Други дан протеста због мале матуре

Други дан протеста због мале матуре

0
(0)

Осмаци неколико београдских основних школа протестовали су и данас испред Министарства просвете, тражећи поништавање завршног испита и уписивање у средње школе на основу успеха из основне школе, јер су „процурели“ тестови из математике. Они такође захтевају да министар просвете поднесе оставку и поручили да се протести неће окончати док њихови захтеви не буду испуњени.

Испред Министарства било је неколико припадника обезбеђења, један од ђака завршног разреда основне школе ушао је у Министарство просвете и предао захтеве.

Група тинејџера имала је мараме и фантомке преко лица, палили су бакље и спалили слику министра Шарчевића, а према полицији и згради Министарства бачено је неколико јаја.

Kако јавља репортерка Инсајдера, једна групица ђака је узвикивала хомофобичне пароле и поруке мржње, као и увреде на рачун Шарчевића.

Ђаци носе транспаренате с натписима „Украли сте нам будућност“, „Оставка“, „Нећемо крадене испите“, “Србијо, деца су на улици”… Они су узвикивали “нећемо пријемни”.

Након протеста испред Министарства просвете они су кренули у протестну шетњу Немањином улицом и зауставили саобраћај. Ђаци су се прошетали до Теразија, а затим се Улицом краљице Наталије вратили испред Министарства просвете. Део ђака је остао ту, а део поново кренуо у шетњу.

Осмаци београдских основних школа и јуче су протестовали испред Министарства, након што је објављено да је тест из математике у склопу завршног испита “процурио”, те да је одложен за четвртак. Они су и јуче тражили оставку министра просвете Младена Шарчевића и поништавање мале матуре.

Са ђацима су на протесту били и родитељи, који су чак предложили бојкот теста из математике.

Други дан протеста због мале матуре

Министар просвете Младен Шарчевић данас је изјавио да је оставку понудио председнику државе и премијерки, али је она одбијена. Шарчевић је навео да због цурења теста из математике осећа моралну одговорност, али да не зна зашто би поднео оставку „кад је откривено шта је проблем“.

Он је навео да сматра да не треба да поднесе оставку јер су два поглавља 25 и 26 (које „покрива“ Министарство просвете) најбоље оцењена у извештају Европске комисије.

„Осећам моралну одговорност, али зашто бих поднео оставку кад је откривено шта је проблем“, навео је министар.

Он је рекао да је и ђацима пред полагање данашњег комбинованог теста рекао да је „није фер“ да матуру не полажу због њих самих.

„Да ли знате да је 43 одсто деце у Србији, осми разред, одлично? Свако пето дете у јужној Србији је ’вуковац’. То је ненормално. Онда неко дете из школе где су строги критеријуми има јаку четворку, а неко са поклоњеном петицом прескочи овог што боље зна“, појаснио је Шарчевић и додао да од 2021. креће ектронско полагање испита и да ће оно у потпуности бити безбедно.

Завршни тест из математике одложен је за четвртак, јер су се на друштвеним мрежама појавили тестови писани руком. Због слика које су се појавиле на друштвеним мрежама посумњало се и да је процурео и комбиновани тест, али се испоставило да су слике биле лажне. Ипак, Шарчевић је за Инсајдер рекао да ће се ипак полагати резервни комбиновани тест.

Осмаци неколико београдских школа протестовали су испред Министарства просвете захтевајући поништавање завршног испита, уписивање средње школе према успеху из основне школе јер је процурили текстови из математике писани руком.

Извор: Инсајдер

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Београд: Пукла водоводна цев и отворила се рупа код Београђанке, аутобус се стрмекнуо у рупу (видео)

Београд: Пукла водоводна цев и отворила се рупа код Београђанке, аутобус се стрмекнуо у рупу (видео)

5 (3) Око 3 сата после поноћи пукла је водоводна цев и отворила се велика …

Београд: Студенти Правног факултета блокирали зграду факултета, негодују због самовоље управе, укидања априлског рока и повећања школарине

Београд: Студенти Правног факултета блокирали зграду факултета, негодују због самовоље управе, укидања априлског рока и повећања школарине

4.5 (6) У току је протест студената Правног факултета Универзитета у Београду. Студенти негодују због …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend