Долази ново средњевековље – однос према масама биће беспоштедан

ПОСЛЕДЊИХ година је постало јасно да је Русија кардинално изменила принципе својих односа са суседима, па и у целини са другим државама.

„Братске односе“ заменио је принцип „обостране користи“.

Пре 15-17 година је Кремљ коначно схватио да су „братски односи“, који су у суштини били трампа руских богатстава и преференцијала за лојалност, дефинитивно престали да функционишу. Увођење нових правила игре почело је средином прошле деценије. Прво са државама које су према Русији водиле нарочито непријатељску политику – балтичким државицама и Грузијом.

Сада, после десет година, резултати постепеног деловања Москве, у којем није било журбе, већ се виде и голим оком.

Летонски министар саобраћаја апеловао је на Русију да више користи луке његове земље јер се моћни транзит, који је ишао преко те балтичке земље, претворио у поточић који наредних година може и сасвим да пресуши.

XX век дао је безмало свим земљама шансу да иду укорак са прогресом. А још је постојала јединствена земља која је била спремна да активно помаже свима који су били са њом. Градила је фабрике, научне центре и конструкторске бирое и тамо где их дотад никада није било. Делима је са другима све што је знала и умела.

Међутим, тај коридор могућности се неповратно затворио. Прогрес и технологије су отишли тако далеко да су постали привилегија само малог броја изабраних. Ко заостане – остаје без икаквих шанси за сустизање.

Русија – управо она је она зачуђујућа земља које се у XX веку називала СССР – научила је болну лекцију да добра дела не остају некажњена. Лекција је била научена.

Свет будућности – сасвим догледне будућности – биће веома мрачан. Новац за развијену социјалну сферу више неће имати чак ни најбогатије и најразвијеније земље. Долази ново средњевековље са колосалним социјалним раслојавањем у којем ће приступ богатствима имати само изабрани. Однос према масама биће – беспоштедан.

Особеност тог новог средњевековља биће и то што се у положају „масе“, односно сиротиње, неће наћи само поједини социјални слојеви, него и целе земље и региони.

Како год се расплела актуелна конфронтација Русије и Запада (а историја показује да ћемо се поново некако договорити) – Источној Европи је намењена жалосна судбина пустоши јер ће то бити „мртва земља“ између центара развијене цивилизације.

Пише: Ирина АЛКСНИС, за РИА Новости

Факти

Актуелно

У току је светски рат, али не за територије, него за полуге управљања елитама и свешћу маса

Налазимо се у првој фази тог рата, а то је рат за репрограмирање већег дела …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons