Додик: Пребиловци доказ да жеља за елиминациjом српског народа не престаjе

Додик: Пребиловци доказ да жеља за елиминациjом српског народа не престаjе

0
(0)

Патриjарх српски Иринеj освештао jе данас Храм васкрсења Христовог у Пребиловцима коjи jе саграђен у сећање на 4.000 Срба, махом жена, деце и стараца, коjе су у Другом светском рату убиле усташе на подручjу Доње Херцеговине.

Председник Републике Српске Mилорад Додик поручио jе да Пребиловци и пребиловачке жртве мораjу заузети место у историjском памћењу српског народа коjе и заслужуjу, а изасланик председника Србиjе Tомислава Николића Недељко Tењовић да су Србиjа и српски народ увек за помирење, те да су председник и премиjер Србиjе пружили руку помирења.

„Храм васкрсења Христовог у Пребиловцима ниjе направљен да прави нови раздор, већ да подсећа на истину“, рекао jе Додик у Пребиловцима, пренели су бањалучки медиjи.

Председник Српске навео jе да су Пребиловци доказ да жеља за елиминациjом српског народа не престаjе, што доказуjе и чињеница да су потомци оних коjи су извршили страшне злоцине 1941. године поново 1992. „убили“ кости коjе су у Пребиловцима биле сахрањене након неколико децениjа лежања у jамама.

„Васкрсење jе немогуће зауставити. Људи окупљени око Пребиловаца и они коjи су намерили да живе овде били су довољан разлог да се окупимо и изградимо храм васкрсења Христовог посвећен за више од 4.000 страдалника коjи су убиjени само зато што су Срби“, рекао jе Додик.

Oн jе истакао да jе немогуће умањити знацаj Пребиловаца, jер се то ниjе успело ни у комунизму, ни деведесетих година прошлог века.

Патриjарх српски Иринеj освештао jе Храм васкрсења Христовог у Пребиловцима.

Патриjарх српски Иринеj уз саслужење броjних владика и свештенства служио jе Свету архиjереjску литургиjу у Храму Васкрсења Христовог у Пребиловцима, код Чапљине, коjи jе претходно освештан, преносе медиjи у Републици Српскоj.

Изасланик председника Србиjе Tомислава Николића Недељко Tењовић рекао jе у Пребиловцима да су Србиjа и српски народ увек за помирење, те да су председник и премиjер Србиjе пружили руку помирења.

„Жао нам jе што данас овде нема хрватских и бошњачких представника, jер jе то начин да се врати пружена рука помирења и отпоцне процес помирења“, рекао jе Tењовић.

Oн jе нагласио да jе наjважниjа порука из Пребиловаца да се ово више никада не понови.

„Oво jе дан сећања на верске злочине учињене од стране НДХ. Нажалост, ниjе постоjао ниjедан рат, а да Срби овде нису страдали као живи или као мртви“, рекао jе Tењовић.

Tењовић jе нагласио да це Србиjа и председник Србиjе увек бити уз српски народ, ма где били.

Танјуг

фото; ДВ, В. Салдо

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Зашто на Ушћу нема спомен обележја за преко 30.000 жртава усташа које су ту нашле вечни починак?!

Зашто на Ушћу нема спомен обележја за преко 30.000 жртава усташа које су ту нашле вечни починак?!

4.9 (15) Народ се спонтано окупљао, вадио лешеве из реке и сахрањивао их. Подземна истраживања …

КАРЛХАЈНЦ ДЕШНЕР: Злочини усташа су дјело Римске цркве!

КАРЛХАЈНЦ ДЕШНЕР: Злочини усташа су дјело Римске цркве!

5 (3) Пише: Милан Петровић Карлхајнц Дешнер (1924-2014) је, несумњиво, најистакнутији критичар и историчар западног …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend