Додик: Циљ референдума није сецесија већ реформа правосуђа

0
(0)

БАЊАЛУКА – Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да ће у РС бити одржан референдум о раду суда и тужилаштва, уколико у структуралном дијалогу 10. септембра у Бриселу не буду постигнута конкретна решења, пренели су медији у БиХ.

У разговору са немачким изаслаником за западни Балкан, Турску и државе чланице ЕФТЕ Ернестом Рајхелом и амбасадором Немачке у БиХ Кристијаном Хелбахом, Додик је поручио да се референдум не односи на сецесију, већ је усмерен на реформу правосуђа.

Председник РС је поновио да су циљеви референдума јасни и да нису другачији од његовог ранијег договора са бившом високом представницом Европске уније Кетрин Ештон.

„Ништа до сада није урађено у вези са тим, него је пракса погоршана. Имали смо злоупотребе права, а релевантни стручњаци су оценили да су Суд и Тужилаштво БиХ под директним утицајем бошњачке политичке структуре, што нас је довело у позицију да предузмемо одређене акције, међу којима је и расписивање референдума“, нагласио је Додик.

Он је рекао да ће бити елиминисани разлози за одржавање референдума, уколико у структуралном дијалогу буде кредибилних приједлога за решавање проблема у правосуђу БиХ.

„Стуктурални дијалог, који ће бити настављен 10. септембра у Бриселу има нашу подршку уколико на њему буду постигнути кредибилни предлози и конкретна решена. У супротном, остају разлози за одржавање референдума“, истакао је Додик.

Он је навео да је потребно изменама и допунама променити пет закона – Закон о Суду и Закон о Тужилаштву БиХ, Закон о Високом судском и тужилачком већу БиХ, Закон о кривичном поступку БиХ и Кривични закон БиХ.

Подсетивши да стуктурални дијалог до сада није дао резултате, Додик је указао да је веома важно да буду прецизиране надлежности Суда и Тужилаштва БиХ, да буде искључена могућност изузимања предмета из РС и да не може бити монопола у вези са предметима ратних злочина.

Додик је казао да је било различитих упозорења међународних званичника да ће бити против њега предузете одређене санкције уколико буде спроведен референдум.

„Претње овде неће проћи. Ако имају моћ не значи да су у праву. Неће проћи ни одлуке високог представника. Он више никада неће своје одлуке објавити у Службеном гласнику РС, јер је наш приступ веома јасан и то није никакав ултиматум – тражимо да се ојача владавина права“, закључио је Додик.

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Вучић: Милион евра за Дрвар од Србије

2.3 (3) По доласку у Дрвар српски председник Александар Вучић рекао је да је за …

Ти би Ронхил и у Србији да мрачиш и облачиш? АЈДЕ СИКТЕР!

0 (0) Разговорима у Патријаршији присуствовао је и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик. Додик је …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend