Србија

Државна отимачина имовине ће бити легализована – ако прође овај закон

Актуелна власт Србије готово у исто време доноси и мења законе који би требало да им омогуће да без сметњи реализују многобројне најављене, а у стручној јавности оспораване, пројекте. Судећи према предложеним изменама Закона о експропријацији, држава ће све што је проистекло из међународних споразума и стратешких партнерстава моћи да прогласи јавним интересом. То значи да ће имати законски основ за одузимање приватне имовине уз накнаду практично за сваки могући пројекат.

Готово у исто време, у скупштинској процедури нашли су се Закон о референдуму и измене Закона о експропријацији. Први се доводи у везу са пројектом „Јадар“ и „Рио Тинтом“– односно крчењем пута за несметано експлоатисање литијума и уништавање животне средине. С друге стране, измене Закона о експропријацији такође би могле да користе овом пројекту, пре свега ако власт Јадар прогласи пројектом од јавног интереса.

Кључне измене

Како се наводи у предлогу, убудуће сви поступци око експропријације, биће вођени по хитном поступку. Због чега се уводи хитност ако се смањују рокови поступања надлежних органа није објашњено.

Убудуће ће извођач радова моћи привремено, а за потребе смештаја радника, материјала, машина, да узурпира земљиште чак шест година. Законски максимум је три године, али уз захтев корисника експропријације, узурпација земљишта може бити продужена на још три.

Једна од кључних измена односи се на члан 20. Закона о експропријацији. У њему се наводи, између осталог, да Влада Србије може утврдити јавни интерес и „ради реализације пројеката за изградњу објеката од значаја или од посебног значаја за републику Србију, а пројекат се реализује на основу закљученог међународног уговора у којем је један од потписника Република Србија“.

Шта би у пракси то могло да значи

Ово би у пракси могло да значи много тога. У разговору за лист „Нова“ професор са ФЕФА факутета Горан Радосављевић објашњава да се та одредба може широко тумачити.

– То би, рецимо, могло да значи да сваки уговор о кредиту, који мора да прође верификацију Скупштине Србије, тиме постаје међудржавни. Тиме, потенцијално, сваки пројекат који се покрива тим кредитом може бити проглашен пројектом од јавног значаја – каже Радосављевић.

Иста ствар је и са стратешким партнерствима. Србија је таква документа потписала са Италијом, Француском, Азербејџаном, Уједињеним Арапским Емиратима.

– Дакле, ми имамо стратешко партенрство са УАЕ. То значи да рецимо, ако Ал Дахру треба земљиште у Војводини као део неког будућег пројекта који произлази из стратешког партнерства, то може бити проглашено јавним интересом, а земља експроприсана (одузета уз накнаду) – објашњава наш саговорник.

Закон о референдуму и „Рио Тинто“

За пројекат „Рио Тинта“ ствар би могла додатно да се олакша усвајањем измена закона о експропријацији. То је већ учињено, тврде стручњаци, Законом о референдуму.

Усвајањем закона о референдуму, у Србији неће бити потребно да изађе половина уписаних бирача, већ ће одлуку о било којем важном питању моћи да донесе мањина. Став струке је да то може да се искористи за читав низ злоупотреба, пре свега на референдум о „Рио Тинту“, који је власт недавно најавила.

Закон о референдуму јесте усклађен са Уставом из 2006. Међутим, струка наводи да је проблематично то што његовим усвајањем сада немамо цензус ни на референдуму на локалном нивоу. Хипотетички гледано, то би могло да значи да може да изађе 10 бирача и да одлуку доноси већина од тих 10 људи.

Бакић: Небо им је граница за преваре

Архитекта Драгољуб Бакић за новине „Нова“ каже да за актуелну власт нема више границе.

– Када је овој власти прошао пројекат „Београд на води“ и Савамала, онда им је небо граница за преваре и безобразлуке. Предлогом Закона о референдуму и измене закона о експропријацији режим је показао да своје грађане третира као дебиле – оцењује Бакић.

Нова.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!