Насловна / Србија / Дилери децу воде у смрт

Дилери децу воде у смрт

Шта нам радите с децом? То питање поставили су огорчени грађани Аранђеловца на протесту Удружења грађана „Свети Сава“ против нарко-дилера. Повод је смрт њихове суграђанке, тинејџерке Софије Сиљаноски (15) после конзумирања само једне таблете екстазија на кућној журки. На дан њиховог протеста, у парку крај клупе нађена је мртва девојка која се предозирала, а протеклог лета за свега недељу дана од синтетичких дрога умрло је троје тинејџера.

– Наше удружење је настало као последица очаја и безнађа, али и револта, незадовољства радом полиције и правосуђа на сузбијању и санкционисању наркоманије – кажу из удружења.

Нажалост, дрога је све доступнија младима, а јавна тајна да се дилери врзмају и око основних школа, а ђацима чак и вршњаци нуде дрогу. Србија има Стратегију о спречавању злоупотребе дрога, али је, како објашњава Марко Ницовић, бивши шеф београдске полиције и експерт за дроге, „само на папиру“.

– Србија је као сиромашна земља преплављена синтетичким дрогама које нису скупе, а млади су прва мета, јер су им због цене од 1.000 динара доступне – истиче Ницовић за „Вести“.

Да све буде горе, према његовим речима, полицајци нису обучени за нове синтетичке дроге, а и цариницима је готово немогуће да зауставе њихов шверц јер их кријумчари вешто пакују у кутије лекова.

– Препознавање и откривање екстазија теже је за царину, него било који други наркотици. Криминалци су се усавршили и имају систем да таблете преносе преко границе у паковањима аспирина, лекова за смирење или витамина. Замењују праве лекове екстазијем који се прави и у облику таблете, рецимо аспирина, облепе фолијом и не може да се установи шта је унутра – навео је Ницовић који је недавно боравио на Светском конгресу шефова полиција у Филаделфији, где се говорило и о новитетима у раду и не крије изненађење што су присуствовале Хрватска и БиХ, али не и Србија.

Тинејџери у Србији, каже црна статистика, тону у пороке. Сваки осми ђак првог разреда средње школе пробао је марихуану, сваки други пио алкохол, а трећина имала пијанство бар једном у току живота, показује истраживање Института за јавно здравље „Милан Јовановић Батут“.

Пушење и алкохол су, осим психоактивних супстанци, према речима директорке „Батута“ Верице Јовановић, водећи ризик по здравље младих, јер према истраживањима 11 одсто оних узраста од 13 до 15 година пуши, а 12,5 одсто је пробало канабис. Критични период за први сусрет са психоактивним супстанцама, према речима докторке Биљане Килибарде из Института, јесте 14. и 15. година живота, односно прелаз из основне у средњу школу.

Кобни наркотици

У другој половини јуна од синтетичких дрога страдали су Јован Пауновић (17) из Београда, Немања Шафарик (18) из Бачке Паланке и Марија Марковић (16) из Крагујевца. Мирјана Милић (21) из Београда пронађена је мртва 6. јула, а Софија Сиљаноски (15) из Аранђеловца умрла је 6. новембра на ВМА од последица узимања екстазија на кућној журки.

Неозбиљна држава

– Држава мора много озбиљније да ради на овом проблему и да се више посвети превентиви и едукацији младих. Не сме се дешавати, као што је раније било да шеф кабинета бившег министра полиције буде у дослуху са највећим нарко-дилером, а министар седи са једним од дилера. Чудно је и да навијача од којих су неки укључени у дистрибуцију дроге нема на улицама, па делује као да држава на њих жмури да јој не праве проблеме – каже Ницовић.

Актуелно

Вук З. Цвијић: Андреј Вучић – Велики брат

Од повратка Александра Вучића на власт, за име његовог млађег брата везивале су се бројне …

То што плените више дроге не значи да добро радите већ да је много више дроге на улици!

Потпредседник Владе Србије и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић похвалио је данас рад полиције у …

Један коментар

  1. Nicovic i murija valjaju gudru.
    Znam gde KUPUJEM picka li vam materina ona komunisticka. SKUPI STE a roba vam losda.
    https://www.blic.rs/vesti/hronika/tajni-arhivi-kako-je-udba-svercovala-drogu-sa-italijanskom-mafijom/n1fsgcz
    …da je legalno propo bi vam gulag mamu li vam jebem. i oca. i ostatak spiska

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *