Провере исправности производа само на - папиру!

Провере исправности производа само на – папиру!

У СРБИЈИ две и по године није урађено упоредно истраживање исправности и квалитета производа које је практиковао Покрет потрошача Београда. Проналажење канцерогене супстанце афлатоксин у „Дукатовом“ и „Виндијином“ млеку и хистамина у „Риал“ туњевини на хрватском тржишту, наметнуло је питање безбедности хране и у нашим трговинама. Покрет потрошача Београда зато ће већ у понедељак упутити иницијативу министарствима пољопривреде и здравља да се омогући наставак програма упоредног испитивања и оцењивања квалитета намирница.

Спорне намирнице нису регистроване на нашем тржишту, али Покрет потрошача поручује да купци треба да буду на опрезу.

– Постоји проблем недовољне контроле производа из увоза, али и домаћих произвођача што повећава ризик да се купе небезбедне намирнице – сматра Петар Богосављевић, председник Покрета потрошача Београда. 

– Државни органи треба да имају систем контроле који обезбеђује индикаторе и предупређује проблеме на тржишту. Програм упоредне контроле је грубо пресечен пре две и по године. Ми смо тада открили озбиљне пропусте код једног броја производа од меса и млека. Привредна комора Београда, министарства пољопривреде и трговине, тада су се ставили на страну лоших произвођача. Под изговором да нема новца, пројекат, који су суфинансирале ове институције, је прекинут.

У међувремну компанија „Сомболед“, која је у власништву „Дуката“, поручује да у својим погонима производи свеже млеко користећи искључиво сирово млеко са домаћих фарми на територији Србије.

– Компанија спорне производе, трајно млеко са 2,8 одсто млечне масти од пола литра и „лагано јутро“ са 2,8 одсто млечне масти од литар, не увози из Хрватске и они нису присутни на српском тржишту – истичу у „Сомболеду“. – Производе редовно контролишу компаније и надлежни органи по националном програму за праћење резидуа у намирницама животињског порекла, па не постоји никаква опасност за домаће потрошаче. 

КРИВАЦ ЈЕ КУКУРУЗ

НАКОН што је због присуства канцерогеног афлатоксина затражило повлачење трајног млека два произвођача – „Дуката“ и „Виндије“, хрватско министарство пољопривреде поручило је да нема разлога за панику, јер би требало конзумирати велике количине млека да би те штетне материје имале било каквог ефекта на људски организам.

У изјави за медије помоћница министра пољопривреде Мирјана Матаушић-Пишл одбацила је нагађања да је реч о увозном млеку.

– Главни узрок појаве афлатоксина је сточна храна, најчешће кукуруз, а у овом случају, према свему судећи, реч је о домаћем кукурузу – рекла је Маријана Матаушић-Пишл.

 

Новости

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

ЕПС сваког сата троши око пола милиона евра за увоз струје

ЕПС сваког сата троши око пола милиона евра за увоз струје

До проблема на појединим подручјима у Србији дошло је само у дистрибутивном систему „Електродистрибуције Србије”, …

ИЗ ЏЕПА НАРОДА скоро 30 милиона евра за енергетску катастрофу!

ИЗ ЏЕПА НАРОДА скоро 30 милиона евра за енергетску катастрофу!

Још увек се по Србији подвлаче рачуни да се види колико нас је коштала снежна …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *