ДОДИК: Пензионисани страни обавештајци на два спрата хотела „Тузла” плету мрежу против Српске

0
(0)

Ако хоћемо да останемо на овом простору, онда се од нас тражи да будемо поданици, а ако будемо поданици онда не можемо опстати на овом простору – упозорио је Милорад Додик

Потврдио је да он и премијер Жељка Цвијановић 15. септембра путују у Москву где ће разговарати са Владимиром Путином. При том је нагласио: „Један кредитни аранжман од 76 милиона евра чека потписивање уговора, а други велики аранжман од неколико стотина милиона евра помоћи ће нам да садашња доспећа обавеза омекшамо”

Поновио је да је Младен Иванић „бошњачки кандидат” за члана Председништва БиХ

МИЛОРАД Додик је оценио да је његова партија једина сигурност за Републику Српску јер је СНСД урадио „капиталан посао за Српску и не сме је препустити авантуристима”.

„Темеље Српске, које смо изградили, треба одбранити и само наивни верују да Републици Српској не прети опасност и да не може бити изложена новим изазовима те врсте”, рекао је Додик синоћ за бањалучку Алтернативну телевизију.

Указао је да један број страних пензионисаних обавештајаца седи у хотелу „Тузла” у Тузли на два спрата заузетог простора, „координишући активности, како они кажу, против ‘режима у Републици Српској’ у настојању да добију мекшу структуру људи” које ће моћи да придобију за своје планове.

Додик, који је председник Републике Српске, тврди да странци не могу да изврше притисак на садашњу власт Републике Српске.

„СНСД је једина сигурност за Републику Српску, јер мислим да смо урадили капиталан посао за Српску. Не смемо препустити Српску авантуристима, људима који немају ништа од онога што може да се учини за њену стабилност, а то су карактер и снажна организација иза тога”, истакао је Додик.

Нагласио је да у опозицији нема људи који се могу бавити политиком, јер је не разумеју, као ни контексте и процесе, већ само дневну потребу за обрачуном и „јаким речима који одводе на другу страну”.

„Када су у Федерацији БиХ кренули да праве ‘босанско прољеће’, верујући да ће га направити и у Бањалуци, на улицу су изашли само плаћеници центра из Тузле, али не и народ”, навео је Додик.

Он је рекао да је уверен да Игор Радојичић, Жељка Цвијановић, он и њихови сарадници, односно структура СНСД-а са другим коалиционом партијама могу наставити да граде Републику Српску да након периода њихове власти буде што мање ентитет, а што више држава приближно ономе што треба да буде и да има међународни кредибилитет.

„Не верујем у БиХ и не желим да трошим време на тражење неких одлука које би могле нешто да значе, а у суштини ништа не доносе”, нагласио је Додик.

Он је рекао да се све време на Републику Српску и српски народ у БиХ врши притисак.

„Ако хоћемо да останемо на овом простору, онда се од нас тражи да будемо поданици, ако будемо поданици онда не можемо опстати на овом простору. У том оквиру политика мора да изабере свој пут одбране Републике Српске”, закључио је Додик.

Поново је оценио да је Младен Иванић „бошњачки кандидат” за члана Председништва БиХ из Републике Српске, јер рачуна на подршку бошњачких гласова.

Додик је потврдио да он и премијер Републике Српске Жељка Цвијановић 15. септембра путују у Москву где ће се састати и разговарати са руским председником Владимиром Путином.

„Један кредитни аранжман од 76 милиона евра чека потписивање уговора, а други велики аранжман од неколико стотина милиона евра помоћи ће нам да садашња доспећа обавеза омекшамо и од кредита и зајма који добијемо од Русије пролонгирамо на исплату за наредних 10 година”, рекао је Додик.

Он је додао да је Република Српска у овој години имала највећи степен доспећа ануитета кредита и задужења по разним основама дугова, наводећи да ануитет од 520 милиона КМ за враћање идуће године у буџету пада на 320 милиона КМ.

Додик је рекао да ће разлика која остане бити довољна да се „испеглају” неки фондовски и буџетски дефицити, истичући да Република Српска није у снажном, већ у кумулативном дефициту који није угрозио њену стабилност.

Говорећи о животу и стандарду грађана у Републици Српској, Додик је рекао да су власти учиниле све да Српску у глобалној економској кризи и свему што се дешавало са поплавама „одрже на ногама”.

„Извештаји високих представника нису били усвајани у Савету безбедности УН као додатно оцрњивање Републике Српске, већ смо успели да наши извештаји буду равноправно третирани преко руског амбасадора”, рекао је Додик.

Додао је да је на међународном плану Република Српска развила веома блиске и добре односе са Руском Федерацијом на економском и политичком плану, а један од тих сегмената је „подршка коју имамо од Русије у Савету безбедности УН”.

„Русија је у Савету за спровођење мира редовно кад год се кршио Дејтонски споразум издвајала своје мишљење, што је Српској омогућило да буде фактор у БиХ”, рекао је Додик.

Он је оценио да Српска има добар однос и са Израелом, јер српски народ живи у сличном окружењу.

Додик је рекао да је Вашингтон и даље једно од одлучујућих места у свету, али да Америка данас нема интереса и није присутна у БиХ као раније.

Он је рекао да Српска нема ниједан проблем с америчком администрацијом када је реч о регионалним или глобалним питањима, осим питања Косова којег су „отели из територијалног интегритета Србије и одвојили га на арогантан и понижавајући начин за Србе”.

Додик изјавио је да ће се идуће године ићи на доношење новог устава Републике Српске у складу са Дејтонским споразумом и Венецијанском комисијом, која је потврдила надлежности Републике Српске за правосуђе.

„Ми ћемо то урадити, без обзира на конфликте и покушаје неких да нас у томе спрече. Ово што је на нивоу БиХ није ни дејтонски нити уставно, због чега се ствари морају враћати у оквире прописа и међународног уговора”, рекао је Додик.

 

Срна

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Лавров у Београду поручио да се Русија залаже за поштовање Резолуције 1244 и Дејтонског споразума

5 (3) Председник Србије Александар Вучић пренео је вечерас да је са министром спољних послова …

Сарајевске муле би у нови рат за унитарну босанску џамахирију у срцу Европе (видео)

5 (1) * Наспрам себе је имала провереног босанског унитаристу Сенада Хаџифејзовића који јој је …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend