Држава већ 22 месеца крије највеће пореске дужнике
Beograd, 23. aprila 2015. - Premijer Aleksandar Vucic (L) i gradonacelnik Beograda Sinisa Mali na otvaranju Samita gradonacelnika. U beogradskom Centru Sava je, pozdravnim govorom gradonacelnika Beograda Sinise Malog, poceo Samit gradonacelnika gradova centralne i jugoistocne Evrope, koji se u prestonici Srbije odrzava u organizaciji Grada Beograda, a u saradnji sa Nacionalnom alijansom za lokalni ekonomski razvoj (NALED). FOTO TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIC/ bk

Држава већ 22 месеца крије највеће пореске дужнике

5
(10)

Иако је по закону обавезна да то уради најмање једном годишње, Пореска управа је у последње три године објавила само једном списак највећих пореских дужника, последњи пут још почетком фебруара 2018, пре 22 месеца.

Одговор на то када ће бити објављена нова листа оних који највише дугују држави за порез јуче нисмо добили ни од Пореске управе, али ни од Министарства финансија.

Последња информација на ову тему могла се чути у Скупштини Србије почетком октобра, када је одговарајући на питања посланика министар финансија Синиша Мали подсетио да закон прописује да се таква информација објављује једном годишње, нагласивши да ће списак бити објављен у наредних неколико недеља, а сигурно до краја године.

Све и да тако буде, чињеница да је држава у последње три године само једном објавила списак дужника забрињава, нарочито ако се зна да је пре тога, (а ПУ објављује ове листе од 2011), то чинила најпре квартално, а потом и два пута годишње. Иако је законом то преиначено у једном годишње, Пореска управа последњих година није хтела да испоштује ни то.

Списак највећих пореских дужника на дан 31. децембра 2017. и пре годину и по дана је објављен под притиском повереника за информације од јавног значаја који је реаговао на писање и инсистирање Данаса.

Новинару нашег листа је почетком фебруара 2018. на захтев Пореској управи да нам достави списак највећих дужника у складу са законом о слободном приступу информацијама од јавног значаја одговорено да „због обраде великог броја података, односно прикупљања података из надлежних организационих јединица Пореске управе, одређујемо накнадни рок од 40 дана…“

Накнадно тог месеца ПУ је објавила списак дужника, али од тада до данас нови пресек није направљен, односно бар јавност са њим није упозната.

Kада постоји проблем са тим да нешто није доступно, како каже Саша Ђоговић из Института за тржишна истраживања, онда увек буде сумњиво шта се крије иза тога.

– Ми овде можемо говорити о систему владања где се манипулише информацијама, где се изврћу чињенице и то постаје пракса у свим областима друштва, живота. Овде се манипулише истином, истина се прикрива и имамо један орвеловски систем владања у ком царују конфузија, манипулација, противуречности – истиче Ђоговић за Данас.

Он напомиње да је неопходно направити стратешки заокрет вредносног система, јер када лаж и крађа немају казну онда постају светионици према којима треба да се равнамо у друштву.

Директор Мреже за пословну подршку Драгољуб Рајић каже за Данас да је целокупном пореском систему у Србији потребна много већа транспарентност.

– Пореска контрола у Србији је селективна и то су упозорења која нам стижу са терена. Неке фирме које имају заштиту на неком вишем нивоу се не контролишу, другима стално долази контрола. На то се жале привредници, да су неки повлашћени, некима се гледа кроз прсте, другима не, чак и када постоји оправдан разлог – напомиње Рајић.

На последњем доступном списку Пореске управе из фебруара 2018. налазе се имена 389 активних правних лица међу којима је највећи дужник Борба са нешто више од две милијарде динара дуга. Међу привредним лицима у стечају дуг је позамашнији, те је тако Беобанка у том тренутку држави дуговала за порез 34 милијарде динара, Инвест банка 24, Астра банка 21, а Београдска банка 17 милијарди динара.

Међу дужницима мерено милијардама динара су и Сартид, Застава, ИМТ, Желвоз, Магнохром, Трудбеник. Осим овог, Пореска управа је тада објавила и списак од 1.647 предузетника који држави дугују између 133,3 милиона динара, колико је дуг првог на листи и пет милиона динара колико је држави дужан последњи са тог списка.

Законске обавезе

Према Закону о пореском поступку и пореској администрацији, Пореска управа има обавезу да једном годишње објављује на својој интернет страни назив, ПИБ и износ пореског дуга пореских дужника, и то правна лица са дугом од 20 и више милиона динара, као и предузетника са дугом за порез већим од пет милиона динара.

Пише: Љ. Буквић, Данас.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Јоргованка Табаковић: Висока априлска инфлација је привремена

Јоргованка Табаковић: Висока априлска инфлација је привремена

5 (1) Висока априлска међугодишња инфлација од 2,8 одсто изазвана је привременим факторима, а према …

Вучић исламизује Србију и спроводи етнички инжењеринг уз помоћ ЕУ подземља

Вучић исламизује Србију и спроводи етнички инжењеринг уз помоћ ЕУ подземља

5 (1) Председник Александар Вучић изјавио је, након данашњег потписивања Уговора о подршци ЕУ у …

Један коментар

  1. Таман посла да објаве списак са именима „успешних бизнисмена“ чланова владајуће странке. Ем добијају на тендерима послове са државом и исисавају буџет, ем не плаћају порез. Где ћеш боље, ЕЛДОРАДО.

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend