Дојче веле: Повећан број вакцинисаних који тешко обољевају од ковида
фото: АП, мартин Мајснер

Дојче веле: Повећан број вакцинисаних који тешко обољевају од ковида

Случајеви „пробоја имунитета“ укључују инфекције људи који су у потпуности вакцинисани, а и даље су заражени и показују симптоме. Случајеви асимптоматске инфекције не спадају у ову категорију.

Да ли је „пробијање имунитета“ знак да је вакцина заказала?

Не. Али ниједна вакцина не нуди 100% заштиту. Институт Роберт Кох израчунао је да је у доби од 18 до 59 година ефикасност вакцине била 83 одсто у последњих девет месеци. За старије од 60 година та ефикасност је 82 одсто. Заштита од тежих облика болести који би захтевали лечење на одељењу интензивне неге је 95, односно 93 одсто.

Заштита од вакцинације зависи и од времена вакцинације, односно колико је времена прошло од друге дозе.

„Још увек немамо вакцинисане људе пре више од годину дана. Зато не можемо да кажемо колико дуго траје заштита“, рекла је Кристина Фалк, председница Немачког друштва за имунологију (ДГфИ). Али додаје да је већ познато да се број антитела нешто смањује после шест до девет месеци.

„Не бих бринула о томе без делта соја, који је много заразнији од претходних сојева“, рекла је она. „Када одбрана вакцине више није довољно ефикасна, онда вирус може да пробије ту линију одбране, уђе у ћелију и изазове инфекцију“, рекла је она. „То је онда ’ломљење имунитета’.

Ипак, остаје заштита од тежих облика болести. Институт Роберт Коцх наводи да је само 0,56 одсто од 67.661 идентификованих „пробоја имунитета“ примљено на јединицу интензивне неге. Стопа смртности код ових пацијената је 1,06 одсто.

Институт Роберт Кох наводи да је од 722 особе које су се разболеле упркос вакцинацији и умрле, 75 одсто било старије од 80 година. То такође значи да је четвртина вакцинисаних смртних случајева млађа од 80 година.

Да ли се повећао број „пробијања имунитета“?

Да. Према званичним подацима Института Роберт Кох, у недељи од 27. септембра до 3. октобра регистрована су 8.224 нова случаја „пробијања имунитета“ у доби од 18 до 59 година. У односу на укупан период од почетка вакцинације, овај је повећање од 7,2 колико.

А ако се узму у обзир само последње четири недеље, то повећање је много веће – 28,4 одсто. Број пацијената са тежом клиничком сликом порастао је за 7,7 одсто у последње четири недеље.

Повећање је евидентно и у групи пацијената старијих од 60 година. Случајеви “рушења имунитета” од почетка године повећани су за 10,1 одсто, али је тај проценат већи у последње четири недеље и износи чак – 52,6 одсто.

За Институт Роберт Кох ово повећање је очекивано јер је вакцинисано више људи, а вирус се и даље шири, па је већа вероватноћа да ће вакцинисани људи доћи у контакт са вирусом.

Колико је чест миокардитис након вакцинације?

У скандинавским земљама Модерна се не даје младима због ризика од миокардитиса. Овај ризик постоји и код компаније Пфизер / БиоНТецх. Стручњаци кажу да је то много мање од ризика од болести.

Да ли су невакцинисани одговорни за „пробијање имунитета“

Не. Али људско понашање значајно утиче на ток пандемије и оптерећење националних здравствених система. Званична статистика каже да је тренутно болничко лечење потребно готово искључиво невакцинисаним особама старијим од 60 година, а да је мали број вакцинисаних у истој ситуацији такође из те старосне групе.

Уколико јесен донесе пораст броја заражених биће то углавном невакцинисани људи. Али Кристина Фалк упозорава да се вакцинисани људи такође могу лакше заразити јер више вируса кружи популацијом.

У којој мери се заштита временом смањује?

Заштита вакцинацијом се не мења на исти начин за све људе. Постоји неколико узрока смањења имунитета након вакцинације.

Зависи од старости, прошлих и садашњих болести, интервала између примљених доза и саме вакцине.

Имунитет брже опада код старијих особа, оболелих од рака и пацијената који иза себе имају трансплантацију органа.

Зато је Стална комисија за вакцинацију у Немачкој (СТИКО) 7. октобра препоручила да особе старије од 70 година добију трећу дозу вакцине. Трећа доза биће понуђена и особљу у старачким домовима, установама за негу старих и немоћних, као и болничком особљу.

Временски интервал између прве и друге дозе је такође фактор ефикасности вакцине.

Кристина Фалк објашњава да је „меморијски ефекат БиоНТецх-а бољи после 42 дана него после 21 дан”. Према њеним речима, друга доза је изузетно важна за формирање имунолошког памћења. „Заштита се заснива на том сећању.”

Вакцине су у међувремену (у Европи) довољне за трећу дозу

Она такође наводи да је временски интервал између две дозе Пфизер/БиоНТецх много бољи, шест уместо три недеље и 12 уместо 6 недеља код Астре.

Стога је сада критичан према дозволи датој вакцини Јохнсон & Јохнсон, јер је тамо обезбеђена само једна доза. „Тестови на којима се заснива њихова лиценца рађени су на основу оригиналног вируса. Али после њега су дошли други сојеви. Зато сва антитела створена овом вакцином не могу тако добро да препознају делту.”

Дојче веле

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Амерички сенатор брани Новака, жестоко прозвао тоталитарну секту на власти у Аустралији

Амерички сенатор брани Новака, жестоко прозвао тоталитарну секту на власти у Аустралији

Подршка за најбољег тенисера планете Новака Ђоковића стигла је и из америчког Сената, конкретно од …

Др Бојан Цакић: У нашој популацији преко 80% имало ковид, Србија прва земља која је стекла колективни имунитет

Др Бојан Цакић: У нашој популацији преко 80% имало ковид, Србија прва земља која је стекла колективни имунитет

Сада се дешавају лаке респираторне инфекције сличне грипу – не треба гледаоци да брину да …

Један коментар

 1. Kriv si ako se razbolis a nisi kriv ako se vakcinisan razbolis sa pogleda zdravstvene zastite

  ako se razbolis, umres, nuspojave nema odstete i ne mozes da pijes kafu posle 20h ako nisi vakcinisan za ono sto ti ne garantuju sa pogleda etike, diskriminacije

  da lecite jedne a neke ne je protiv ne samo medicinskog morala vec uopste

  od kada je covek kriv i da ispasta zato sto se razboleo, etika, moral, ustav, zakon, diskriminacija

  ali ne radi se o nicemu navedenom cilj je jedan uzeti coveku sve Bogom dano, lik, smeh, slobodu, imunitet, radost, srecu, normalan zivot i ono, ono glavno, duh ili dusu
  Profesor Terzin je to lepo objasnio

  Do pre potopa genetski inzinjering je i te kako vladao, bile su suse tkz klimatske promene, radjali su se pola zivotinje pola ljudi pola ribe, minotauri, sirene, mitska bice, pravili su sebi zene, sta god, nije bilo ni 30 posto ljudske dnk osim Noja, koji je bio cist homosapies sa sinovima, kcerkama, zetovima, snajama i poneke zivotinje cistu dnk svoje vrste.. civilizacija je bila 7x razvijenija i brojala 15 milijardi ljudi.
  Noje nije mogao da zivi u razvijenim gradovima i da koristi njihove prividne blagodati jer nije bio obelezen vec odabran, da sacuva cistu dnk da bi mogao spasitelj doci da bi otvorio put ka spasenju cistoj dnk homosapijensu i zibvotinjama zbog greske tkz terapije Adama i Eve od reptila Sotone koji zeli da bude kao Bog, ali ne moze da stvara nove jedinke, vec od postojece Bozije bioinzinjeringom preko pomoci coveka.

  Obecanje spasitelja da je nasa dnk cista i umesto arke nudi nam Bozansku Dnk u pismu kao pecat(nesto zapecaceno figurativno zauvek, vecno) pecat tj. dar Duha svetog vecni zivot bez patnji, bolesti, izumiranja.

  Ali Sotona ne spava, cela vaseljena je u problemu i reptil hoce da preuzme, setite se svi verski poglavari, hriscani, muslimani, su predali vatru na Artartiku?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *