ДРЖАВНА БАНДА Први Стефановићев човек сарађивао са Колувијом на плантажи марихуане Јовањица
фото: МУП

ДРЖАВНА БАНДА Први Стефановићев човек сарађивао са Колувијом на плантажи марихуане Јовањица

4.9
(14)

Оптужница против Предрага Колувије, коју је КРИК јуче добио од Тужилаштва за организовани криминал, открива занимљиве детаље овог случаја: да је Колувија био у контакту са високим функционерима – државним секретаром у МУП-у Милосавом Миличковићем, као и замеником и помоћницом Марка Ђурића, директора Канцеларије за Косово и Метохију, а плантаже марихуане обезбеђивала је фирма бившег припадника полицијске антитерористичке јединице.

Нико није контролисао шта Колувијина компанија „Јовањица“ тамо гаји, иако је полиција већ имала сазнања да је укључен у производњу дроге, а његов кум пре осам година ухапшен управо јер је имао засад марихуане, сазнаје се у оптужници.

Тужилац Саша Дрецун је на чак 396 страна оптужнице детаљно описао велику истрагу Колувијине групе и истакао који су докази прикупљени о његовом учешћу у производњи марихуане, пише КРИК.

Арогантни Колувија сам дао полицији шифре

Дрецун је сигуран да је Колувија шеф и да је организовао узгајање дроге на својим плантажама у Старој Пазови, а да се то највише види из његове комуникације са сарадницима преко телефонске апликације „Разговори“.

Тужилаштво је успело да дешифрује њихове тајне поруке, делом захваљујући и Колувијној ароганцији.

„Колувија је био толико сигуран да му органи гоњења неће открити скривену апликацију за конспиративну комуникацију да је добровољно полицијским службеницима предао телефон са шифром коју је саопштио“, пише у оптужници.

Тужилаштво Колувијину операцију описује као софистицирану – постојале су подземне просторије на његовим имањима, које се у оптужници називају „подземље Јовањице“, а у којима се сушила марихуана и тако припремала за продају. Само одређени радници су имали кључ за те просторије.

Комуникација је показала да је Сергеј Мрђа, управник имања „Јовањица“, практично био Колувијина десна рука и преносио његова наређења осталима који су радили на плантажи. Мрђа је избегао хапшење и налази се у бекству.

Плантажу марихуане обезбеђивала је компанија „Ронин Елите Сецуритy“, у власништву бившег припадника Специјалне антитерористичке јединице (САЈ) Аленка Лазова, открива оптужница. Он није оптужен у овом случају.

Сазнаје се и да је Колувија имао састанак у згради СИВ-а са државним секретаром у МУП-у Милосавом Миличковићем, као и да је имао заједничку посету Косову са заменицима Марка Ђурића, шефа Канцеларије за Косово и Метохију. Делује да ове везе тужилаштво није дубље испитало.

Из оптужнице је јасно и да нико није проверавао шта Колувија гаји на својим имањима. Приватна компанија „Органиц Цонтрол Сyстем“, која је била надлежна за то, бавила се само тиме какве пестициде и ђубриво Колувија користи.

Најузбудљивија су, ипак, сведочења полицајаца који су ухапсили Колувију и пронашли дрогу на његовом имању, а која су детаљно пренета у оптужници.

Полицајац из одељења за дрогу, Душан Митић рекао је тужилаштву да је полиција већ годину дана имала сазнања да Колувија у Старој Пазови производи марихуану. Он је казао да је једном наишао на случај по апаратури сличан „Јовањици“ – када је 2012. године у Миријеву пронађена лабораторија са пет, шест хиљада биљака, а њу је држао Колувијин кум, извесни Лаза.

Управо је на Колувијином столу, приликом претреса „Јовањице“, затекао оптужницу у вези са тим случајем, испричао је тужиоцу.

Кендија и Тошић: Сакријте од медија

Полицајци су потврдили да су се током претреса појавили припадник Министарства унутрашњих послова Милан Кендија и службеник Безбедносно-информативне агенције Александар Тошић – обојица су ухапшена касније, првог јула ове године, због сумње да су сарађивали са Колувијином групом.

Полицајац Митић је рекао да је Кендија у сродству са Колувијом и да им је казао да је дошао да провери да ли му је брат ухапшен. Припадник БИА-е му је испричао да има одређени однос службеног типа са Колувијом, али није изнео детаље и замолио га да ова информација не изађе у медије.

Да су Кендија и Колувија у рођачким везама у тужилаштву је испричао и инспектор Слободан Миленковић. Он је казао и да је Кендија запослен на имању, односно задужен за обезбеђење објеката, пише у оптужници.

Кендија је, иначе, био начелник Одељења за обезбеђење одређених функционера и објеката МУП-а и близак бившем директору полиције Милораду Вељовићу.

На састанку код секретара МУП-а

Сведок Небојша Ђурђевић, маркетинг менаџер у „Јовањици“, испричао је тужилаштву да је са Колувијом ишао на састанак са државним секретаром у МУП-у Милосавом Миличковићем 2016. године. Срели су се у Миличковићевој канцеларији у згради СИВ-а и разговарали 15-ак минута, како је то рекао Ђурђевић.

„Суштина тог разговора је била да је Предраг Колувија размишљао о производњи индустријске конопље и покушао је са Миличковићем да реши то питање“, рекао је Ђурђевић, не износећи више детаља.

Колувија и Миличковић су, иначе, пријатељи и на друштвеној мрежи Фејсбук.

Сарадња са Канцеларијом за КиМ

Други сведок, Будо Брајовић, који није био запослен код Колувије, али је, како каже, са њим сарађивао на појединим пројектима, открио је сарадњу овог оптуженог узгајивача марихуане са Канцеларијом за КиМ, коју води Марко Ђурић, а имају заједничке пројекте који су почели 2018. године.

„Јовањица“ и Канцеларија заједно раде и на улагању у Пољопривредну школу у Лешку, насељу у српској општини Лепосавић на Косову. „Јовањица“ је донирала трафо-станицу овој школи, а у плану је и изградња више објеката уз школу – сушаре, млекаре, кланице и других.

Брајовић је открио и да је Колувија заједно са Ђурићевим замеником и помоћницом, Дамјаном Јовићем и Слађаном Марковић Стојановић, био у посетама на Косову.

Остатак текста о детаљима оптужнице прочитајте на сајту  KRIK-а.

Крик.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Масовни протести у Енглеској и Велсу због закона који полицији даје већа овлашћења у сузбијању протеста (видео)

Масовни протести у Енглеској и Велсу због закона који полицији даје већа овлашћења у сузбијању протеста (видео)

0 (0) Хиљаде људи демонстрирале су у Лондону и другим енглеским и велшким градовима против …

За 30 дана продужен притвор Вучићеве НАРКО-ФАШИСТИЧКЕ паравојске

За 30 дана продужен притвор Вучићеве НАРКО-ФАШИСТИЧКЕ паравојске

3 (2) Судија за претходни поступак Вишег суда у Београду продужио је за још 30 …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend