Масовна хапшења у БиХ због подршке терористима у Ираку и Сирији

0
(0)

Широм БиХ у кординацији са МУП-ом Републике Српске, МУП-ом Федерације, полиције Брчко Дистрикта и СИПА-е, 200 припадника безбедносних струкура у заједничкој акцији су извршили хапшења 16 осумњичених за терориризам и подршку терористима у Ираку и Сирији.

На подручју Сарајева, Кисељака, Зенице, Маглаја, Сребреника, Зворника, Бужима и Теслића приведено је 16 лица која се доводе у везу са тероризмом. На свим локацијама су извршени претреси, а највише су се задржали у селима Ошве и Бочиња у околини Маглаја и Горњој Маочи код Сребреника. У претресима је пронађена велика количина оружја и муниције. Сви приведени су пребачени у просторије СИПА-е у Сарајаву.

Портпарол СИПА-е је саопштио да се осумњичени доводе у везу са финансирањем, организацијом и врбовањем становништва (муслиманског) за одлазак на страна ратишта, односно Сирију и Ирак, те учествовање у сукобима у редовима терористичких организација као што су ИДИШ, ИСИЛ, ИДИЛ и друге.

Министар МУП-а Републике Српске Радислав Јовичић је истакао следеће:

У сарадњи са Агенцијом за истраге и заштиту на подручју Републике Српске проводимо одређене активности и приведен је одређени број лица. Не само, на територији Републике Српске, него на целој територији БиХ. Ми успешно владамо на том пољу.

Безбедносне службе су се са неколико ухапшених већ бавиле, а портпарол Тужилаштва БиХ је саопштио да службе прате ове групе:

Ради се о истрази усмереној на откривању и процесуирању осумњичених за кривична дјела тероризма. У оквиру истраге је остварена и значајна међународна сарадња. Тужилаштво БиХ и безбедносне структуре прате и пратиће у будућности активности организација и појединаца које се могу довести у везу са тероризмом и терористичким активностима. Због заштите и поверљивости истраге у овом тренутку не можемо дати више информација.

Већина приведених је из Федерације БиХ, али ни Република Српска није имуна на ове појаве јер у граничном појасу Републике Српске са Федерацијом БиХ постоје овакве групе.

То не значи да ми немамо сазнања и за нека друга лица која нису била предмет оваквог епилога, али она се налазе под оперативним надзором, истакао је министар МУП-а Републике Српске.

На територији Ирака и Сирије у редовима терориста ратује неколико стотина држављана БиХ, а недавно је у Сирији један од њих извршио и самоубилачки напад. Међу ухапшеним је и једна особа која је процесуирана за терористички напад на амбасаду САД у Сарајеву.

Са друге стране, на интернет порталима блиским радикалним исламистима упућене су претње и клетве извршиоцима и налогодавцима антитерористичке акције, а између осталог се каже:

„Извршиоце и налогодавце ове акције да свемогући Алах упути на прави пут, у супротном нека доживе различите видове патње још на овом свету са својим укућанима“.

Уважени експерт за борбу против тероризма Џевад Галијашевић истакао је да

Безбедносне агенције морају да се озбиљније позабаве радом оваквих интернет портала. Према његовим речима, претњама упућеним посредством портала желе се придобити фанатици који су спремни да убију и изврше терористички чин. Он такође сматра да су хапшења кратког домета и да само удовољавају домаћој и међународној јавности.

„Да би био задовољен геополитички интерес Велике Британије ухапшене су углавном вехабије блиске Исламској држави. Овде нису хапшени припадници Ал каиде и они који су радикалне исламисте норужавали и слали на ратиште у Сирију“, додао је Галијашевић.

 

Вања Савићевић, Глас Русије

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Терористички напад у британском граду Редингу: Либијац ножем убио троје, још двоје критично

0 (0) * Један од сведока инцидента – фитнес тренер Лоренс ВОРТ: „У парку је …

Полиција трага за наоружаним мигрантима који су пуцали на полицију код Бањалуке

5 (2) БАЊАЛУKА – Полиција Републике Српске активно трага за групом миграната који су користеће …

Један коментар

  1. KAD SU KLALI SRBE BILI SU DOBRI SADA VISE NISU

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *