Драган Радовић: Зашто лажу о цени струје у Србији?

На захтев ЕПС-а Агенција за енергетику одобрила је 2 одсто  повећање цене струје за домаћинства  и мале купце почев од 1. oктобра.  По обичају, Министарство енергетике износи  лажне, нетачне, скандалозне разлоге:

„То представља усклађивање цене само за део инфлаторног кретања, што је последица укупне финансијске стабилизације у Србији, као и добрих финансијских резултата које је остварила ЕПС, зашта је добијена позитивна оцена и сагласност међународних финансијских институтција. И поред тога, Србија остаје држава са убедљиво најнижом  ценом електричне енергије у Европи, далеко испод цена у региону. Струја је код нас јефтинија 19 одсто него у Македонији, 20 одсто него у Албанији, 21 одсто него у БиХ, 31 одсто је нижа цена него у Црној Гори и 50 одсто него у Хрватској“!!!

Сви званичници државе, разних министарстава, ЕПС-а, чланови Фискалног савета, упорно говоре да је цена кWh у Србији најнижа „у Европи и региону“, али нико од њих, никада, није изговорио која је то цена, колико динара по једном кWh плаћају наши грађани и привредници.

Следећа табела даје приказ утрошка струје са износима плаћених рачуна, за једног потрошача који има четири мерна места.

 

Merno mestoRACUNI
iznos dinara
potrosnja u
kWh
pros.cena
din/kWh.
pros.cena
evro/kWh
I9553328,90,24
II769,015153,81,29
III5273,995379,80,08
IV1797,66030,00,25
Ukupno8795,663513,90,12

 

Из приказаних података се види да је потрочаш рачун за  мерно место и добио у висини од 955 дин., за утрошак од 33 h просечна цена је 28,9 дин./кWh,  односно  0,24 евра (24 евро центи, курс 1 еуро = 119 дин.).

Приказани рачуни недвосмислено показују да потрочаши који имају најмању потрошњу плаћају највећу цену кWh,   НАЈСИРОМАШНИЈИ ПЛАЋАЈУ НАЈСКУПЉИ КWh,  доказ је мерно место број II,  остварена цена по једном киловату достигла је невероватних 153,8 дин., односно 1,29 евра!!! Да ли сте чули  да у било којој земљи на свету потрошачи плаћају 1,29 евра по једном утрошеном кWh!!! И на четвртом  мерном  месту цена кWhје већа  од цене у многим европским земљама, износи  30 дин. Најнижу цену по кWh потрошач је остварио на мерном месту III где је имао и највећи утрошак, само 0,08 евро центи или 9,8 дин. по кWh што додатно потврђује да они који највише троше, плаћају најнижу просечну цену по кWh.  

За четири мерна места наш потрошач је укупно остварио потрошњу од 8.795,6 дин., за утрошак од 635 кWh. Просечна цена по кWh износи 13,9 дин. (12 евро центи).   Потпуно је нејасно који то потрошачи плаћају струју по цени кWh најнижој у свету?

Пре пар дана црногорски портал Банкар.ме објавио је текст „За просјечну плату црногорски грађани добијају најмање струје“ у коме износи податке о цени кWh у више земаља Европе и региона: Данска 30,8 центи, Немачка 29,8 центи, Белгија 17,5 центи, Португал 23,6 центи, МАКЕДОНИЈА 8,3 центи, Албанија 8,4 центи, БиХ 8,5 центи, Црна Гора 9,97 центи, Хрватска 13,5 и Словенија 16 центи. . Најнижу цену има јужна српска покрајина, износи 5,9 центи, док за Србију износе податак од 6,5 центи за кWh.

Последње поскупљење цене струје у Србији било је 3,8 одсто, тачно  пре годину дана, званичници Агенције за енергетику објавили су тада да ће будућа цена кWh бити 6,6 динара за киловат сат, без пореза. Како је порез 20%  важећа још увек цена  до  7,92 дин., односно 6,6 евро центи.

Пре неколико дана, 05.09.2017. гости у јутарњем програму телевизије ПИНК били су Радмила Николић (у студију,  главни уредник часописа Економетар и Бизнис)  и министар Антић  (Министарство енергетике, путем скајпа), повећање цене струје била је тема о којој су разговарали.  Просто је невероватно да у причи о оправданом поскупљењу цене струјеоба саговорника износе потпуно нетачне податке о (стравичном криминалу који нико не жели да спречи)  крађјама струје. Радојка  Николић може да износи нетачне податке, по њој су крађе 13 до 15%, потпуно је нејасно како такав економски аналитичар није погледала званично објављене податке.  у ЕПС-овом билтену , за 2016.г. простом математичком операцијом одузимања види се нестајање из мреже 10  млрд. кWh (Ђердап I са годишњом производњом од 5,41 млрд.кWh, мора да ради једну годину и 301 дан у наредној за струју која је „нестала из мреже“ у 2016.г.), што је 26,66% укупне годишње производње.  Потпуно је разумљиво да министар Антић износи лажи и великом успеху у смањењу крадје, спуштању са некадашњих 13 до 14% на 12% – ОН је један од највећих криваца за скоро троструко веће крадје у 2016.г. у односу на 2012.г.. Министар Антић и те како зна колико износи стварни растур, последњи пут га је са подацима упознао генерал Делић на скупштинском заседању крајем маја,  сви су чули о нестанку  струје вредне 1,4 млрд.евра, само у 2016.г., преко 4 млрд.евра у периоду 2012.г.-2016.г.

По ко зна који пут министар Антић је рекао да цена струје није економска. Исту тврдњу годинама износе и чланови Фискалног савета, ФРЕН-а, Агенције за енергетику, званичници Владе.  Како великим стручњацима објаснити да је тренутна цена струје у Србији и те како економска: покрива све трошкове, има довољно средстава за инвестиције из остварене добити, све то уз астрономске крађе на тендерима, као и већ познате крадје струје које су премашиле четвртину годишње производње.

Како је могуће да и новинар калибра Радојке Николић не зна да чита званично објављене податке у ЕПС-овом билтену? Занимљиво да није она једина! Те податке не знају, не читају, не схватају чак и ако им појасните и друга јака „новинарска пера“ – нити један новинар Политике, Новости, Информера, Курира, Нове економије, Новог магазина, никада до сада није изнео јавно званичне податке. Зашто?

Да ли је на сцени цензура или аутоцензура?

О овој теми ћути и главни уредник НИН-а Милан Ћулибрк, иако је у потпуности упознат са подацима. На његов захтев написао сам још почетком године текст за недељник, још увек није објављен. Садржај преносим  у целости:

******************************************************************************************

„ЕПС И КРАЂЕ СТРУЈЕ“

„Електропривреда Србије“ на свом сајту објавила је „Технички извештај за 2016. годину“.  За сваки електроенергетски систем најважнији подаци су испоручена и фактурисана количина струје, разлика између ових вредности увек постоји,  у пракси је именују као  „ технички и нетехнички губици“.  У развијеним системима западних земаља губици струје крећу се  до 3%, у слабије развијеним системима прихватљиви су до 5%. Губици преко ових вредности популарно се називају  крађе струје

ЕПС је у свом извештају за 2016.г. приказао следеће податке:

  1. Продаја електричне енергије – испоручена количина 37,369 ГWh
  2. Снабдевање електричном енергијом – фактурисана количина   27,407 ГWh

Простом математичком операцијом добијемо  да разлика између испоручене и фактурисане количине струје износи 9,962 ГWh, у процентима изражено 26,66% – више од четвртине годишње производње је нестало из мреже!!! Невероватних  21,66% већи губици од дозвољених!

Претходно изнет податак није никакво изненађење. Ништа боље стање није било ни ранијих година.  У 2012.г. разлика у испорученој и фактурисаној количини струје била је 4,6 GWh (14,15%), у 2013.г. слична претходној 4,5 GWh (14,84%). У 2014.г. забележен је значајан скок изгубљене струје, повећано је за трећину у односу на претходну годину, нестало је 6 GWh (18,47%). Рекорд  свих рекорда, до тада, био је остварени  губитак  у 2015.г., невероватних  9,3 GWhили 25,3% !!!

Укупно у периоду 2012. – 2016.г. из мреже је нестало 34,3 ГWh. Финансијски гледано, да смо ову количину струје продали некој држави у Европској унији, по просечној цени кWh, буџет би био богатији за 6,27  милијарди евра. Појединачно, по ценама кWh у следећим  земљама наплата би била следећа: Словенија 5,62 млрд.евра, Хрватска 4,78 млрд.евра, Аустрија 7 млрд.евра. Финансијски губитак је огроман и по умањењу за 5% дозвољених техничких губитака, укупно износи 4,7 милијарде евра, само у последње две године 2,82 милијарде евра!

Претходна анализа  доказује да  су нетачне тврдње Фискалног савета, ММФ-а, многих експерата, да  ЕПС бележи лоше резултате због „лоших пословних одлука и вишка радника“. Процена је да има десет хиљада радника вишка, њиховим отпуштањем на годишњем ниову уштеда би се остварила у висини од 120 милиона евра (10 хиљада радника  * 1000 евра просечна нето зарата са плаћеним доприносима * 12 месеци), само   8,22% у односу на украдену струју у 2016.г.

ЗАКЉУЧАК :  ЕПС се урушава искључиво због огромне крађе струје и потпуне незаинтеросованости Владе Републике Србије и руководства ЈП  да се тај криминал спречи. А решење постоји, проналазак   „Систем за елиминацију нетехничких губитака“, изум наших научника,  тестиран у ЕПС-у више пута,  открива нестанак сваког кWх. На жалост, наведено решење  нико не жели, у 2017.г. „техничке и нетехничке“ губитке слободно можено планирати на ниво од 30%.

у Београду, 05.03.2017.                                                                              Драган Радовић

**********************************************************************************************

Верујем да ћемо у блиској будућности открити зашто сви прећуткују стравичан криминал у нашем највећем јавном предузећу, жили куцавици привреде Србије!!!

ИЗВОР: Центар академске речи

Актуелно

Ратном војном ветерану са Кошара, инвалиду и оцу седморо деце исекли струју!

ЕПС је данас због дуга за струју исекао струју ратном војном ветерану са Кошара и …

Стаматовић: „Вучићи“ признали да они одређује цену малине, а не тржиште!

Чајетина, 19.6.2018 – Здрава Србија (ЗС) позива напредњачки режим да престане да понижава 200.000 сељака …

2 Коментара

  1. Mislim da u EPSu ima još mnogo vrsta kradja. Krali su i kradu na tone. Sve to plaćamo mi, delom kroz račune, a drugim delom preko budžeta iz kog se pokrivaju njihovi gubici. Gde je završilo ono što je pokradeno? Pa verovatno u džepovima političke vrhuške.

    Sad kad se digla dreka oko struje, bacili su se na vodu. Strašno je šta rade ljudima. Stižu im računi uvećani i 30 PUTA u odnosu na stvarnu potrošnju. I ovde kao i kod struje imaju hiljadu trikova. Prvi je da kubik vode naplaćuju za dvadesetak dinara skuplje. Drugi je da često prekidaju dotok vode, a onda pri ponovnom uključenju u sistem puste velike količine vazduha pod visokim pritiskom. Naša propelerska brojila se od tog vazduha vrte kao luda i prikazuju ogromnu potrošnju. Još jedan trik je remećenje brojila. Namerno kvare vodomere da bi prikazivali veći utrošak od stvarnog. Ako im se i to učini malo, oni pripišu i neka nepostojeća stara dugovanja. Sve zajedno oni upakuju i oporezuju, pa pripišu neku kamatu iako niste zakasnili sa plaćanjem. Liče mi na proždrljivca koji na slavi posle ručka ne mogavši obuzdati svoju proždrljivost štrpka krišom sa stola još malo ovog i onog iako je sit i presit. Očigledno je da su odlučili da nam oderu kožu s ledja. Ljudi ciče i žale se, ali milosti nema. „Mojo! Uzejo! Otejo! Ukrajo!“ Oni nikad ne priznaju da su pogrešili, štite upljačkani plen od nas pohlepnih žrtava njihove pljačke koje samo misle kako da povrate ono što su oni pošteno oteli. Egoisti Srbi! Sve njima, a SNS i familiji Vučić ništa!!! Srbi su stvarno smradovi! Nije ni čudo što ih AV toliko mrzi.

    HAPŠENJA!!! SMRTNE KAZNE!!!

  2. Struja nije roba koja se tovari u šlepere i švercuje. Ide žicom. Niko ne vidi. Pa jasno je kao dan da vlast krade struju. Preko privatnih preduzeća Vuka Hamovića i Vojina Lazarevića ide sve pošto se preko njh i regularno struja i uvozi i izvozi. Pa odakle onolike pare strankama na vlasti da ne kradu od naroda. A narod neka crkava gladan i žedan. Da im sude kineski sudovi nijedan u vlasti a bogami mnogi i u opoziciji ne bi zoru živi dočekali.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons