Војници терористичких система све бројнији

Војници терористичких система све бројнији

0
(0)

Стручњак за безбедност Џевад Галијашевић рекао је да постоји континуитет терористичке претње, да никада није умањен и да је сваког дана већи, те упозорио да су војници терористичких система у Републици Српској само бројнији.

– Због тога је важно не само законодавство, већ институције које ће спроводити законе. Нико не жели вређати велику религију као што је Ислам, али сви важнији терористи у последњих 30 година долазе са радикалном исламистичком идеологијом и дужност ислама је да се тога одрекне – рекао је Галијашевић на предавању студентима прве године Факултета безбедносних наука Универзитета у Бањалуци о тероризму и терористичкој пријетњи.

Он је навео да је на недавној конференцији „Тероризам и медији“ у организацији ОЕБС-а, у објашњењу и закључцима шеф те организације Американац Брус Бертон навео да се мора пазити како се говори о тероризму и да медији морају да пазе како то преносе, јер основни циљ терориста је, како је рекао, „да изазову страх у друштву, а онда тај страх могу изазивати наша тумачења терористичке претње“.

– С друге стране указао је да је непримерено што је проналазак оружја на подручју општине Добој Југ повезан са близином џамије. Он је указао и да је непримерено да се истиче да је Нови Пазар центар терористичке мреже на Балкану – рекао је Галијашевић.

Галијашевић каже да су сви закључци које је Бертон изнео „лаж и обично смеће, јер они немају везе са разумевањем тероризма и терористичком претњом“.

– Зашто би се конференција која се бави тероризмом и медијима уопште бавила неком кућом и Новим Пазаром који нико нормалан не сматра центром терористичке мреже. Центар је увек у Сарајеву, а он је тамо где је центар политичког одлучивања и економске, политичке и логистичке подршке – рекао је Галијашевић.

Он је навео да тероризам није само политичка конструкција и да је он геополитички инспирисан, организован и усмераван, те да је као такав геополитички проблем.

– Данас је тероризам рат у континуитету у коме су сви непријатељи и коме нема линије позадине и фронта, нема цивила и војника и сви личе један на другог. Тај рат се нон-стоп води свим средствима – рекао је Галијашевић.

Он је навео да данас нема тероризма без Ислама, без две лоше праксе у Исламу, једна је екстремно ригидно тумачење вере, даве и џихада и она је мањинска, али да се она већинска понаша као да нема проблем с тим и не штити тековине Ислама као велике религије коју данас прихвата 1,7 милијарди људи.

Према његовим речима, Ислам се мора реформисати и другачије поставити себе, иначе се долази у оно што је немачки канцелар Ангела Меркел назвала крахом мултикултуралности.

– Ако ислам није способан живети у заједници и са другачијим, он мора дебело да се преиспита – навео је Галијашевић.

Он је рекао да више него икада постоје услови за извођење терористичких акција.

– Смена власти у САД довела је до 11. септембра. Имате пад демократа и избори у САД су одлучени суђењима, дакле Врховни суд је морао одлучити да ли је победио демократа Ал Гор, Клинтонов наследник, или Џорџ Буш. У року од девет месеци након што је Буш преузео власт имали смо 11. септембар – појаснио је Галијашевић.

Говорећи о БиХ, он је навео да, када је пре четири године формирана власт у Сарајеву, 25. децембра, а у јануару је било убиство полицајца у Зворнику, а месец дана касније убијена су два војника у Сарајеву.

Он је додао да је то ситуација у којој одређени пренос надлежности чека регуларну политичку процедуру, што прилично паралише институције.

Према његовим речима, никада није постојало више фактора који могу да доведу до терористичке акције и свако треба тога да се плаши и да буде опрезан.

Галијашевић је навео да у овој земљи нема граница ни међу кантонима, ни ентитетима и то је једно безбедносно поље, те да је и Европа једна безбедносна платформа и да ни она нема уређену борбу за властиту безбедност.

– Оружане снаге су нам поручиле да нису за то надлежне – додао је Галијашевић.

Он је рекао да се не може безбедност земље бранити само на граничним прелазима, а да је 1.300 километара границе потпуно непокривено.

– Истовремено у БиХ је пуно странаца и ризичних група на које нам указују западни извори, УН, Интерпол, повратника из Сирије и остатака муџахединског покрета, као и активна Исламска омладина, која је након забране деловања тежиште своје активности прееселила у стотине невладиних организација које су дубоко у екстремизму – рекао је он.

Галијашевић је навео да је БиХ на дну захваљујући СДА и да су све заједничке институције уз помоћ западних ментора формиране као надоградња инстутуција које је та странка створила током тридесетогодишње владавине.

– Уништена је Обавјештајна служба Српске и Сигурносна информативна служба Хрвата, а формирана Обавештајно безбедносна агенција (ОБА) тако што су надоградили ратну муслиманску обавештајну службу АИД – нагласио је Галијашевић.

Према његовим речима, „ОБА је најважнији симптом наше болести, а карцином овог друштва је СДА, која под контролом држи медије и обавештајну заједницу у Сарајеву и ситне бирократе са Запада и није им остало ништа друго него производња хаоса“.

– Још није преузета власт у Сарајеву, Савет министара није стављен под контролу и ОБА и даље води ноторни исламиста Осман Мехмедагић Осмица повезан са убијаљем војника ЈНА од 19 и 20 година у сарајевском Великом парку, а уз њега је и полтрон уз Бањалуке Трифко Буха – навео је Галијашевић.

Према његовим речима, док се те институције не попуне другим људима, у овом тренутку нисмо безбедни јер све околности говоре да је „СДА спремна на изазивање много тога негативног, па и извођење терористичких акција“, те навео податак да вехабијски покрет данас броји укупно пет одсто укупног муслиманског живља у БиХ, односно око 100.000 људи.

Алтернативна ТВ

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

На страну француских пензионисаних генерала анонимно стале и стотине активних официра

На страну француских пензионисаних генерала анонимно стале и стотине активних официра

5 (2) МАКРОН СЕ СУОЧИО И СА ОТВОРЕНИМ ПИСМОМ АКТИВНИХ ОФИЦИРА  КОЈИ ТВРДЕ ДА ЈЕ …

120 пензионисаних америчких генерала отворено критикују политику председника Џозефа Бајдена

120 пензионисаних америчких генерала отворено критикују политику председника Џозефа Бајдена

1 (1) Више од 120 пензионисаних америчких генерала потписало је отворено писмо у којем критикује …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend