fbpx
Насловна / Србија / Државна управа у в. д. стању

Државна управа у в. д. стању

Статус вршиоца дужности тренутно има 207 државних службеника на положају, кажу за „Политику” у Служби за управљање кадровима Владе Србије (СУК). У СУК-у није прецизирано колико их је укупно, али према ранијим подацима у државној администрацији је око 370 службеника на положају. Реч је о помоћницима министара, секретарима министарстава, директорима и другим руководиоцима канцеларија, управа, агенција, инспектората…

Свих 11 помоћника министра финансија, рецимо, у овом тренутку су у в. д. стању, као и секретар овог министарства и директори шест од укупно седам његових управа. Једино директорка Пореске управе Драгана Марковић нема „в. д.” испред своје функције. Вршилаца дужности, дакле државних службеника које је поставила Влада Србије без конкурса, има свуда по ширини и дубини државне управе. Примера ради, у Министарству спољних послова су два помоћника, оба вршиоци дужности, а у Министарству одбране је један – и он је у в. д. стању, а такве службенике на положају имају и у Министарству за европске интеграције, па и у самој Служби за управљање кадровима.

Одговарајући на питање поводом тога што је најкасније 1. јула, према изменама и допунама Закона о државним службеницима из децембра прошле године, требало да престане в. д. стање онима који су до 1. јануара били у том статусу, у СУК-у кажу да су покренута 64 конкурса за попуњавање положаја, а очекује се да ће се ускоро покренути поступци за попуњавање свих положаја. У складу са одредбама Закона о државним службеницима, особа се поставља на положај након спроведеног интерног, односно јавног конкурса. А од 1. јула само они који су већ запослени у државној управи могу се именовати за вршиоце дужности.

У међувремену, постављења вршилаца дужности се настављају. Тако је, рецимо, на 163. седници Владе Србије, одржаној 4. јула, постављено тридесетак „ве-деа”. У Министарству финансија седам, у Министарству здравља четири, у Канцеларији за Косово и Метохију пет… Марко Ђурић је, наиме, опет постављен за вршиоца дужности директора Канцеларије за КиМ на шест месеци, а иста решења добила су и три његова заменика и један помоћник. И Сузана Пауновић је на истој седници постављена за в. д. директора Канцеларије за људска и мањинска права на шест месеци. На овој владиној седници забележен је и један сасвим другачији пример – досадашњи в. д. директора Центра за разминирање Јовица Симоновић је разрешен, а на положај директора је постављен Бојан Гламочлија, на пет година.

До 31. јула 2018, према евиденцији СУК-а, у органима државне управе постојало је 366 положаја, а на положај након спроведеног конкурса до тог тренутка биле су постављене 103 особе. У последњем Годишњем извештају Европске комисије о напретку Србије у реформама наведен је податак да се „од марта 2019. године, 63 одсто попуњених радних места на високом положају обавља у својству вршиоца дужности”.

После девет месеци положај би требало да остане непопуњен

Према Члану 67а Закона о државним службеницима, до постављења државног службеника на положај, може бити постављен један или више вршилаца дужности, на укупни период до највише шест месеци, без интерног или јавног конкурса. У овом члану закона наводи се, поред осталог, да у случају да конкурс не успе, в. д. статус може да се се продужи „најдуже још три месеца”. А после деветомесечног в. д. стања, налаже овај члан закона, „положај остаје непопуњен до постављења државног службеника на положај у конкурсном поступку”.

Аутор: Биљана Баковић, Политика.рс

Фото Р. Крстинић

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Нико још није гласао. Будите први!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Јабуке никад јефтиније: Због ниске цене род ће завршити у ракији

Јагодина — Понуда јабука на Градској тржници у Јагодини веома је добра, а цена, слажу …

Нема ни речи о тзв. развојном буџету, Вучић по обичају лаже (видео)

5 (1) Милан Ћулибрк, главни и одговорни уредник НИН-а, о тзв. развојном буџету и најновијом …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *