу са својим проценама и циљевима, па ево, и ми се наоружавамо”, рекао је Диковић у интервјуу за РТС-ову емисију „Дозволите…„.

Генерал је рекао да ће због рестриктивног буџета приоритет имати модернизација постојећег наоружања и куповина од домаћих фирми, док ће тек крају уследити куповина на светском тржишту.

Први човек војске је подсетио да је током 2015. године обележен низ важних војних и националних јубилеја, и да је Војска Србије на седмом месту у Европи по броју људи ангажованих у мултинационалним операцијама, пренето је на сајту РТС-а.

Нацелник Генералштаба каже и да је војска одржала ниво својих оперативних способности и била спремна да реагује на све ризике и претње по безбедност Србије и њених грађана.

Он је истакао и да ће се 2015. година памтити по трагицном догадају пада хеликоптера Војске Србије у којем су страдала и „четворица врсних припадника” војске на једном хуманом задатку.

„Увек је тако било. Где је најтеже ту је војска. Нажалост, тешко свима пада када у миру губите људске животе. И то је оно што је оставило утисак на све припаднике наше војске и једна поука да предузмемо све како се то у будућности не би дешавало”, истакао је Диковић.

Говорећи о војном буџету, генерал Диковић је рекао да њиме није задовољан, али и да је реалан и да је то оно што је могло да се обезбеди за војску.

Диковић је подсетио да је Влада Србије у 2015. години обезбедила средства за куповину два вишенаменска хеликоптера и да се њихова испорука очекује у првој половини 2016. године.

Према његовим речима, војска ће у 2016, 2017 извршити и завршити модернизацију система ПВО „куб”, модернизацију станица за водење ракета за ракетне системе, самоходне хаубице „сора” калибра 122 милиметара, као и артиљеријске муниције и ракета вецег калибра.

„Истицем опремање са вишенаменским оклопним возилом ‘лазар’, са ракетним системом ‘морава’ и ових дана уводимо на верификациона испитивања топ хаубицу ‘нора’ калибра 155 милиметара. Увођење у наоружање школског авиона ‘ласта’ очекује се у 2016. години”, рекао је Диковић.

Нацелник Генералштаба Војске Србије је одбацио тврдње појединих медија да је Копнена војска у повлашценом положају у односу на Ратно ваздухопловство, да се војска опрема у складу са потребама и да „медији пласирају оно што мисле да је тако и нека то тако и буде”.

Генерал Диковић је истакао и да је подела наоружања на офанзивно и дефанзивно вештацка и да се свако борбено средство може користити како за напад, тако и за одбрану од агресора и непријатеља.

„Битно је да имате оно што би превентивно утицало на агресора или непријатеља и спречавали његове нападе својом снагом и способношцу да одговорите на било какву агресију”, истакао је Диковић.

Осврћући се на учестале најаве наоружавања Оружаних снага Републике Хрватске, Диковић је истакао да је право сваке земље да опрема своје оружане снаге у складу са својим проценама и циљевима.

„Па ево и ми се наоружавамо. И ми развијамо средства и системе, исто тако великог домета. Па ето неко може реци да се Србија наоружава да би угрозила безбедност неке земље у региону, а то у ствари није тако. Србија данас није опасност за било коју земљу и ја тако тумачим наоружавање Републике Хрватске”, рекао је први човек Војске Србије.

Диковић је међутим указао да Србија мора да развија системе који могу да изврше удар на туђу територију, јер би угрожавање безбедности и потенцијална агресија на нашу земљу кренули из неке од земаља у окружењу.

„Надамо се да се то неће догодити, али војницко размишљање мора бити и мора нас водити ка томе да у заштити интергритета имамо снаге и способности да узвратимо удар на територију земље агресора”, рекао је генерал.

Диковић је напоменуо да војска прати ситуацију у свету, посебно на Блиском истоку, да је спремна да реагује на било какву терористичку претњу, али и да треба више пажње обратити на корене тероризма.

Говорећи о медијским написима да у врху Министарства одбране и Војске Србије постоји подела на људе блиске премијеру и људе блиске председнику Србије, Диковић је рекао да таквих подела нема.

„Не знам коме је стало да било каквих подела у Републици Србији, а камоли до подела на приврженост председнику Републике Србији или премијеру, или било коме. То апсолутно не постоји у нашој војсци и мени је драго због тога и то са поносом истичем. Јасно је све дефинисано што се тиче уставне улоге војске”, нагласио је Диковић.

Он је поручио да војска иде у добром смеру и да апсолутно следи политику коју наша земља води на медународном плану.

„Апсолутно смо у функцији те политике и то ће тако и остати. Нека се они који пласирају те информације о поделама којих нема, преиспитају”, рекао је Диковић.

Осврћући се на трансформацију војске у последњих 15 година, генерал је рекао да је чињеница да је ту било промашаја.

„Када цените са ове дистанце они су видљивији, него што су били видљиви 2006, 2007 или 2008, када су се те промене кљуцно дешавале, посебно 2006. године. Ту се пре свега мисли на неселективно отпуштање људи у циљу довођења бројне велицине на пројектовани ниво”, рекао је начелник Генералштаба.

Данас су, према његовим рецима, неки људи који су тада напустили систем одбране, потребни војсци.

„Било је ставова и мишљења да нам војска као институција и оружана формација уопште није потребна. И то је са озбиљног нивоа саопштавано и то је био велики апсурд”, закључио је Диковић.

Танјуг

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

МУП истражује „Крушик“ тек након смене министра чији је отац главни актер афере

МУП истражује „Крушик“ тек након смене министра чији је отац главни актер афере

Тужилаштво за организовани криминал, које већ годину и по дана води поступак о сумњама да …

Ко је нови заменик Сергеја Шојгуа?

Ко је нови заменик Сергеја Шојгуа?

Владимир Путин је у једном интервјуу о Јунусу Бек Евкурову, управо постављеном на место заменика …

2 Коментара

  1. Сораб Сербски

    А са чим ћеш да плаћаш и храниш војску Диковићу!?? Што се не уведе опет редовно служење војске??
    Све је ово празна прича. Амадео Воткинс и МИ6 су растурили војску, свели је на ниво стражара објеката, сада исти тај ради то полицији.
    Друго, ММФ не дозвољава модернизацију као ни ЕУ, и чему ово млаћење сламе и лагање народа???
    Када отерате ММФ као Исланд и кажете НЕ геноцидној ЕУ и Америци, е тада можете добити и бесплатно оружје од Руса. Дотле је све мазање народа лажима.

  2. Daj ne lazite vise bolje bi vam bilo da obucete i nahranite vojsku nesmete ni pracku da kupite .Cetvrta ste sila u Srbiji cak su cuvari da nekazem portiri jaci su od vojske zao mi je ujedno i cenim ljude koji su pod ugovorom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *