fbpx

Напредни лудаци спремају масовно доделу српског држављанства мигрантима!

0
(0)

Центар за заштиту, едукацију и оснаживање избеглица у Београду Инфо Парк поздравио је данас иницијативу председника Србије Александра Вучића да понуди држављанство породици десетогодишњег дечака из Авганистана Фархада Нурија, уз очекивање да ће тај гест бити прекретница у политици Србије према тражиоцима азила.

„Надамо се да ћемо врло брзо видети много већи број обрађених и позитивно решених азилних захтева у односу на досадашњи период када је у овој години, до данашњег дана, нажалост одобрен само један“, наводи се у саопштењу Инфо Парка.

Центар подсећа да је посета тадашњег премијера Вучића избеглицама у парку код Хотела Бристол у лето 2015. године одредила позитиван однос Србије према мигрантској кризи, и изражава очекивање да ће нови гест једнако снажно утицати на суштинско унапређење процедуре и повећати број тражилаца азила којима ће коначно и бити одобрена заштита у Србији.

Стеван Таталовић, аналитичар Инфо Парка каже да је “азилна процедура у Србији до сада била спора и рестриктивна, резултирајући у малом броју одобрених азилних захтева и великом броју прекинутих, одбијених или одбачених случајева. У 2016. години, Србија је на поднета 574 захтева одобрила 16 азила, док је ситуација у 2017. још суморнија. До јула 2017, предато је 158 захтева а до сада је одобрен само један азил. За то време, неке суседне земље, упркос оштрим мерама заштите граница показале су већу ефикасност у азилним процедурама. Мадјарска, чије су азилне политике често предмет међународне критике, у овој години је до сада доделила чак 528 позитивних одговора на 1814 захтева за азил или супсидијарну заштиту”, рекао је Таталовић.

Пред Србијом је усвајање новог Закона о азилу и Закона о странцима који су већ неколико година у припреми. Ова промена је нужна да би Србија могла да модернизује и унапреди законодавство и третман азиланата који желе да остану у Србији и да га доведе на ниво европских стандарда.

„Управо зато се надамо да ће овај нови гест Председника државе једнако снажно утицати на суштинско унапређење азилне процедуре и повећати број тражилаца азила којима ће коначно и бити одобрена заштита у Србији“, наводи се у саопштењу.

Инфо Парк, поздрављајући потез Председника Србије, очекује да ће он послужити као симболички увод у промену односа државе према тражиоцима азила, боље информисање миграната и избеглица о правима и обавезама као и азилним процедурама, бржи и ефикаснији одговор на реалне захтеве за заштитом и коначно фокус на активности које подстичу њихову истинску интеграцију у српско друштво. Као организација која је постигла неке од најбољих резултата међу актерима цивилног друштва када су у питању образовање и оснаживање избеглица, радо ћемо ставити све своје капацитете на располагање држави у овом процесу.

Време је да садашња политика међусобног консензуса избеглица и државе када је у питању одсуство интереса за трајнији останак у Србији заувек остане иза нас. Сигурни смо да у камповима у Србији у којима тренутно борави 4,413 особа, има још јако пуно случајева као што су мали Фархад и његова породица, који заслужују једнак третман, закључује се у саопштењу.

Центар истиче да у камповима у Србији, у којима тренутно борави 4.413 особа, сигурно има још јако пуно случајева као што су мали Фархад и његова породица, који заслужују једнак третман.

B92, Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Проф. З. Ђерић: Не смемо да дозволимо спровођење у дело Вучићевог плана о броју Срба и емиграната 2028. (видео)

5 (4) – Највећи проблем Србије је наталитет Србије, односно да нас је сваке године …

ИНТЕРВЈУ: Дејан Златановић – Андреј Вучић превози емигранте кроз Србију?! (видео)

5 (2) Гост Славија инфо био је уредник портала Србин.инфо Дејан Петар Златановић. За Славија …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *