Домаће јабуке скупље од банана

0
(0)

Србија је велики извозник воћа, а на рафовима се нуде папрени увозни плодови. За килограм цена и до 150 динара, више него за банане или грожђе

МЕЂУ слатким плодовима који из српских воћњака одлазе у свет, на самом врху је и јабука. Међутим, у маркетима широм наше земље за килограм овог воћа треба одвојити и до 150 динара, више него за банане, лимун или увозно грожђе. Стручњаци тврде да је понуда домаћих јабука тренутно мала, као и да су на рафовима углавном увозне јабуке. Зато су по садашњој цени неприступачне многобројним потрошачима.

Прошле године, према подацима граничне Фитосанитарне инспекције Министарства пољопривреде Србије, увезено је око 26.000 тона јабука. Готово 80 одсто увезених јабука набавили смо у Македонији, око 15 одсто у БиХ, а остало у земљама региона.

За шест месеци ове године у трговинској размени воћа са светом Србија је остварила суфицит од 81,78 милиона долара, што је за 45 одсто више него у истом периоду прошле године. У размени је доминирала јабука, али и бресква, вишња, трешња и јагода, док је у увозу предњачило јужно воће – банане, поморанџе, лимун и лешник. Од јануара до краја јуна 2011. године из Србије је на страна тржишта извезено 117.002 тоне воћа, у вредности од 181,6 милиона долара.

 

ТОНЕ ЗА РУСИЈУ
НАША земља је лане извезла 55 одсто више робе у Руску Федерацију него 2009. године, док је увоз повећан за око девет процената. Највише је повећан извоз свежих јабука – више од четири пута у односу на 2009. годину. Према подацима за 11 месеци 2010. године, из Србије у РФ извезено јабука за 33,2 милиона долара, или 70.445 тона, док је у истом периоду 2009. године извезено јабука за свега 7,9 милиона долара.
Свеже јабуке су после покривача подова други производ у нашем извозу у Русију.

 

– Српски воћари и повртари могу да се похвале својим извозним резултатима – каже Војислав Станковић, сарадник Привредне коморе Србије. – За седам месеци извоз воћа и поврћа био је вредан 339,8 милиона долара и у укупном робном извозу учествује са пет одсто. По оствареној вредности у увозу најзаступљенији су воће и поврће, са увозом од 175,7 милион долара. Ове године род ће бити нешто мањи од просека, али сигурно је да ћемо премашити прошлогодишње резултате, с озбиром на то да је лане забележен пад рода од 20 одсто. Према проценама, род јабука биће око 300.000 тона.

Станковић сматра да цене воћа и поврћа нису високе. Напротив, како каже, ове сезоне је воће и поврће утицало на пад цена између 1,1 и 1,8 одсто.

– Проблем је, међутим, што нам је стандард низак – каже Станковић. – С друге стране, трговци тренутно продају махом увозну јабуку, јер је понуда домаће скромна. Крајем овог месеца избор домаће јабуке ће бити већи, па би то требало да утиче и на цене. Ипак, највећи проблем нашег воћарства јесте у томе што су српске хладњаче застареле, због чега нема могућности да домаће производе сачувамо и тако их учинимо конкурентнијим.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Највеће поплаве на Косову и Метохији задњих 50 година, преко 200 Срба заробљено у кућама без струје, воде и хране!

5 (2) Тренутно се дешавају највеће поплаве на Kосову и Метохији у последњих 50 година. …

Делови Србије под водом: Ванредно у неколико општина, у току евакуација (видео)

0 (0) Због обилних падавина у неколико општина у Србији проглашена је ванредна одбрана од …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend