Chinese President Xi Jinping arrives for the 'Dialogue of Emerging Market and Developing Countries' on the sideline of the 2017 BRICS Summit in Xiamen, Fujian province, China, 05 September 2017. REUTERS/Wu Hong/Pool

Ђинпинг позвао чланове БРИКС-а да више раде на успостављању праведнијег међународног поретка

Председник Кине Си Ђинпинг позвао је државе-чланице БРИКС-а да више раде на успостављању праведнијег међународног поретка.

„Земље БРИКС-а морају да појачају координацију на важним питањима и више раде на правичном и праведном међународном поретку“, рекао је Си на церемонији затварања самита БРИКС-а у кинеском Сјамену.

Кинески лидер похвалио је самит за плодну размену мишљења и изразио наду за даљи напредак у предстојећем председавању Јужне Африке.

„Ми, лидери БРИКС-а, верујемо да је у нашем интересу да продубимо политичку и безбедносну сарадњу и то је оно што међународна заједница очекује од нас“, истакао је Си.

Он је додао да државе-чланице БРИКС-а унапређују своје везе у координацији на бројним питањима, као што су сајбер-безбедност, напори за борбу против тероризма и Блиски исток.

Председник највеће азијске нације нагласио је значај трговинске, технолошке и људске сарадње између пет земаља, њиховог дијалога са другим тржиштима у развоју, као и потребе да се одржи импулс који је поставио формат „БРИКС плус“.

Тродневни самит БРИКС-а у кинеском Сјамену почео је у недељу. Самит је одржан у новом тзв. формату „БРИКС плус“, са лидерима земаља које не улазе у БРИКС: Египта, Гвинеје, Мексика, Таџикистана и Тајланда, као и лидерима пет земаља-чланица БРИКС-а: Русије, Кине, Бразила, Јужноафричке Републике и Индије.

Восток.рс

фото: Ројтерс

Актуелно

Тресе се поредак: Коју опасност слути повлачење злата из Америке

Изгубили су поверење и повлаче злато из САД. То може да буде и увод у …

Ватрени говор председника Кине: Крваве битке и горки крај (видео)

Кинески председник Си Ђинпинг изјавио је да је постизање потпуног јединства „колективна нада целог кинеског …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons