fbpx

Док се велеиздајничка банда у Београду спрема да угости убицу Тачија дотле шиптари несметано отимају и уништавају српску имовину!

0
(0)

Имовина 1.358 предузећа на Косову и Метохији која припада српским фирмама, вреди преко 1,5 милијарди долара! Такође, Србија је у јужну покрајину последњих деценија уложила више од 18 милијарди долара. Ипак, ми се уопште не питамо о судбини свог власништва, што показује и последњи случај у низу – приватизација ски-центра „Брезовица“ од стране косовске владе. На КиМ је узурпирано и чак милион катастарских парцела обрадивог земљишта, ливада и шума, које вреде око 50 милијарди евра.

– Српска привреда је у КиМ, само за последњих пола века, уложила око 17,6 милијарди долара. У државном власништву Србије су бројне непокретности – 24.500 хектара пољопривредног, шумског и грађевинског земљишта, више од 1,4 милиона квадратних метара службених зграда, 145.000 квадрата пословних и 25.000 квадрата стамбених зграда, 4.000 квадрата објеката посебне намене, као и 750.000 квадрата грађевинских објеката. Само тај део државне имовине процењен је на око 220 милиона евра – наводи за Ало! Бранислав Гулан, члан Научног друштва економиста Србије.

Ту је и војна имовина са својим непокретностима и земљиштем, рачунајући и војни аеродром код Приштине, а процењује се да само тај део имовине вреди око 95 милиона евра.

– Српска непокретна имовина на КиМ чини 58 одсто укупних непокретности у покрајини, а само у четири општине – Пећ, Исток, Клина и Ораховац, узурпирано је око 76.000 парцела чији су власници Срби – каже Гулан.

Иначе, осим „Телекома“, „Косовске електроенергетске корпорације“, железница Косова (железнице УНМИК-а) и комуналних предузећа, око 90 одсто некадашњих друштвених предузећа на Косову не ради.

– А само књиговодствена вредност „Железница Србије“ на КиМ (инфраструктура и возна средства) износи преко 206 милиона евра – напомиње Гулан.

Имовина Електропривреде Србије процењује се на око три милијарде евра, а Гулан подсећа и да је ЈП „Србијашуме“ управљало на КиМ са 335.050 хектара, са укупном дрвном запремином од 22.792.012 метара кубних и укупним годишњим прирастом од 609.802 метра кубних шума и 55 објеката.

Гулан подсећа и да је Србија досад враћала дугове КиМ, иако није убирала средства од пореза на Косову.

Ипак, последњих 15 година Косово је под међународним протекторатом, а покушаји Београда да заштити свој економски интерес у јужној покрајини нису донели значајне резултате. Економиста Љубомир Маџар напомиње да питање имовине предузећа не би смело да буде проблем ни када се она налази у другој држави, а камоли у сопственој.

И њихова имовина на удару

– „Зеленгора“ има објекте у Сувој Реци

– „Кока-кола“ има објекте у Липљану
– „Лола корпорација“ изградила капацитете
– Зубином Потоку, Лешку, Штрпцу и Витини
– „Термовент“ подигао погоне у Ораховцу и Липљану
– „Минел“ има објекте у Приштини, Косовској Митровици, Клини
– „Гоша“ има објекте у Гњилану

– Треба инсистирати на власништву и не чинити никакве уступке. Постоји документација која доказује власништво, те треба и пред међународним институцијама подсетити косовску страну да су времена хајдучије и пљачке – истиче Маџар.

Само лигнит вредан 400 милијарди

Гулан каже да се на КиМ налази око 15,7 милијарди тона угља – у косовском басену има 13,2 милијарде тона лигнита, а у метохијском 2,5 милијарди тона, што се може експлоатисати наредна два века.

– Угаљ је релативно слабог квалитета, ради се о лигниту и његова вредност се процењује на око 400 милијарди евра. На КиМ се налази и осам милиона тона руде магнезита и 1,6 милиона тона боксита – наводи Гулан.

 

ало.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ЈОШ људи ОТРОВАНО ракијом коју је ПРОДАВАО АЛБАНАЦ, ОСЛЕПЕО младић из Грачанице

5 (2) У ОЧЕКИВАЊУ да се у приштинском Институту за судску медицину заврши обдукција браће …

АГОНИЈА ДИКТАТОРА Други талас короне и промена Устава: Ево шта спрема Вучић

5 (19) Живот у Србији и на Балкану нема додирне тачке са оним што руским …

2 Коментара

  1. lako im je da rade sta hoce kad nema vise Srba ostali samo botovi

  2. Ovi podaci su jezivi. Ja ne znam da li iko u Srbiji može da razume vladu i njenog predsednika u Beogradu? Da li iko zna šta oni dogovaraju sa protuvama iz EU, kada se ne zna opredeljenje naroda? Zašto Vučić ludački tera Srbiju medju vekovne neprijatelje, koji nas svakodnevno ucenjuju i ponižavaju? Zna li iko šta se ovo dogadja sa Srbijom, pa ona nikada, čak i kada je ratovala, nije bila u goroj situaciji? Od 90.g. pa do danas, a pogotovo od kada je na vlasti umobolni čovek, sistematski se uništava zemlja. Da li to mi plaćamo cenu njihove vladavine zemljom? Ovo je više neodrživo!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *