fbpx

Вучићев режим улаже 10 милијарди евра народних пара без икаквог плана и стратегије

0
(0)

Србију у наредних четири-пет година очекује, судећи према речима председника Србије Александра Вучића, инвестициони циклус вредан између пет и 10 милијарди евра.

Вучић је, обилазећи радове на парку у Београду на води, најавио да ће се у овом периоду завршити велики капитални пројекти попут ауто-путева и пруга, а поменуо је и изградњу комуналне инфраструктуре у Србији, водоводе и канализацију, пречистаче отпадних вода.

Вучић је изразио очекивање да ће ова улагања произвести привредни раст од пет-шест одсто. Он је најавио велики инвестициони план до краја године за целу земљу, „највећи у историји Србије“, који ће радити са светским институцијама и који ће „запослити целу Србију“.

Министар финансија Синиша Мали јуче је у Лондону пренео утисак са форума на ком је учествовао да је највећи изазов данас како да економије наставе да расту те да је зато и важан инвестициони пакет који је Вучић најавио у ком ће се наћи „пројекти које ћемо спроводити у наредне три до четири године, а који ће се базирати на улагању у неопходну инфраструктуру.

То су водовод и канализација, фабрике за пречишћавање отпадних вода, завршетак и асфалтирање локалних и регионалних путева, завршетак мреже ауто-путева, завршетак мреже железничких пруга у Србији, као и изградња београдског метроа и Националног стадиона“.

О инвестиционом циклусу од пет милијарди евра министарка грађевине, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић је још прошле године говорила, рекавши да је само у овој години вредност инфраструктурних пројеката око пет милијарди евра. Она је јуче изјавила да ће у наредних неколико година вредност инвестиција у области инфраструктуре бити 15 милијарди евра.

„На сваких пола милијарде евра који се уложи у инфраструктуру, нама за један до 1,5 одсто расте БДП“, оценила је Михајловић уз напомену да је вероватно најважнији инфраструктурни пројекат изградња Моравског коридора који ће повезати Kоридор 10 и Kоридор 11.

Она је додала и да ће инвестициони циклус обухватити и улагање у железницу, деоницу на брзој прузи ка Мађарској и улагања у нови аеродром Kраљево. Поред тога инвестиције ће укључити и „комуналну и социјалну инфраструктуру и све оно што се ради у области пољопривреде, здравства, школства“. Михајловић је проценила да ће све то бити вредно више од 10 милијарди евра.

Уколико би износ инвестиција у наредних пет година износио 10 милијарди евра, то значи просечна годишња улагања државе у инфраструктуру од две милијарде евра. На тај начин би ове инвестиције достигле око пет одсто БДП-а, што је и препорука стручњака. Фискални савет је у својој анализи зашто привредни раст заостаје оценио да су инвестиције државе у 2018. и 2019. 3,1 одсто БДП-а, што је за више од једног процентног поена мање од земаља Централне и Источне Европе.

Они су истакли и да је потребно да држава и локална јавна предузећа повећају улагања за по један процентни поен годишње. Стручњаци поздрављају намеру државе да гради инфраструктуру, али и упозоравају да је потребно дугорочно планирање, а не доношење ад хок одлука за шта трошити паре.

Махмуд Бушатлија, стручњак за инвестиције, истиче да од две милијарде евра годишње привреда неће скочити бог зна колико, али да је јасно да се инфраструктура мора градити и то ургентно.

„Не видим да имамо стручњаке који се баве дугорочним планирањем инвестиција. Рецимо Београд на води је кренуо са три милијарде евра за три године, па отишао на три милијарде за 30 година, а ни сад се не зна баш шта ће се све градити. Да смо ми имали дугорочно планирање, већ би и завршили све те пројекте, али је уместо тога последњих 20 година свака нова власт, па чак и нови министар у истој власти, доносио нове пројекте, а напуштао старе“, каже Бушатлија.

Економиста Милан Kовачевић указује да је тешко разумети шта је тачно председник најавио јер је рекао четири-пет година где је разлика 20 одсто и пет до 10 милијарди евра где је разлика два пута.

„Наш председник оваквим изјавама појачава утисак да му не треба веровати. Kако год, било би корисно да имамо плански буџет. Са дугорочним плановима стекла би се могућност да направимо домаћу оперативу, ако би неко поверовао да ће се то све остварити и уложио у компанију“, оцењује Kовачевић додајући да се код нас ипак одлуке доносе напречац па тако да није поплављена Kрњача, не би се нико ни сетио да тамо треба градити канализацију која је очигледно потребна.

„Ако не планирамо, па се једне године гради гондола, друге метро, а треће мост, неће бити много успеха“, упозорава он.

Пише: М. Обрадовић, Данас.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Вучићев режим планира да забрани протесте опозиције на дан избора!?

0 (0) Митинг опозиционог Савеза за Србију, најављен за изборни дан 26. априла, могао би …

Вучићева Сорошева банда прети Србима казнама ако не пререгиструју оружје на време

5 (6) Чак пола милиона грађана ризикује високе казне ако до почетка марта не замене …

5 Коментара

  1. ,,ulaze,, taj smrad sto nije njegovo, nezaradjeno, od zelenasa uzeto da bi svoj procenat uzeo, sto ce otplacivati jos nerodjeni a koji ce i nas proklinjati sto se nismo zlikovcu ustaskom suprotstavili, macem ga o glsavu skratili, jer sem nasih zivota i zivote nase dece , unuka i praunuka smo sa sibicarem prokockali. — kerovi ti sve naj milije i naj draze jebali, od raka pocrkali a ti poslednji, tudjine i zlikovce genocidni. — HHRRRKK PU

  2. Ako mu ovaj narod to dozvoli, upropastiće kap i sve do sada.Rdio je sve na svoju ruku, iako imamo institucoje, koje vode planski računa i o razvoju Beograda i Srbije !!!

  3. Gore smradove nismo mogli izbrati. Nije važno da li smo ih mi izabrali ili samo dozvolili da nam ih nametnu. Ništa gore nismo mogli dobiti. Smeniti ih po svaku cenu. Ko god drugi biće bolji. Moraće, jer ćemo i nove i sve koji ubuduće budu zloupotrebljavali vlast skraćivati za glavu.

  4. ama tudjine i zlikovce, uzurpatore, tiranine i genocidni monstrume, tebe niko nije izabrao vec si nasiljem, lazima i kriminalom vlast osvojio a babo ti bio onaj dzak govana, dotumarali ustasa. — nije tebi do ulaganja, ker ti mater jebo, jer moze se ulagati samo zaradjeno, al je tebi do tvojih procenata i nicega drugoga, otimacu i pljackasu. — kad se ulaze, ulaze se da bi si umnozavao, ljudima koji rade i u znoju lica svoga stvaraju leb dao, a ne muda umesto bubrega prodaju i dangube, ko oni grobovi iz akademije.
    — ne cekaj smrade picousti svoja sabrana govornicka dela, ne cekaj mauzolej, po tebi nazvane gradove i sela, za cinjeni genocida u svim njegovim vidovima ceka te drugacija nagrada i opstenarodno veselje kad budemo bandere kititi, u serpe i lonce lupati slaveci tvoj odlazak u pakao rakom i zlom ispunjeni.
    HHRRKK PU

  5. Koliko autoputeva je izgrađeno, pa „Beograd u vodi“, koliko je para u nesvesti bačeno, a kiša odnese Beograd, Šumadiju, u Vojvodini ljudi nemaju pijaću vodu, a u planu je ulaganje pet do deset milijardi evra. Ovde jebe lud zbunjenog?Vlasnik Srbije o svemu vodi računa i u sve se meša znao ili naumio. Jedino ne zna gde odu pare 20% BDP namenjeno zdravstvu. Zna možda Lončar, no to nije njegov posao. On obeća povećanje plata lekarima i medicinskim sestrama i braći za 10%. To obeća podosta ranije, a nije ispunio, lažovno obećanje. Lažima medicinare neće moći da zadrži u zemlji Srbiji na brdovitom Balkanu za 60.000 dinara plate, a s druge strane Jorgobanka gura sebi 6.000 evra, Pavle Petrović 3.000 evra, Bajatović, ni on jadan ne zna, oko 30.000 evra, činovnice i čistačice u predsedništvu ne primaju plate niže od 100.000 dinara i predsednik priča priče da bi pričao nebuloze i bajkolaži, a nezna gde idu pare namenjene zdravstvu, šije mu ga Đuro?. On i ne treba sve da zna, a zna jer je izabrao saradnike klimoglavce, poltrone dupelisci i kojekakve partijske poslušnike i klimoglavce, a i zato je najpametniji najviše radi i uči ruski jezik (po dva, tri dana ne spava, a hrče, kao hračak i pacov, na sastancima). Da mu nije Brnapička pri ruci šta bi radio? Halucinirao bi kako vodi najbogatiju i najnapredniju zemlju na planeti ovoj.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *