Држава покрива 40 одсто улагања немачке компаније „Леони“

Држава покрива 40 одсто улагања немачке компаније „Леони“

Ниш – Немачка компанија „Леони“, која ће ускоро постати највећи послодавац у Србији, више од 40 одсто својих досадашњих инвестиција „покрила“ је новцем из буџета Србије.

То показују подаци које су саопштили председник Србије Александар Вучић и менаџмент „Леонија“ прошле среде, приликом свечаног отварања новог производног погона у фабрици те компаније у Нишу.

На заједничкој конференцији за новинаре саопштено је да је немачки произвођач оптичких влакана и каблова до сада у своје три фабрике у Србији – у Нишу, Малошишту и Прокупљу, инвестирао око 75 милиона евра, а да је држава за отварање нових радних места у тим фабрикама издвојила око 30,7 милиона евра. Отварање овог погона је друго свечано отварање у нишкој фабрици „Леони“, пошто је прво било у јулу прошле године. Вучић је, осим што је учествовао у оба свечана отварања, положио и камен темељац за ову фабрику, у фебруару прошле године.

Према доступним подацима, саопштаваним на овим свечаним отварањима, Србија је за свако ново радно место у „Леонију“ у Прокупљу издвојила 5.000 евра, у Дољевцу – 7.000 евра, док за Ниш званични податак не постоји. Представници државе саопштили су једино, у јулу прошле године, приликом отварања првог погона у Нишу, да је на име субвенција за запошљавање у том погону издвојено више од шест милиона евра.

Подршка Србије „Леонију“ је, међутим, већа, пошто су субвенције само један њен део. Званичници су, тако, саопштили да је „држава помогла отварање погона у Нишу откупом земљишта за изградњу“, без навођења буџетског износа опредељеног за ову намену. Општина Дољевац је за фабрику „Леонија“ у Малошишту „обезбедила земљиште без накнаде“. Медији су јавили да је општина Прокупље „Леонију“ обезбедила грађевинске и друге дозволе и „ослободила га свих општинских такси и дажбина“, те преузела обавезу да „санира хале и земљиште бившег ФИАЗ-а од остатака азбеста“.

Немачки инвеститор је, пак, на овакву бригу државе узвратио отварањем нових фабрика по Србији, а у Нишу најавио да ће следеће године отворити и погон у Краљеву, чиме ће „постати највећи послодавац у Србији, са више од 11.000 запослених“. Према подацима „Леонија“, у најновијем погону у Нишу биће запослено 1.123 радника, а до краја године и свих 2.200. У фабрици у Прокупљу запослено је 2.100, а у Малошишту 2.700 радника.

Све што они произведу при том завршава у иностранству. У „Леонију“ су за наш лист казали да је укупна вредност производње у прошлој години у све три постојеће фабрике износила 145 милиона евра, и да је у потпуности завршила у извозу.

– Комплетна производња, односно сви произведени кабловски сетови, извозе се у фабрике купаца, светских премиум произвођача аутомобила у Немачкој, Аустрији и Великој Британији – рекли су у овој компанији, додајући да је по вредности свог извоза за 2017. годину, у износу од 145 милиона евра, „Леони“ на листи десет највећих извозника из Србије.

Компанија „Леони“ је, иначе, прву фабрику у Србији отворила у Прокупљу 2009. године, другу 2014. у Малошишту у општини Дољевац, а трећу прошле године у Нишу.

Данас.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Никезић: За повраћај државног новца уложеног у Београд на води биће потребно 250 година

Никезић: За повраћај државног новца уложеног у Београд на води биће потребно 250 година

Председник Ресорног одбора за привреду и финансије Странке слободе и правде Душан Никезић данас је …

Где ти је држава, Каине?

Где ти је држава, Каине?

Глобална елита је осмислила „управљани хаос“ (који је дао одличне резултате) у складу са својим …

Један коментар

  1. Држава покрива 40 одсто улагања немачке компаније „Леони“ и осталих страних улагача, које је довео претседник или пресекао траку, приликом пустања. Народ га пита колико је он покрио домаће инвеститоре? Одговор, ако нису његови, ништа, још се огребали. Плате 200 евра, рад под пеленама и без оброка и здравствене заштите. На овај начин ΛV ће покрити целу Србију у којој ускоро неће имати кога да запосли. Не што нема раднике, већ што су на време побегли или отерани вани. Питам га како ће пунити буџет, не ради народа, већ ради њега и његовима, а бога ми има их? Отима бездушно пензије и плате, економске резултате велича, а народ му је бедан, гладан и јадан и најсиромашнији је у Европи, где нас успешно(?) води, а кога ће одвести, живе “лешеве”, беде и јади? Важно је да тајкуни буду заштићени и обезбеђени, политичари да буду недодирљиви и крејирају неумесни живот потчињеним послушницима. Партијски директори, под водством СНС, раде шта хоће, знају и умеју. А знају да упропасте фирме, да зараде за себе и менторима све што треба и да убеде вољеног народа да гласа за ту болест и пропаст. Ко је крив за њихову беду и јади, они сами!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *