Економија

Удружење пензионера ПKБ-а: Суд одбио да изрекне меру забране продаје преосталог земљишта комбината

Привредни суд у Београду није усвојио захтев Удружења бивших радника Пољопривредне корпорације Београд (ПKБ) о изрицању мере привремене забране продаје престале имовине ПKБ-а. Ово удружење је почетком године тужило државу и ПKБ због ускраћивања права радницима на бесплатне акције. Саша Гемаљевић, адвокат Удружења наводи за Инсајдер да ће се жалити на одлуку суда јер свака даља распродаја имовине ПKБ-а угрожова могућност да радници наплате своја потраживања.

“Несхватљиво је образложење суда да није доказано да ПKБ има намеру да осујети наша потраживања иако смо доставили доказ да је Kомбинат објавио јавни оглас за продају једне од својих парцела”, наводи Гемаљевић.

Kако је навео, суд је уместо да изрекне меру на основу доказа о предузетим радњама, процењивао каква намера стоји иза тих радњи.

“То је обесмишљавање закона јер не знам како је могуће доказати такву намеру. Једино да ПKБ сам призна да продаје имовину јер жели да онемогући раднике да се наплате. А то је нереално очекивање”, оценио је Гемаљевић.

Платиће држава
Подсетимо, како је објављено у серијалу Инсајдера „Продаја“, у октобру 2018. године компанији из УАЕ Ал Дахра није продат ПKБ са дуговима, већ само део његове имовине, укључујући 17.000 хектара пољопривредног земљишта надомак Београда. Државни ПKБ и даље постоји без неопходне опреме за рад и стада, али са око 11.000 хектара пољопривредног и грађевинског земљишта.

Да је реч о вредној имовини као и да је у поступку приватизације део те имовине продат испод сваке цене, показује податак да је државни ПKБ-а недавно понудио на продају једну од преосталих парцела по цени од око 38.000 евра по хектару. То је осам пута више него што је земљиште ПKБ-а у поступку приватизације платила Ал Дахра.

Ал Дахра на основу разлике између плаћене и фер вредности имовине ПKБ-а зарадила 106,3 милиона евра (ВИДЕО)

Оглас за продају ове парцеле био је и повод да Удружење бивших радника ПKБ-а упути захтев суду да до окончања судског поступка по њиховој тужби, привремено забрани отуђење преостале имовине ПKБ-а.

Суд је одбио тај захтев, а према речима адвоката удружења, у образложењу се између осталог наводи да даља продаја имовине ПKБ-а не значи да радници неће моћи да наплате штету.

“Суд сматра да уколико радници добију спор, потраживања могу наплатити од друготуженог, Републике Србије. То значи да је за суд прихватљиво да уместо комбината, штету радницима плате грађани, из буџета” наводи адвокат Саша Гемаљевић за Инсајдер.

Проширена тужба
Уз одлуку да одбије захтев да се ПKБ-у изрекне мера привремене забране отуђења имовине, Привредни суд је одлучио да усвоји захтев Удружења бивших радника ПKБ-а да се њихова тужба прошири. Радници сада захтевају и да суд утврди ништавост споразума из 2009. којим је друштвени капитал ПKБ-а преведен у државни. Брисањем друштвеног капитала, радници су остали без акција.

Протест испред РТС-а
Након три одржана протеста, испред суда, Председништва и седишта ПKБ-а, бивши радници и пензионери ПKБ-а најављују нови протест, у петак, испред зграде РТС-а. Према речима адвоката Гемаљевића захтев је да јавни сервис објави информације о њиховом случају.

Према истраживању Инсајдера овим споразумом отворен је и пут различитим тумачењима имовинског статуса земљишта које је користио ПKБ.

Влада Србије је 2009. године преузела ПKБ на основу тога што комбинат користи државно земљиште.

Тумачење по коме је држава преузимањем акција ПKБ-а унела своје земљиште у имовину комбината чиме је оно постало својина ПKБ-а, годинама су оспоравали Државно правобранилаштво и катастар. Закључком Владе Александра Вучића из 2015. године правобранилаштву је наложено да одустане од поступака након чега је државно земљиште уписано као приватна својина, државног ПKБ-а.

Да то није учињено, земљиште не би ни могло да буде продато јер је Законом о пољопривредном земљишту забрањено отуђење државног пољопривредног земљишта као добра од општег интереса.

Инсајдер.нет

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!