Држава и невреме против сељака

0
(0)

Изгледа да се све уротило против српског сељака, јер не само да громови и град беру тежачки труд већ и ниске откупне цене онога што је преостало у воћњацима прете да докрајче српске паоре.

Штета још није процењена, али ће сигурно бити огромна, па сељаци не смеју ни да мисле како ће прегурати годину, уколико држава не помогне. Тешко је и у општини Алексинац где ванредна ситуација траје од 15. јуна када се због кише излила река Турија. Поражавајуће је што у Сектору за ванредне ситуације у Алексинцу новинарима нису хтели да дају никакве информације о стању на терену у овим селима, него су само напоменули да ватрогасци извлаче воду у селима и да је стање стабилно.

Нажалост, град и громови који последњу недељу тутње српским небом и уништавају воће нису једина невоља која је погодила сељане. Као гром из ведра неба одјекнула је вест да је откупна цена малине пала на 80 динара по килограму (око 65 евроценти). Док су хладњачари плаћали 100 динара (85 евроценти), сељаци су се надали каквој-таквој заради. Сада хладњачари пад цене правдају обилним кишама и, како наводе, лошијим квалитетом воћа.

Малинар Јован Ристић рекао је да је откупна цена катастрофална и да није знао шта га је снашло када је предао скоро тону малина откупљивачу у Братмиловцу код Лесковца.

– Каже ми власник хладњаче: „80 динара по килограму, узми или остави.“ Дошло ми је да плачем, јер нисам имао излаз. Бераче сам већ платио, робу предао, ноћ се ближила и нисам имао снаге да тражим другог откупљивача – казао је Ристић.

Тај хладњачар из Братмиловца је рекао за медије да је морао да понуди нижу цену јер је малина у Лесковцу врло лошег квалитета, односно, како је рекао, „зло од квалитета“, те да је „буђава“ и да је „повукла влагу из ваздуха“.

Осим у Лесковцу, до наглог пада откупних цена малине дошло је и у Брусу где се килограм откупљивао и по 60 динара (око пола евра). Једино је у Ариљу цена остала 100 динара за килограм.
Због свега овога, Добривоје Радовић, председник Асоцијације малинара Србије, најавио је нови протест малинара и то у свим градовима у Србији.

Апел Вучићу

– Позивамо председника Србије Александра Вучића да се укључи у решавање овог проблема, иначе ћемо сви постати социјални случајеви и доћи на казан народне кухиње – казао је Радовић.
Према његовим речима неки пољопривредници су одлучили да напусте малињаке и да беже у иностранство, а најтежа ситуација је на југу Србије – у Лесковцу, Владичином Хану, Сурдулици, али и у моравичко-златиборском крају – у Ивањици, Ариљу и другим градовима. Према Радовићевим речима, прве процене су да је због недавног невремена пропало од 5.000 до 10.000 тона малина.

– Протесте ћемо започети мирном вожњом, засад без блокада путева, иако су то тражили поједини произвођачи. Ако држава ништа не учини да разбије картеле откупљивача, власника хладњача, одлучићемо шта ћемо даље да радимо – нагласио је Радовић.

Он је додао да су малинари „буре барута јер им је угрожена егзистенција пошто са откупном ценом од 50 и 80 динара по килограму не могу да плате ни раднике да је оберу“. Према његовим речима, цена малина на светском тржишту незнатно је пала, мање од један одсто и додао да „откупљивачи уцењују домаће произвођаче понижавајућим ценама“.

Н. С. Прерадовић – Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Досије Грчић: Како је власник обреновачке печењаре постао директор ЕПС

5 (6) Вршилац дужности директора предузећа “Електропривреда Србије” Милорад Грчић, већ неколико дана се налази …

Иако подаци РЗС показују да се сиромаштво смањује, две трећине грађана „једва саставља крај са крајем“

5 (3) Стопа сиромаштва константно пада, прошле године у ризику од сиромаштва било је 23,2 …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend