Држава не контролише квалитет хране?

0
(0)

04.10.2012. – Какву храну једу грађани Србије?

Потрошачи у Србији су незаштићени у погледу безбедности и квалитета хране, јер држава због недостатка новца више од годину дана не спроводи контролу хране биљног и мешовитог порекла, саопштила је у четвртак Национална организација потрошача Србије (НОПС).

Та организација је истакла да у претходних годину дана јавност није обавештена да ли је надлежно министарство урадило иједну стручну анализу било које хране која се налази на тржишту, на шта га обавезује Закон о безбедности хране.

Подсећа се и да је 1. октобра ове године Министарство пољопривреде донело директиву којом се у поступку контроле максимално може узети 150 узорака за безбедност хране и хране за животиње биљног и мешовитог порекла из увоза.

„Пре доношења те директиве само је једна лабораторија на месечном нивоу обрађивала око 750 узорака“, указао је НОПС-а и затражио од надлежних одговор на питање ко и по основу којих критеријума одређује који ће узорци бити узети на лабораторијску анализу, односно какву храну једу грађани Србије.

У НОПС-у верују да је директива, која има за циљ значајно смањивање броја узорака, „донета искључиво у интересу и деловањем увозничког лобија, јер фирме које се баве увозом и прометом хране и хране за животиње биљног и мешовитог порекла плаћају накнаду за лабораторијске анализе узорака узетих током службених контрола, као и за извршене службене контроле у случају када је резултат анализе неповољан“.

Како се додаје, проблем представља и то што се у тој директиви инспекторима налаже строга примена одредби Закона о безбедности хране које се односе на опште обавезе при увозу и извозу хране и хране за животиње.

Подсећа се и да Србија још нема националну референтну лабораторију чије је формирање предвиђено Законом о безбедности хране, што значи да посредно „може доћи до укидања контроле производа који у себи садрже генетски модификоване организаме и производе од ГМО“.

Држава још није формирала ни Стручни савет за процену ризика у области безбедности хране, иако је на то обавезивао Закон о безбедности хране, који је донет пре три године.

 

Извор: Голос России

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Туђа рука свраб не чеше: Странци глуви и неми господари који подржавају тиранине и то скупо наплаћују

4.4 (7) Туђа рука свраб не чеше. У то су се уверили грађани Србије, које …

ФАО: Цене хране у свету расту већ пети месец заредом

5 (1) Цене хране расту већ пети месец заредом, што указује на постепени опоравак од …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend