Држава жели да зна ко вам шаље паре из Немачке: Нови закон уводи ред у дознаке

3.3
(3)

ИМЕ свакога ко шаље новац из Србије, било да је прималац у земљи или иностранству, и свакога коме паре стижу, од 1. јуна следеће године наћи ће се у Јединственом регистру корисника новчане дознаке. Његово увођење предвиђено је изменама Закона о спречавању прања новца и финансирања тероризма, који је у скупштинској процедури.

Дознаке се у јавности углавном везују за приливе из дијаспоре и то најчешће из Немачке и других европских држава где ради највише наших људи, а који новац шаљу рођацима у Србији.

Биће „пописани“ и грађани који су, за првих осам месеци ове године, из иностранства примили укупно 2,29 милијарди евра на име пензија, социјалних примања, радничких дознака, као помоћи и поклона из иностранства. Регистар ће водити Народна банка Србије, а подаци из њега неће бити јавно доступни.

Новчана дознака није само она која „легне“ на рачун у банци, већ се односи и на услуге које пружају платне институције, путем којих новац може да се прима и шаље без отварања рачуна. Ову услугу у међународном платном промету пружају банке, платне институције и ЈП „Пошта Србије“, Western Union, MoneyGram International Inc. и RIA Money Transfer.

Основни циљ успостављања регистра је унапређење ефикасности система за спречавање прања новца у вези са извршењем платних трансакција.

– Централизованим вођењем података омогућава се олакшани и бржи приступ подацима о корисницима новчаних дознака када је то неопходно за откривање криминалних активности – објашњавају у НБС. – Више неће бити потребно да се ови органи обраћају свакој платној институцији појединачно, што за собом носи неблаговременост у поступању и одговарајуће ризике. Биће строга контрола, која овлашћена лица ће имати приступ овим подацима. Они неће бити јавно доступни.

У Народној банци истичу да ће се на податке из регистра примењивати одредбе закона којим се уређује пружање платних услуга које се односе на пословну тајну, као и одредбе прописа којима се уређује заштита података о личности.

ПОМОЋ И НАСЛЕДСТВО

ДРЖАВЉАНИ Србије, по Закону о девизном пословању и пратећим актима, могу да шаљу новац у иностранство као поклон, помоћ члану породице, наследство или ренту. То је дозвољено и за подмирење дуга усељеника у Србију и приликом исељења у иностранство. Без ограничења могу преносити до 10.000 евра месечно.

Када је реч о плаћању робе и услуга у иностранству, грађани, начелно посматрано, могу да обављају плаћања према иностранству на основу одговарајуће документације.

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Медојевић: Црном Гором влада тајна организација

3.7 (3) Председник Покрета за промене Небојша Медојевић тврди да Црном Гором већ годинама влада …

П. Васиљевић: Шта нам казује Гренелова изјава о Трампу и Косову

4.7 (6) Гренелова порука да је Трамп свестан погрешне косовске политике у последњих 20 година, …

2 Коментара

 1. genocidni zlikovci iz bosne dotiumarali, ker im jebo mater, bruse zube na nase pare, mukom zaradjene.
  ajd da recimo kontrolisu posiljke preko 1000. eura, za te pare se moze kupiti bomba il kalasnjikov, al kerina sve mu jebem, oce i one sa dvesta ili pet sto eura pod svoju kontrolu, kako i to oteti i ovu kap svom moru dodati.
  pokazite kerino i keruso siptarska svoja primanja, svoje racune po stranim bankama, jer vi ste banda terorista, vi ste zlikovci genocidni.
  samo oruzani otpor sirotinje moze do reda dovesti; oces odlucivati dal cu dete imati, oces decu otimati, oces u pederluku decu vaspitavati, oces ih drogama snabdevati, oces nas kamerama kontrolisati, oces nas prisluskivati, oces da bi smo ko roblje za koru leba radili, oces na nas tvoje pse cuvare huskati i svakojaka zverstva ciniti, ma i mrtvi necemo mira imati, jer i mrtvima oces trgovati, a vi ste teroristi kojima zasad niko nista ne moze.
  i nema razlike izmedju vas i rame, tacija i ostalih maloumnika arnautskih, izmedju klintonaca, blera i ostalog sranja; neka ste prokleti i porod vas nek u paklu sto pre zavrsi od raka, gube, jeftike i svih naj gorih bolesti.

  vi sto pare u Srbiju saljete treba svoj glas protiv zla fasistickog da podignete, i da saljete samo kad morate, ne nasedajte na price o korisnosti ulaganja u Srbiju, opljackace vas o zadnju paru, jer vec sirotinji i zalogaj iz usta cupaju.
  Srbijom vlada zlo pred kojim bledne i paklo a koje se moze rasterati samo metkom, dimom i vatrom.

 2. Da moze bolje da se krade a? Ovako nemate pregled pa ne znate sta sve jos moze da se otme! Pizda li vam materina razbojnicka!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *