Довољно је погледати ове њушке и схватити да Србији и Србима само Бог може помоћи

0
(0)

Премијерка Ана Банабић изјавила је, поводом повећаног нивоа загађења у Србији, да нема места ни разлога за панику, јер се не ради о нечем што је нова појава, пошто се то понавља годинама, због временских услова.

„Ово није за панику и нема места за панику. Kључни проблем у овом тренутку су индивидуална ложишта, јер 60 одсто домаћинстава у Србији нису прикључена на систем даљинског грејања“, рекла је Брнабић новинарима на отварању Нацоналне академије за јавну управу.

Брнабић је навела да је „нешто веће загађење“ ваздуха због метеоролошких прилика, али и повећаног броја аутомобила, јер их је „само у Београду 80.000 више него пре пет-шест година“.

Она је рекла да је на седници договорено формирање радног тела које ће се бавити проблемом загађења ваздуха и координираће рад пет надлежних министарстава.

Брнабић је пренела да није задовољна начином на који се ресорно министарство задужено за екологију до сада бавило овим проблемом, јер грађани нису имали праву информацију.

Према њеним речима, највећи проблем је у томе што „грађани ложе све и свашта“, као и што се вози много аутомобила стандарда „Еуро 3“, који су велики загађивачи и то ће морати да се промени, у складу са европским стандардима, како би се то забранило.

Брнабић није могла да, на новинарско питање о роковима, одговори када ће се то десити и када ће радна група да заврши рад и донесе препоруке, наглашавајући да јој је важно да грађани разумеју колико је Влада радила на том проблему у протеклим годинама.

„Немамо рокове. Ми смо то радили и наставићемо да радимо“, нагласила је она, указујући да је сад најважније решити проблем у Ваљеву и Ужицу, и да се тамо зато ради гасификација.

Брнабић је поручила да ће циљ Владе бити да се уведе обавеза прикључка на централно грејање свуда где за то постоје услови, а на питање како то мисле да изведу и не крше ли тим уставне слободе грађана, одговорила је одречно. Мислим да је то увођење реда и цивилизованог начина живота, констатовала је Брнабић.

Премијерка је рекла и да ће све бити објашњено у саопштењу Владе Србије.

Влада Србије формира Радно тело за координацију рада свих надлежних

А у саопштењу Владе Србије речено је да ће се формирати тело које ће координирати рад свих државних органа, обавештавати јавност и предлагати и анализирати ефекте мера које Република Србија спроводи у циљу заштите животне средине.

„Министарство здравља и Институт за јавно здравље Србије нагласили су да нема разлога за панику, да подаци здравстених установа показују да нема повећања броја деце која су примљена на лечење у односу на исти период у претходним годинама. Представници Министарства заштите животне средине и Министарства здравља обавестили су председницу владе да је тренутно загађење ваздуха у нашој земљи честичног типа, и да варира у зависности од периода дана, климатских услова и самог присуства извора загађења“, наводи се у саопштењу.

Kао највећи ефекти који негативно утичу на квалитет ваздуха означени су кућна ложишта, грејање на фосилна горива, велики број моторних возила и неповољни метеоролошки услови. Подаци Агенције за заштиту животне средине показују да, како наводе, нема драматичних промена у степену загађења у односу на раније године.

„Скоро 60 одсто домаћинстава у Србији користи чврсто гориво за грејање, што је идентификовано као један од кључних проблема због чега ће се убрзати процес гасификације. Стимулисаћемо грађане да се прикључе на систем централног грејања где год постоје услови за тако нешто“, кажу у Влади.

Само у Београду је у последњих неколико година затворено више од 1.200 индивидуалних котларница које су користиле чврсто гориво. У наредном периоду фокус ће бити пребацивање локалних топлана на гас, имајући у виду да 10 одсто њих користи мазут, а 15 одсто угаљ, наглашава се.

„У току је пројекат ‘Подстицање коришћења обновљивих извора енергије – развој тржишта биомасе’ да се у што већем броју градских топлана у Републици Србији изврши прелазак са коришћења фосилних енергената (мазута, угља, лож уља) на коришћење биомасе као основног енергента, уз услов да је то економски исплативо. Овај енергент је знатно јефтинији од фосилних горива и значајно смањује емисију штетних гасова. Сви објекти који су реконструисани кроз пројекте Kанцеларија за управљање јавним улагањима повезани су на системе централног грејања где су за то постојали услови“, додаје се.

Све већи број аутомобила

Електропривреда Србије је до сада уложила више од 475 милиона евра у пројекте заштите животне средине, као што су реконструкција или замена постојећих електрофилтера на блоковима термоелектрана, одсумпоравање димних гасова на блоковима, док је вредност пројеката који су у току 486 милиона евра.

„Kонстатовано је да из године у годину имамо све већи број аутомобила због чега ће Министарство унутрашњих послова покренути ригорознију контролу учесника у саобраћају када је реч о емитовању издувних гасова са посебним фокусом на пооштравање контроле техничких прегледа. Буџетом за 2020. годину већ су предвиђене субвенције за куповину електричних и хибридних возила. У сарадњи са ‘Путевима Србије’ уводе се електрични пуњачи за аутомобиле у градовима и на аутопутевима“, каже се из Владе Србије.

Наставиће се са пошумљавањем које се спроводи трећу годину за редом, додају.

„Током 2018. и 2019. године 24 јединице локалне самоуправе су добиле средства за пројекте пошумљавања што ће бити настављено и 2020. године“, тврде у Влади.

Истакнуто је да према званичним мерењима Републичког хидрометеоролошког завода, на годишњем нивоу не постоје веће промене у односу на претходну календарску годину, када је у питању квалитет ваздуха у Републици Србији. Праћење података мерења квалитета ваздуха, како је објашњено, спроводи се по истом принципу као и у већини земаља Европске уније, а то је сатно мерење у базним станицама чији се подаци аутоматски обрађују и у које грађани могу да имају увид.

Састанку с премијерком присуствовали су представници Министарства заштите животне средине, Министарства здравља, Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Министарства државне управе и локалне самоуправе, Министарства рударства и енергетике, Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, Kанцеларије за управљање јавним улагањима, Агенције за заштиту животне средине, Републичког хидрометеоролошког завода, као и представници Града Београда.

Н1 Београд, Фонет

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Влада јада и беде неће успети да Вучића одржи на трону: Старлете и страни агенти као телесна гарда

4.6 (27) Србија је добила Владу какву нико не заслужује. Влада јада, несреће и пропасти …

„Медицински део Кризног штаба тражи оштрије мере, али још ништа није донето“

3 (4) „Медицински део Кризног штаба на данашњој седници тражио је оштрије мере, али ниједна …

5 Коментара

 1. U zadnje vreme pominje se veličanstveno zagađenje Srbije, a posebno Beograd. Ovo je bilo i ranije, ali se nije pridavala važnost, možda zbog toga što se sada pojavila maćeha građana Srbije ΛV, koji se pre toga nije setio ili prisetio. Bor se trovao čitavog mandata ΛV, jer je bio zauzet problemima upropašćavanja RTB Bor, štiteći neumorno svog pulena Spaskovskog, koji je uništio Kombinata bakra, doveo ga do globalnog gubitaša, a cena bakra bila je no ikada veća (viša od 10.000 $/t, no ikada veća u istoriji bakra) i na kraju poklonjen je prijateljima iz Kine. Uložene investicije srpskim novcem više od pola milijarde dolara samo za izgradnju nove peć za topljenje, a ne nove topionice, kako tvrdi Spaskovski, a efekti su kao da ništa nije se radilo i gradilo. Međuvremenu Spaskovski se optužuje za krađu zlata, zlatnog mulja, malverzacionih ugovora kupovine sirovina i opreme, prodaje bakra i zlata, drugog nema. Koruptivnih ugovora i umešanost Bogićevića, Popovića i familije ΛV niko sada ne pominje, a pomenuće ih. Obećanja boranima je bilo da će uživati u čistom vazduhu boljeg kvaliteta od onog iz 1903. godine, po pirči Spaskovskog, ostala je priča, a istina ni blizu rečenoga. Sada se skromni borani i lepe boranke guše SO2 gasovima, arsenom, olovom, kadmijumom i kompletnog Mendeljejevim sistemom elemenata. Na žalost, tek sada informativni sredstva objavljuju istinu o zagađenjima Bora, a pri tome se okrivljuje kineski vlasnik RTB Bor. Tu nema opravdanja, a nasleđe ipak ostaje.

 2. „Грађани ложе све и свашта“.
  А мало припомаже незаконито бљување набројених тона отрова које Смедерево бљује у ваздух 24 сата сваког дана без престанка. Али важно је штитити „инвеститора“ и седети у удобној фотељи у власти што дуже.
  Али сваки злочин и свака власт има и свој крај, а он се примакао…

  • Pali ispod 7 miliona ali ne dovoljno, inače javljaju broj umrlih, a sad kao zlato problem kod pokojnika, pa neuspeo pokušaj nameta eko-takse domaćinstvima koja ne troše ogrev, onda lete helikopteri pa crne čestice, državni organi se ukucili opasno i sumnjivo, pa vetar koji duva samo vikendom kad su ljudi u kućams… Hej, opasna ova slagalica, nože se i rešiti.

 3. А у влласти све идиот до идиота, све гори од горега, ко да су их са свећом по магли тражили и наватали.

 4. Наша политика је заснована на страним инвестицијама, па је логичан след ствари, да индустрија ради без обавезе да води рачуна о животној среди, о запосленима као „најефтинијој радној снази на планети“ Преседник Вучић је нудио највише за инвеститоре, не тражећи ништа за запослене. Високе субвенције, ослобађања од пореза, робовски однос према запосленима. Све је то олако замењено за мито неким институцијам и појединцима. Како никада нисмо сазнали чије памети је дело закопавања хемијског отпада у земљу на неколико локација(?) , тако су нам промакли многи еколошки инциденти, чији виновници седеу влади или су високо позиционирани у државним установама. Провлачила се вест да нека лица увозе у земљу високоризчне врсте отпада, да су под заштитом, а да то нико није демантовано… Министар екологије је од раније познат да испред ресора ставља интерес, те пренемагања, око његовог рада делују смешно. Да је била намера очувања животне средине, он не би био ту где јесте… …
  Прикључивање на даљинско грејање ће врло брзо подићи зараду утеривачима дугова, јер сте некако успели да цену доведете до вредности којом се дупла квадратура греје у сопственој режији са другим енергентом у односу на даљинско грејање. Добар део популације усрећене послом код страног инвеститора није платежно способан да испрати цену. Дакле у овим условима ми сви два пута плаћамо цену нашег грејања. Једном платимо ми, други пут држава прузме дуг „Србија гаса „окачи на буџет….
  Дивне ли политике, сиромашни, слуђени, дужни и тужни….
  Господо , ајдете ви за пример, паркирајте аутомобиле, дајте вољно возачима, нека ваше госпође и швалерке иду на пијац (ако уопште иду )у сопственој режији на пример аутобусима које сте увезли из Турске или можда Кине….

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend