Држава пушта да нас трују храном

0
(0)

Приликом посете америчког потпредседника Београду у мају 2009, Џозеф Бајден је поручио српским домаћинима да је америчка влада врло незадовољна српским Законом о забрани генетски модификованих организама (ГМО), на шта је потпредседник владе Божидар Ђелић одмах обећао да ће га променити – каже у разговору за „Вести“ председник Еколошког покрета Нови Сад Никола Алексић.

x Нацрт закона је направљен, а да ли ће можда власт привремено да одустане од његовог усвајања због предстојећих избора?
– На то питање могу да вам одговорим податком да ниједна парламентарна странка није одговорила нашем Покрету на питање да ли су за или против генетски модификованих организама. Ни позициона ни опозициона станка! То је све једна иста интересна банда у народној скупштини, која се само фарсе ради именује другачије. 
x Многи људи не знају зашто је ГМ храна опасна по људе?

– ГМ храна проузрокује 65 најтежих обољења. Туморе, хормонски поремећај, стерилност, дијабетес … Због хормана раста којег има у говедини забележено је да девојчице улазе у пубертет чак пре навршених пет година, у 18-тој добијају тумор дојке, а дечаци простате.
x И поред важећег закона који забрањује производњу и дистрибуцију у комерцијалне сврхе ми имамо ГМО на трпезама?
– Бивша министарка пољопривреде Ивана Дулић је прихватила донацију САД, прво 60.000, а онада 200,000 тона генетски модификоване сојине сачме. Тако су отворена врата за ГМО који су завршили у нашем ланцу исхране. Недавно истраживање Завода за заштиту биља из Новог Сада показује да је на 92 одсто парцела соје контролисаних у Бачкој и на 88 одсто парцела контролисаних у Банату – генетски модификовано! 
 

x И „МК комерц“ Миодрага Костића, бившег директора Демократске странке, има уговор са Монсантом?
– Еколози основано сумњају да се иза овог уговора крије продаја генетски модификованог семена кукуруза, сункорета и уљане репице. У „МК комерцу“ тврде да од њих увозе само хибридна семена, а не ГМО. Али, молим вас, у САД је 96 одсто површина под ГМ кукурузом. Зар мислите да Монсанто једини изузетак прави према Србији?! 
x Нејасно је зашто је дозвола за ГМО услов за чланство у Светској трговинској организацији (СТО)?
– Не можете ући у СТО ако не прихватите такозвани Кодекс алиментариус. А тај кодес није није ништа друго него правилник о томе како потаманити три милијарде људи! Правилник који дозвољава генетски модификоване организме у храни и вештачке хормоне раста у месу стоке и који забрањује посебно обележавања ГМ хране. У Европи се још увек мора обележавати, али ситним словима, док САД врше притисак да се у Европи то обележавање избаци. Код нас ће ова издајничка, одрнарођена влада сутра то прихватити.

Угледати се на Бугаре

x Ако власт већ намерава да донесе закон којим ће легализовати ГМО у Србији, како да заштитимо сопствено здравље и здравље наших потомака?
– Изласком на улице и хапшењем свих тих који раде против народа и његове будућности. Треба да се угледамо на Бугаре, они су три године имали закон којим се дозвољава ГМО, али су уследили масовни протести грађана и морали су да повуку закон и забране ГМО. Тако је и Европска комисија под притиском зелених дозволила чланицама ЕУ да по свом нахођењу могу да забране ГМО у својој земљи.

x Значи да не треба да једемо храну која има троугао, ознаку овог кодекса?
– Неће то вредети. Ми смо прозвали Матијевића да на својим виршлама има троугао и он га је сутрадан одмах скинуо. Код нас је заправо на мала врата уведен кодекс алиментариус усвајањем стандарда ХЦЦП 11. јуна ове године. То значи да сутра када дође храна из увоза која је обележана са тим стандардом нико неће имати правни механизам да такву храну врати са границе.

x Ко је заправо Монсанто?
– То је мултинационална компанија која се у прошлости бавила производњом хемијског оружја, а сада је највећи произвођач хербицида и генетички модификованог семена. То је организација коју 300.000 америчких ранчера тужи због криминалног понашања, јер подмићују владе, купују министре и намећу да се гаји искључиво њихово ГМ семе. У Ираку су испословали да се донесе закон којим се забрањује сејане органског семена, већ мора бити искључиво ГМ семе Монсанте!

 

 

Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Београд: Маса народа код Вуковог споменика чека донацију у храни

5 (23) Александре Вучићу, грађани су ти гладни! А оброк нису у могућности да приусте …

Орао змијар Огњенка из Србије прелетела 5.000 км и стигла у Судан, погледајте куда је летела! (фото)

5 (7) ОГЊЕНКА, млада женка орла змијара, која је летос прстенована на Вршачким планинама, „јавила …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend