Ђубријатори

Ђубријатори

0
(0)

Грађани уништавају контејнере, разбацују отпад, пале контејнере, исписују графите и лепе плакате. Све то наводи ЈКП Чистоћа из Новог Сада као разлоге за ангажовање “ђубријатора”.

Србију деле године, а вероватно и деценије, од успешне примене европских стандарда у управљању отпадом али је град Нови Сад пре неколико дана направио историјски искорак ка директној примени начела циркуларне економије. Да је отпад ресурс, а не ђубре, показује одлука ЈКП „Чистоћа“ из Новог Сада да ангажује приватно обезбеђење за чување контејнера и њиховог драгоценог садржаја. Према речима представника ЈКП Чистоћа опасност новосадском отпаду прети од сакупљача секундарних сировина!

Град Нови Сад, односно ЈКП „Чистоћа“ Нови Сад, 15. јуна 2017. ангажовало је предузећа Ипон Сецуритy и ГС4 Сецуритy Солутионс за пружање услуге чувања комуналне опреме на местима где се одлаже отпад. Да, приватно обезбеђење за чување отпада. Уговор је вредан 6 милиона динара.

Како да окарактеришемо поступак градских власти у Новом Саду? У коју категорију сврстати ову вест? Веровали или не? Немогуће али истинито? Ма дааааај, нису то ваљда урадили? Е, па јесу.

Хајде да занемаримо околности да у Новом Саду постоји комунална полиција, ватрогасна служба, служба за одношење отпада, што је делатност у надлежности локалне самоуправе, а не можемо да занемаримо ни једну од наведених околности, и да се запитамо зашто постоје људи који сакупљају секундарне сировине и зашто држава годинама не жели да уради ништа како би унапредила положај људи који обављају ову делатност од јавног интереса. Да, сакупљачи секундарних сировина обављају делатност од јавног интреса јер држава упорно не жели да успостави озбиљан и делотворан систем примарне селекције и управљања отпадом. Јер да то ради и жели не би јој било потребно приватно обезбеђење.

Дакле зашто ти дрски и бескрупулозни сакупљачи скупљају отпад уместо да, на пример, оснују фирму за приватно обезбеђење и узму 6 милиона динара од грађана Новог Сада? Да ли због тога јер живе на ивици егзистенције или због недостатка предузетничког духа који граду Новом Саду очигледно не мањка.

Сакупљачи секундарних сировина су екстремно сиромашни и маргинализовани грађани. Њихов радни дан траје око 11 сати а животни век им је у просеку 46 година. Немају осигурање, неће примити пензије, немају заштитну опрему, изложени су опасностима по здравље и презиру својих суграђана. И зашто се ипак баве тим послом а не неким другим? Зато што од тога живе. Какву им је алтернативу понудила држава? Никакву. Проглашени су изгредницима због којих ће град Нови Сад годишње да троши 6 милиона динара да би се од њих заштитио. Сваки покушај да се овај неразуми потез објасни рационалним разлозима лицемеран је и бескрупулозан.

Улични сакупљачи сакупе око 95 одсто секундарних сировина које се рециклирају и на тај начин онемогућавају јавна комунална предузећа да тај отпад одвезу на сметлиша која називају депонијама. Тако се смањује количина депонованог отпада, што је један од основних циљева политике управљања отпадом, а не ангажовањем приватног обезбеђења. У 2014. години приватна рециклажна индустрија је сакупила и рециклирала 7.700 тона ПЕТ отпада а јавна комунална предузећа само 1.000 тона. Па зар не би онда било логично да се приватно обезбеђење ангажује како би спречило јавна комунална предузећа у овом нечињењу?

Грађани уништавају контејнере, разбацују отпад, пале контејнере, исписују графите и лепе плакате. Све то наводи ЈКП Чистоћа из Новог Сада као разлоге за ангажовање “ђубријатора”. У томе предњаче сакупљачи секундарних сировина, кажу представници овог предузећа.

А шта би се догодило да је Нови Сад уложио 6 милиона динара у побољшање услова за рад сакупљача секундарних сировина и поправљање њиховог социјалног статуса? Да је показао минимум бриге за добробит ових људи који раде посао који би требало да раде комуналне службе. Да ли је у било којој локалној самоуправи неко ангажовао приватно обезбеђење, или полицију која већ постоји, да заустави камион јавног предузећа који превози рециклабилни материјал на депонију, односно сметлише, јер је одлагање рециклабилног материјала на депоније законом забрањено? Или испитао пословање и разлог постојања јавних предузећа која нису у стању да обављају поверене им дужности. Није и неће.

Надам се, а немам нити један разлог да се томе надам, да пример Новог Сада неће следити и друге локалне самоуправе, а да ће Нови Сад покушати да пронађе неко смислено и са разумом сагласно решење за проблем одлагања отпада.

Мирко Поповић

Истиномер.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Казне због маски: У Новом Саду 15 прекршајних пријава за оне који не поштују мере

Казне због маски: У Новом Саду 15 прекршајних пријава за оне који не поштују мере

5 (2) Санитарна инспекција поднела је 15 прекршајних пријава против одговорних лица током појачане контроле …

ШТИТЕ МОНСТРУМА Ребић срамотно ћути на полицијско пребијање аутистичног дечака

ШТИТЕ МОНСТРУМА Ребић срамотно ћути на полицијско пребијање аутистичног дечака

5 (5) Удружење „Аутизам промена за 180“ писало је директору полиције Владимиру Ребићу поводом напада …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend