Економија

Држава одлучује о експлоатацији никла

ДА ли ће се на неком подручју истраживати или експлоатисати никл и остале руде, убудуће ће одлучивати држава, а не органи локалних самоуправа. Тако је, макар предвиђено Нацртом новог Закона о геолошким истраживањима и рударству. У надлежном министарству објашњавају да је таква новина уведена због тога што су тако нешто саме општине тражиле.

Компанија „Србија никл“ наставиће са истраживањем никла у општинама Врњачка Бања, Трстеник и Топола. Ово предузеће поднело је захтев и за рад на подручју Мокре Горе, али још увек чека одговор од Министарства рударства.

– Новим законом, ако буде био усвојен, одузима се моћ локалним самоуправама, које су биле против истраживања никла на својим територијама, да одлучују и дају одобрења за тај посао – навео је Драгослав Божовић, руководила „Србија никла“. – Такође се онемогућава да неко без најаве и стручне аргументације заустави истраживачки посао.

КРАЋИ РОКОВИ ЈЕДНА од примедби нацрта новог закона о геолошким истраживањима и рударству од стране рударских компанија односила се на члан којим се ограничава рок од пет година фирмама да врше експлоатацију сировина. Инвеститорима је, према речима директора у компанији „Србија никл“, важно да имају право и на дужи период експлоатације, јер су пре тога уложили велика средства у посао.

У надлежном министарству истичу да у току последњих годину дана, колико важи постојећи Закон о рударству и геолошким истраживањима, од 123, већ се 28 општина изјаснило да не могу да обављају послове издавања одобрења за извођење рударских радова. Од осталих 95 локалних самоуправа, само девет општина потврдило је да ће преузети поверене послове.

– То су општине Бојник, Владичин Хан, Врњачка Бања, Медвеђа, Пожега, Рашка, Сурдулица, Топола и Шабац, каже Милан Бачевић, министар рударства. – Једини разлог зашто је у радној варијанти Нацрта закона о геолошким истраживањима предложено да органи локалне самоуправе не обављају наведене послове јесте то што су се саме општине одрекле тог посла. 

Такође и даље одбрана Студије о процени утицаја експлоатације на животну средину остаје јавна у општинама у којима је лежиште. Предвиђену новину смо, тако, предложили само због брже и ефикасније процедуре.

Иначе, према речима министра, у радној верзији нацрта закона остаје да је уз захтев за одобрење експлоатације свакако потребна и сагласност општинске дирекције за урбанизам.

 

Новости

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!