Драгољуб Бакић: Лоша и неодржавана инфраструктура у Београду главни узрок поплава

0
(0)

Архитекта Драгољуб Бакић изјавио је у Новом дану ТВ Н1 да је лоша и неодржавана инфраструктура у Београду главни узрок поплава које су задесиле главни град током недавног неврена. Градска власт се, како је рекао, бави грађењем, а не инфраструктуром, јер испод земље „нема пресецања црвених трака“.

Бакић је подсетио да су га својевремено, из врха републичке власти, почастили грдним увредама, јер се негативно изразио о канализацију у Београду.

„Питали су ме да ли сам нормалан (…) Моје речи су се потврдиле, и сад ја њих питам да ли су нормални? Београд се не одржава адекватно. Најважнија инфраструктура се годинама занемарује“, упозорио је он.

Навео је пример аутопута на Новом Београду, чија је нивелета 30 цм нижа од највишег нивоа подземне воде због чега је, како је подсетио, седамдесетих година изграђена специјална дренажа како би се ниво подземне воде смањио испод нивоа пута, као и црпна станица у Блоку 30 која аутоматски спушта ниво воде када он почне да расте.

„Градоначелник је рекао да пумпе нису радиле, али није објаснио кад су сервисиране, јер смо малтене у сат знали колика ће киша да падне. Само је питање одржавања. Постоје риголе (на аутопуту) које су пројектоване да буду шире од лопате да би се лакше очистиле, нико се није ухватио лопате да их очисти! Запушени сливници, зато сте имали воду. За ову садашњу власт инфраструктура је трошак, а само грађање је оно што доноси профит (…) Под земљом нема исецања црвених трака“, казао је Бакић.

Истина је, како је рекао, да су падавине биле обимне и да је у Београду пала стогодишња вода, док се инфраструкрура пројектује на 25-годишњу воду, али је објаснио и да уколико се таква инфраструктура адекватно одржава, онда се вода задржи неко време и оде.

Указао је и на велики проблем дивље и непланске изградње у Београду, због чега, како је рекао, више нема ни земље која би упила воду, јер је све асфалтирано и бетонирано.

Бакић је рекао и да може само да замисли како је током невремена изгледао „Београд на води“.

„Али не можете то да видите, јер тамо је приватно и не знате шта се дешава. Пријатељи ми кажу да су избројали 32 пумпе које нон-стоп пумпају воду. Та вода је жута, што значи да се испумпава и глина, и то ће да слеже, па ће слободне површине да се слежу, инфраструктура ће да се слеже. ‘Београд на води’ ће тек правити проблеме, а да не кажем шта значи одржавати куће од 20, 50 спратова“, указао је Бакић.

Струка, међутим, углавном ћути, приметио је Бакић истичући да професионална етика архитектама и урбанистима налаже да стану на чеку протеста због свега што се ради у Београду.

Ипак, група интелектуалаца се окупила у неформалној групи „Самоодбрана“, чији је и Бакић члан.

„Покушавамо да се бавимо партиципативном демократијом, да покушамо да је учинимо одрживом (…) Не интересују нас власт и новац, само слобода деловања у свим својим струкама. Циљ и основни задатак, бар како је гледам, је да осоколимо младе људе да се укључе у политички живот, јер то неће пасти с неба“, поручио је Бакић.

Упитан да ли заиста мисли да Београду нема спаса, како је то рекао у интервјуу за „Недељник“, Бакић је рекао да је град то те мере доведен у лошу ситуацију да ће му бити потребно много времена да се излечи.

Н1

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ДЕВОЈКУ (19) тукла четворица Вучићевих миграната у центру Бгд! Превезена на ВМА

5 (7) Четири мигранта напали су ноћас око 23.30 часова девојку у Карађорђевој улици, тачније, …

МИГРАНТ НОЖЕМ ИЗБО МЛАДИЋА НА ЗЕЛЕНОМ ВЕНЦУ: Хитно превезен у болницу!

5 (5) Младић С. В. (24) је избоден ноћас, 45 минута иза поноћи на Зеленом …

Један коментар

  1. Доктор са Чубуре

    Београд се примитивизовао. У последњих неколико деценија преплавили су га људи којима је нормалан кич, раскопано, шљампаво, јефтино, осветљење као из куплераја или луна парка, а бетон им представља врх цивилизацијског домета. У саобраћају се препознају по томе што кад скрећу никада не укључују мигавац. Београд је постао стециште једног врло примитивог бесног и осионог друштвеног талога који у овом наопаком времену види своју једину шансу, по принципу сад или никад.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend