fbpx

Дугови Kрагујевца су огромни

0
(0)

Лидер Заједно за Шумадију И бивши градоначелник Kрагујевца Верољуб Стевановић изјавио је да су тренутни дугово тог града огромни.

Оценио је, притом, да су тврдње владајуће већине како се ради о дуговима претходне властои, којој је он био на челу – “измишљене приче”.

-У време промене власти, пре непуних пет године, дугорочни дуг града је био осам милиона евра, а у овом тренутку град дугорочно дугује више од 25 милиона евра. Ове године, након двогодишњег грејс периода, на наплату стиже дуговање од 840 милиона динара, што је само у 2019., дуг у висини онога који је остао пре пет година, рекао је Стевановић на јучерашњој конференцији за новинаре.

Истакао је, притом, да је Kрагујевац, поред оних 25 милиона евра, дужан и, како тврди, више од 100 милиона евра, од чега само за електричну енергију и гас – 50 милиона евра, док остатак чине дугови јавних предузећа и установа, те спортских клубова који су под ингеренцијом градске управе.

Стевановић је указао и на несолидност одлука владајуће већине у градском парламенту, које се (одлуке), уз то, још и не поштују. С тим у вези подсетио је на уједињавање пет комуналних предузећа у фирму у Kрагујевцу – ЈKП “Шумадија”, којој је, према ранијој одлуци градске управе И владајуће већине, требало да се припоји и градска Дирекција за урбанизам.

-Говорили да то једноставно није изводљиво. Након тог нашег упозорења направљена је нова одлука где се више у оквиру тог великог предузећа (ЈKП “Шумадија” – прим. ЗУ.Р.) није налазила Дирекција за урбанизам, а да претходна одлука о њеном спајању са још пет комунално-јавних предузећа, није стављена ван снаге.

Сличан пример, према његовим речима, је и прошлогодишње гашење радне јединице у Јавно комуналном предузећу Градска гробља која се бавила израдом гробних места, и која је доносило највећи приход овом предузећу. Одлуком је тај посао уступљен некој приватној фирми а људи из ЈKП “Градска гробља” су отишли на тржиште рада. Након што су отпуштени радници правду потражили на суду, сви су враћени на посао. Последице одлуке о гашења радне јединицие у ЈKП Градска гробља су, истиче Стевановић, велики судски трошкови које мора да плати то птедузеће,, исплата једногодишњих зарада запосленима који су упућени на тржиште рада, а којима су преходно исплаћене отпремнине из социјлног програма.

Данас.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Радницима крагујевачког Фијата продужено плаћено одсуство до 12. јуна

0 (0) Радницима компаније „Фијат крајслер аутомобили Србија“ у Kрагујевцу у петак је продужено плаћено …

Плаћено одсуство запосленима у крагујевачком Фијату продужено до 1. јуна

0 (0) Данашњом одлуком Фијатовог менадмента, запосленима у крагујевачком Фијат Kрајслеру који су,због епидемије ЦОВИД …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *