До је НАТО промовисао безбедност Босна и Косово су постали нaјвећи регрутни центар ДАЕШ-а на Хелму

До је НАТО промовисао безбедност Босна и Косово су постали нaјвећи регрутни центар ДАЕШ-а на Хелму

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг рекао је да је у последње време у региону Западног Балкана виђен пораст тензија укључујући на Косову и у Босни и Херцеговини, а да ће Алијанса наставити да промовише безбедност, стабилност и сарадњу у региону.

Видели смо пораст тензија, са агресивнијом реториком и застоју у реформама, као и уплив страних актера који раде на поткопавању напретка, рекао је Столтенберг после седнице о Западном Балкању на минситарском састанку НАТО у Риги, пренела је Алијанса на свом порталу.

Састанку у Риги је присуствовао и високи представник ЕУ Жозеп Борел.

Столтенберг је рекао да је Западни Балкан важан регион за НАТО и ЕУ и да сада присуствују забрињавајућем развоју ситуације, да их брине реторика поделе у Босни и Херцеговини и да и даље постоје тензије измедју Београда и Приштине.

„НАТО ће наставити да промовише стабилност, безбедност и сарадњу у региону“, рекао је Столтенберг и додао да су се на састанку сложили о значају присуства НАТО у региону, укључујући мисију Кфор на Косову и канцеларија Алијансе у Сарајеву и Београду.

Рекао је да сарадња НАТО са Европском унијом остаје од суштинског значаја и да ће наставити да раде заједно на очувању стабилности и подршци реформама.

Столтенберг је рекао да НАТО чврсто подржава интегритет БиХ и указао да је 1990-их НАТО отишао у Босну и тамо „окончао брутални етнички рат“.

„Од тада НАТО је био у Босни радећи блиско са Европском унијом“, рекао је он. Шеф НАТО је рекао је да су на данашњем састанку разговарали о значају тога да Алијанса и ЕУ наставе блиско да сарађују у Босни.

Према његовим речима, НАТО је забринут због „врло агресивне реторике“ Милорада Додика и да „његова врло запаљива реторика само подрива Дејтонски споразум и напоре за изградњу стабилне, мултиетничке“ БиХ.

„НАТО ће наставити да пружа подршку са изградњом капацитета и применом реформи“, рекао је Столтенберг.

Рекао је да су једна од малобројних мултиетничких институција у БиХ оружане снаге, да су оне прича успеха за НАТО, јер је Алијанса помогла да се изграде и обуче као мултиетничка институција.

„Учинићемо све што можемо да спречимо било шта што би могло то да подрије, зато што су нам потребне мултиетничке институције, државне институције укључујући оружане снаге. Тако да ћемо бити усмерени и наставити да радимо са БиХ,“ рекао је Столтенберг.

Бета

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Вучић са "отвореним балканом" уништава српску пољопривреду поклањајући тржиште шиптарима

Вучић са “отвореним балканом” уништава српску пољопривреду поклањајући тржиште шиптарима

После низа споразума везаних за иницијативу „Отворени Балкан“, Покрет „Да се струка пита“ поставља јасно …

БиХ НИКАДА неће бити део Калифата а ти Бакире плашиш јежа голом гузицом!

БиХ НИКАДА неће бити део Калифата а ти Бакире плашиш јежа голом гузицом!

Лидер СДА Бакир Изетбеговић је изјавио да је међународна заједница имала низ других и много …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *