Директор јавног предузећа ЛИЧНО предводио рушење у Савамали?

Директор јавног предузећа ЛИЧНО предводио рушење у Савамали?

Иако много тога није објашњено у полицијском извештају у вези са нелегалним рушењем објеката у Савамали у ноћи између 24. и 25. априла 2016. године, бројни су детаљи који упућују да су рушитељи у Херцеговачкој улици те ноћи имали подршку градских комуналних предузећа.

Подсетимо, извештај полиције је након истраге дуже од годину дана достављен Вишем јавном тужилаштву.

Детаљи извештаја, али и изјаве више сведока који су испричали исту причу, указују да су у тој акцији људима са багерима и фантомкама морала да помогну јавна предузећа која су уклонила паркиране аутомобиле, обезбедила несметан пролаз до објеката за рушење, али и прекид струје на неколико сати. Тако су сведоци у извештају приметили да је расвета у улици усред ноћи угашена, као и да је Паркинг сервис уклонио аутомобил који се нашао на путу багера који су дошли да руше. Радници Градске чистоће те ноћи нису чистили Херцеговачку улицу иако су то радили сваке ноћи.

Међутим, један од сведока, чувар на Савској променади, испричао је да је осим мушкараца маскираних фантомкама, на место догађаја дошло и десетак мушкарца без маски. Након што га је човек који се представио као чувар Београда на води замолио да помери свој аутомобил, и пошто је дошао „паук“ и склонио остала возила која су била паркирана на путу багерима, излазе из Херцеговачке блокирали су камиони. Тада су му пришла тројица мушкараца без маски и упутила да прође другом улицом.

„Наведена лица нису имала никаква обележја, били су сасвим нормално обучени, један од њих је био висок, ћелав са брадицом, крупне грађе, док се друге двојице не сећа, нису имала неки посебан нагласак“, стоји у полицијском извештају.

Као могућег учесника у извршењу рушења јавност је из овог сведочења „препознала“ Дарка Главаша, в. д.. секретара за послове одбране, ванредних ситуација, комуникације и координацију односа са грађанима и директора Беоком сервиса! Он не само да одговара опису овог сведока, већ и на тој градској функцији има могућност за координацију активности изведених у ноћи рушења у Савамали. У прилог спекулацијама иде и чињеница да су градска предузећа уклонила све порушене објекте и очистила улице, управо по пријави упућеној Беоком сервису, чиме су уклоњени докази пре него је полиција извршила увиђај, мада се сама полиција заинтересовала за случај тек 10 дана касније.

Главаш, међутим, није одговорио на питања која су му упућена, али је познато да га полиција није ни звала на разговор у вези са случајем Савамала.

Полиција јесте контактирала нека од градских предузећа, попут Паркинг сервиса и Електродистрибуције, али њихови одговори нису били задовољавајући. Јавно предузеће „Паркинг сервис“ полицији је потврдило да је те ноћи уклонило возило које је блокирало улаз у Херцеговачку, али да су само радили свој посао.

Из београдске Електродистрибуције полиција је добила обавештење да „није било планских искључења све до пријаве добијене преко попречне везе са градом“. „У пола шест ујутру полиција је пријавила да је испод моста Газела проводник пао на земљу. Након изласка на терен констатовали су да је електроенергетска мрежа која је напајала објекте у Херцеговачкој и Мостарској покидана“, одговор је Електродистрибуције који је унет у полицијски извештај.

Након анализе извештаја, Више јавно тужилаштво прогласило се ненадлежним и предмет проследило Првом основном тужилаштву. Инспектори Одељења за привредни криминал Управе криминалистичке полиције Београда саслушали су 16 сведока, прегледали снимак догађаја и сакупили податке о телефонској комуникацији, али их нису анализирали. У извештај не може да уђе ни сведочење чувара који је био везиван, а након што је у прединфарктном стању превезен у болницу, преминуо је неколико дана касније.

Нејасно је и зашто полиција није саслушала људе на кључним позицијама у држави и Граду Београду, који су јавно говорили о томе да имају сазнања ко је организовао рушење, попут Александра Вучића, који је изјавио да иза дешавања у Херцеговачкој стоји највиши врх градске власти, називајући их „комплетним идиотима“. Полиција није поступила ни по препорукама Заштитника грађана – идентификовање починилаца и организатора, поступак унутрашње контроле и достављање информација тужилаштву.

„МУП није обавестио Заштитника грађана о извршењу препорука у случају Савамала, нити о разлозима за њихово неизвршавања. За време мандата претходног заштитника грађана, у јуну 2016. упућена је писана ургенција МУП-у поводом не поступања тог органа по акту Заштитника грађана. Такође, о њиховом непоступања Заштитник је више пута обавестио јавност, као и Народну скупштину у свом Годишњем извештају за 2016. годину“, одговарају из стручне службе заштитника, чиме су исцрпљена сва правна средства те институције.

Омбудсман архивирао случај!

Након ургенције коју је Заштитник послао због нереаговања МУП, предмет рушења у Савамали је архивиран 9. фебруара прошле године. „С обзиром да је окончао поступање по предмету, Заштитник грађана ће наставити да прати поступање других органа у случају Савамала и по потреби реаговати уколико утврди неправилности у њиховом раду“, одговарају из стручне службе Заштитника, на питање које ће наредне кораке у овом случају предузети та институција.

Данас.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Широм Београда освануо број телефона Златибора Лончара!

Широм Београда освануо број телефона Златибора Лончара!

Након што је у нацистичком стилу и противправно ухапшен Милош Оприн јер је на друштвеним …

Васић: Данас почиње градња најскупљег метроа на свету, а Београд остаје без воде!

Васић: Данас почиње градња најскупљег метроа на свету, а Београд остаје без воде!

Најава почетка радова на изградњи депоа за метро у Београду је почетак краја Београда, који …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *